today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

«Νίκη για την Παιδεία»

Η ιστορική μεταρρύθμιση που συντελέστηκε πριν λίγες μέρες, εγκαινιάζει την εποχή απελευθέρωσης και προόδου για το πανεπιστήμιο που θέλουμε στην Ελλάδα. Διαχρονικά, άλλωστε, η παράταξή της ΝΔ, οι φοιτητικές οργανώσεις της και η νεολαία της είχαν ως κεντρική επιδίωξη και πρόταση τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Ο νέος νόμος του Υπουργείου Παιδείας υλοποιεί τη βασική δέσμευση της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» να έχει στο επίκεντρο του μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία.  

Του Δημήτρη Κούβελα*

Αναχαιτίζουμε έτσι την αιμορραγία της ελληνικής κοινωνίας, των νέων που ξενιτεύονταν για το πτυχίο τους, επιβαρύνοντας δυσβάστακτα οικονομικά τις οικογένειές τους. Προσφέρουμε νέες, ακαδημαϊκές ευκαιρίες και δυνατότητες. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, μετατρέπουμε τη χώρα μας σε πόλο έλξης για πολλούς ξένους φοιτητές, που κατόπιν θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η θεσμοθέτηση της λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με τη μορφή μη κρατικών νομικών προσώπων έγινε με ένα προσεκτικά δομημένο, ξεκάθαρο πλαίσιο και με τις πιο αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργίας στην Ευρώπη. Διαφαίνεται πως η Ελλάδα θα καταστεί διεθνές περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Πάνω από 10 ξένα  πανεπιστήμια έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για παράρτημα στην Ελλάδα, ανάμεσά τους κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι «ανήκομεν εις την  Δύσιν», καθώς παύσαμε να συντηρούμε το κρατικό μονοπώλιο της γνώσης. Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στο δυτικό κόσμο που απαγορεύει τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ. Μόνο το παράδειγμα της Κούβας ξέμεινε στην ρητορική της αντιπολίτευσης. Παραμένοντας η αντιπολίτευση εγκλωβισμένη στις αγκυλώσεις της, ουσιαστικές προτάσεις και λογική επιχειρηματολογία δεν ακούσαμε στον δημόσιο διάλογο. Γίναμε όμως θεατές στο έργο, η Αριστερά να πουλάει το όνειρο του ελληνικού πανεπιστημίου σε υποψήφιους της «λευκής κόλλας» στις πανελλαδικές, σε αιώνιους φοιτητές, σε καταληψίες και σε μπαχαλάκηδες. 

Στη Ν.Δ. όμως δεν παίζουμε με την παιδεία και την ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με τον νέο νόμο θωρακίσαμε το αυτοδιοίκητο του δημόσιου  πανεπιστημίου και τα απαλλάξαμε από γραφειοκρατικούς εφιάλτες που το κρατούσε πίσω. Διασφαλίσαμε την αναβάθμισή του με χρηματοδότηση έως και 1,5 δις. ευρώ, νέα εργαλεία και νέες ευκαιρίες διεθνών συνεργασιών. Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο ισχυρό, ανταγωνιστικό στο διεθνές στερέωμα και σε διαρκή αλληλεπίδραση με την αγορά εργασίας. Εξέχουσας σημασίας είναι επίσης η στρατηγική ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και η μετατροπή του σε μητροπολιτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ένα ζήτημα εθνικής σημασίας. 

Στο Πανεπιστήμιο το οποίο εμείς οραματιζόμαστε και μας εμπνέει, δεν υπάρχει χώρος για καταλήψεις, για χαμένες εξεταστικές, για κουκούλες, βία και εικόνες ντροπής. Ενισχύσαμε με το νόμο αυτό μια σύγχρονη τριτοβάθμια εκπαίδευση μηχανή γνώσης, καινοτομίας, ιμάντα κοινωνικής κινητικότητας. Νομοθετήσαμε για το αυτονόητο, το εκσυγχρονισμένο και αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο που αξίζει στη νέα γενιά, στα παιδιά μας. Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της Αριστεράς μπορούν να διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, χάνοντας όλο και περισσότερο την επαφή τους με την κοινωνία!

* O Δημήτρης Κούβελας είναι Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ