today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Κυβέρνηση vs Αντιπολίτευση: Σκληρή κόντρα με φόντο την οικονομία

«Θέσεις μάχης» παίρνουν τα κόμματα ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, με τη ΝΔ να πηγαίνει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προσέχοντας τα «νώτα» της, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ, τον ΣΥΡΙΖΑ να εκπονεί οικονομικό πρόγραμμα στη «σκιά» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ να «ζυγίζει» καταστάσεις και να «τζαρτζάρεται», είτε με το Μαξίμου, είτε με την Κουμουνδούρου για τη δεύτερη θέση.

Του Κώστα Πασίση 

Αν και η ΝΔ εξακολουθεί να παίζει χωρίς αντίπαλο καθώς προηγείται με διψήφια διαφορά από  ΣΥΡΙΖΑ και  ΠΑΣΟΚ, το πολιτικό σκηνικό, τρεις μήνες πριν τις ευρωκάλπες χαρακτηρίζεται από ανησυχητική «ρευστότητα»…

Τα μικρά κόμματα που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ, όπως η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ καταγράφουν αύξηση των ποσοστών τους που αθροιζόμενα φθάνουν σε διψήφιο ποσοστό, πέριξ του 12%, σύμφωνα με τις μετρήσεις.

Μια αύξηση που αποδίδεται στις μικρές φθορές της κυβέρνησης, λόγω των τολμηρών μεταρρυθμίσεων και γεγονότων όπως το δυστύχημα στα Τέμπη που φαίνεται να έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα στην κοινωνία, ακόμη και από το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατηγική του Μαξίμου είναι να διατηρήσει την «εικόνα» της Νέας Δημοκρατίας ως σταθερού και αποτελεσματικού πόλου στην ελληνική πολιτική σκηνή.

«Η ΝΔ πάει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Μια δήλωση που έγινε σχεδόν viral καθώς ο Πρωθυπουργός απέφυγε να βάλει εκλογικό πήχη, παρότι η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με καθαρό διψήφιο ποσοστό από τους δυο βασικούς της αντιπάλους.

Οι λόγοι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να μιλήσει με αριθμούς είναι ότι οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Οι πολίτες προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς την εκάστοτε κυβέρνηση ψηφίζουν πιο άνετα ένα μικρό «συγγενικό» κόμμα, γνωρίζοντας ότι δε θα έχει επιπτώσεις στην κυβερνησιμότητα της χώρας που είναι η μεγάλη «εικόνα».

Μετά από μια 5ετη διακυβέρνηση και ένα μπαράζ τολμηρών μεταρρυθμίσεων, (γάμος ομόφυλων, μη κρατικά ΑΕΙ), είναι λογικό να υπάρχει μια φυσιολογική φθορά.

Επιπλέον το γαλάζιο επιτελείο έχει κατά νου και τις ατυχείς προβλέψεις για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στο Δήμο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Λάρισας.

Ο Πρωθυπουργός όλα αυτά τα γνωρίζει και με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου εξαπέλυσε μετωπική επίθεση προς όλους ακόμη και στο ΚΚΕ, υπολογίζοντας ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ξετυλίγουν στρατηγικές «ροκανίσματος» των ποσοστών της κυβερνώσας παράταξης.

Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές το Μαξίμου θα επαναφέρει στο προσκήνιο θέματα που απευθύνονται στο λεγόμενο «δεξιό» ακροατήριο, εστιάζοντας στην αμυντική θωράκιση της χώρας, τη διαχείριση του μεταναστευτικού, και την τήρηση του νόμου, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το προφίλ του κόμματος.

«Κόντρα» για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες ημέρες εξακολουθεί να κυριαρχεί στην επικαιρότητα η άγνωστη επιχειρηματική δραστηριότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπήκε και το οικοδομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«…συνειδητά ξεχνάει ο κ. Κασσελάκης ότι το ζήτημα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων δεν το έφερε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αλλά ο διευθυντής του κόμματος του, να μην αυτοθυματοποιείται», επισήμανε χθες με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης

Σύμφωνα πάντως με συνεργάτες του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο, από αυτά που ήδη ειπώθηκαν…

Πολιτικό ενδιαφέρον έχει όμως και η χθεσινή δήλωση Κασσελάκη ο οποίος είπε ότι ο νόμος Τσίπρα για τις εταιρείες εξωτερικού ήταν λάθος, λαμβάνοντας για άλλη μια φορά αποστάσεις από την πολιτική του.

Σκληρή κόντρα υπήρξε για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την καταπολέμηση της ακρίβειας.

«Η άσκηση της οικονομικής πολιτικής δεν είναι monopoly. Είναι ανάξιο σχολιασμού», τόνισε η κυβέρνηση, για να απαντήσει ο Στέφανος Κασσελάκης ότι η προπαγάνδα Μητσοτάκη εξαφάνισε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ…

Το επιτελείο πάντως του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει προς τα έξω ότι οι επιθέσεις που δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης λειτουργούν θετικά για τον ίδιο επειδή μαθαίνει πως παίζεται το παιχνίδι στην Ελλάδα και κερδίζει σε δημοσιότητα τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος αναζητεί ακόμη τα πατήματα του…

Επισημαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις δείχνει να υποχωρεί και να διολισθαίνει προς την τρίτη θέση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος βρέθηκε πολλάκις στο στόχαστρο της κυβέρνησης και κατηγορήθηκε για παλινωδίες σε σειρά νομοσχεδίων, δίνει χαρακτήρα εθνικών εκλογών στις ευρωεκλογές.

«Να παράγουμε έναν αξιόπιστο και σοβαρό λόγο σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές μας», παροτρύνει τους συνεργάτες τους στις εσωτερικές συσκέψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ