today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Μειώσεις έως και 25% στις τελικές τιμές απορρυπαντικών και ειδών υγιεινής – Στο τραπέζι η επέκταση του «κόφτη» στις προσφορές και στα τρόφιμα  

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης στις τελικές τιμές απορρυπαντικών, καθαριστικών, ειδών προσωπικής υγιεινής και βρεφικών πανών καταγράφονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ένα μήνα μετά την εφαρμογή του μέτρου που αφορά στη μείωση των προωθητικών ενεργειών κατά 30% στις συγκεκριμένες κατηγορίες. Η πτώση των τιμών στο ράφι αγγίζει ακόμα και το 25%, καθώς παρά την μείωση των αρχικών τιμών που αναγκάστηκαν να κάνουν οι βιομηχανίες, οι προσφορές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Της Γωγώς Κατσέλη

«Οι εταιρείες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την καταναλωτική συμπεριφορά κι επειδή δε θέλουν να σοκάρουν τους καταναλωτές, αποσύροντας τις προωθητικές ενέργειες, εξακολουθούν να κάνουν προσφορές κι εκπτώσεις. Και πράγματι οι τιμές στο ράφι είναι χαμηλότερες απ’ ότι τον Φεβρουάριο, πριν τεθεί σε ισχύ το μέτρο αυτό. Ωστόσο, ακόμα είναι νωρίς για να πούμε αν οι προμηθευτές θα συνεχίσουν τις προωθητικές ενέργειες και το επόμενο διάστημα», αναφέρει στο «The President» κορυφαίο στέλεχος σούπερ μάρκετ.

Ενδεικτικά, σαμπουάν γνωστής εταιρείας που έως τα τέλη Φεβρουαρίου είχε αρχική τιμή 6,96 ευρώ και τελική 3,83 ευρώ, πλέον η τιμή τιμοκαταλόγου είναι στα 5,77 ευρώ και στο ράφι πωλείται στα 2,88 ευρώ. Χαμηλότερη, έστω και οριακά είναι και η τιμή αφρόλουτρου που μέχρι πρότινος κόστιζε με την έκπτωση 2,99 ευρώ και τώρα τα νοικοκυριά μπορούν να το αγοράσουν στην τιμή των 2,87 ευρώ. Οδοντόκρεμα που πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα είχε αρχική τιμή 4,02 ευρώ, με τον «κόφτη» στις προσφορές μειώθηκε στα 3,33, ενώ η τελική τιμή από τα τα 2,01 ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου, έπεσε στα 1,72 ευρώ.

Αντίστοιχα, απορρυπαντικό πιάτων με αρχική τιμή 5,9 ευρώ, έχει πλέον τιμή τιμοκαταλόγου 4,86 ευρώ και η τιμή στο ράφι από τα 3,84 ευρώ διαμορφώνεται στα 2,96 ευρώ. Επιπλέον, υγρό απορρυπαντικό ρούχων που τον Φεβρουάριο είχε αρχική τιμή 25,95 ευρώ και τελική τιμή 15 ευρώ, μετά την υποχρεωτική μείωση των προσφορών η αρχική τιμή μειώθηκε στα 19,47 και στο ράφι πλέον κοστίζει 13,9 ευρώ.

Φθηνότερες μπορούν να βρουν οι καταναλωτές και τις βρεφικές πάνες μεγάλης πολυεθνικής, καθώς η αρχική τιμή από τα 29,8 ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου, μειώθηκε στα 27,08 ευρώ και η τελική τιμή από τα 14,9 στα 13,58 ευρώ.

Μεγάλο είναι το όφελος για τους νέους γονείς και για το βρεφικό γάλα, η τιμή του οποίου έχει υποχωρήσει σημαντικά, μετά την επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους. Για παράδειγμα, γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών) από τα 26,34 ευρώ στις 29 Φεβρουαρίου πλέον πωλείται στα 21,9 ευρώ, ενώ η τιμή του γάλακτος δεύτερης βρεφικής ηλικίας (6-12 μηνών) υποχώρησε από τα 20,57 ευρώ στα 17,3 ευρώ. Επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, απαγορεύονται οι προωθητικές ενέργειες κι ως εκ τούτου οι τιμές δεν αναμένεται να μειωθούν πολύ περισσότερο.

Πάντως, η κυβέρνηση εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο να επεκτείνει το μέτρο του κόφτη των προσφορών και στα τρόφιμα, όπου ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει υψηλός. Οι κατηγορίες που ενδέχεται να εφαρμοστεί το μέτρο είναι τα γιαούρτια, οι καφέδες, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και τα άλευρα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Μαρτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ