today-is-a-good-day
22.3 C
Athens

Σε ελεγκτικό κλοιό τα ακίνητα – Δύο νέα «στρατηγεία» πιάνουν δουλειά τον Απρίλιο

Δύο νέα «στρατηγεία» τα οποία θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τα ακίνητα «στήνει» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο τη στενότερη παρακολούθηση όλων των σταδίων και των διαδικασιών φορολόγησης, καθώς και την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η παραδοσιακή ροπή του συγκεκριμένου τομέα στη φοροδιαφυγή, αλλά και οι αλλαγές που επήλθαν σε κρίσιμα ζητήματα όπως η καθιέρωση του αφορολογήτου των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές και τις δωρεές, οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, επιβάλουν την αναβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού.

  • Οι νέες ειδικές μονάδες πιάνουν δουλειά εντός του Απριλίου, συνιστώντας ουσιαστικά την Εφορία ακινήτων.
  • Στα δύο Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΠ) περνούν όλες οι υπηρεσίες φορολογίας κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ σε Αττική και περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μεταβιβάσεις, δηλώσεις, φόροι, πρόστιμα, πιστοποιητικά και έλεγχοι που σχετίζονται με τα ακίνητα, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των νέων κέντρων η ενεργοποίηση των οποίων έρχεται την ώρα που το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει φέτος τη διενέργεια 2.500 ελέγχων σε αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές με ιδιαίτερη έμφαση σε υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Σε στενό ελεγκτικό κλοιό  παραμένουν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις υπό το πρίσμα των νέων διατάξεων σύμφωνα με τις οποίες η διάθεση τριών ακινήτων στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα και υπάγεται σε ΦΠΑ, αλλά και οι μεταβιβάσεις ακινήτων με μετρητά μετά τη ριζική απαγόρευσή τους.

  • Η πρεμιέρα του ΚΕΦΟΚ Αττικής είναι προγραμματισμένη για τις 22 Απριλίου ενώ θα ακολουθήσει στις 13 Μαΐου η λειτουργία του ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης, το οποίο σταδιακά μέχρι τις 20 Μαΐου, θα απορροφήσει τις υπηρεσίες φορολογίας κεφαλαίου όλων των ΔΟΥ της περιφέρειας.
SourceΕΡΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ