Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο site newsbomb.gr, την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, επισήμανε αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών ότι το ΚΚΕ «μίλησε από την πρώτη στιγμή για προδιαγεγραμμένο έγκλημα», προσθέτοντας «και βέβαια από την πρώτη στιγμή επιχειρήθηκε μια τεράστια προσπάθεια, από διάφορους μηχανισμούς είτε κυβερνητικούς είτε κρατικούς, με εμπλοκή και της δικαιοσύνης πιστεύω εγώ, για συγκάλυψη αυτού του εγκλήματος».
Επισήμανε την τεράστια σημασία της λαϊκής πίεσης και προς την κυβέρνηση και προς τα πολιτικά κόμματα και προς τους δικαστές, συνολικά στο πολιτικό σύστημα, ώστε να αποκαλυφθούν τα ζητήματα, προσθέτοντας, ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν ο καθένας από την πλευρά του «να συγκαλύψει τις δικές του ευθύνες».
Αναφορικά με το «μπάζωμα» στον τόπο της τραγωδίας, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «πρέπει να ανοίξουν και τα κινητά, να ανοίξουν όλες οι κάμερες, θα πρέπει τα πάντα να ελεγχθούν, διότι η επιχείρηση συγκάλυψης άρχισε απ’ την πρώτη στιγμή».
Όπως εξήγησε οι θάνατοι των 57 συνανθρώπων μας δεν προήλθαν μόνο από τη σύγκρουση αλλά και από την έκρηξη και την πυρκαγιά που ακολούθησε μετά, «άρα, πρέπει να ερευνηθεί τι υλικό κουβαλούσε το εμπορικό τρένο που οδήγησε σ’ αυτή τη μεγάλη τραγωδία».
Είπε ότι μετά την αποστολή της σχετικής δικογραφίας από την Λάρισα με κρίσιμες καταθέσεις μαρτύρων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να μετατραπεί η Εξεταστική Επιτροπή σε Προανακριτική.
Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ ζήτησε ήδη να ξαναρχίσει τις εργασίες της η Εξεταστική, προσθέτοντας «βεβαίως, προκύπτει και η αναγκαιότητα Προανακριτικής Επιτροπής. ‘Αλλωστε, εμείς προτείναμε Εξεταστική Επιτροπή για να μην φτάσουμε στο σημείο να μην υπάρχει καμία επιτροπή στη Βουλή. Διότι την Προανακριτική Επιτροπή που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, όπως και την Προανακριτική Επιτροπή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ την υπερψήφισε. Δεν ψήφισε η ΝΔ και γι’ αυτό δεν πέρασε, η Προανακριτική Επιτροπή».
«Αλλά αν δεν κάναμε εμείς τη δική μας πρόταση, να γίνει τουλάχιστον Εξεταστική Επιτροπή, η οποία μπορεί να δει πολιτικές και ποινικές ευθύνες, άσχετα αν δεν έχει την αρμοδιότητα της Προανακριτικής Επιτροπής. Εντούτοις τα ζητήματα αποκαλύφθηκαν. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση έκλεισε άρον άρον, την ιστορία με την Εξεταστική Επιτροπή, γιατί ακριβώς είχαν αποκαλυφθεί αρκετά ζητήματα, μπορεί όχι όλα, αλλά αρκετά. Τώρα, με το συμπληρωματικό βούλευμα, τελοσπάντων με τέτοια μεγάλη αργοπορία που στάλθηκε εκ μέρους της δικαιοσύνης, μπορεί να ξανανοίξει το ζήτημα και να αποκαλυφθούν καλύτερα όλες αυτές οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες που πήγαν μέχρι τώρα να συγκαλυφθούν» τόνισε.
Ερωτηθείς τι απαντά στον πρωθυπουργό ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση συνολικά ότι επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την υπόθεση είπε «μόνο ντροπή μπορεί να αισθάνεται κάποιος νοήμων, λογικός άνθρωπος στη χώρα μας με αυτές τις δηλώσεις».
Είπε ακόμα, ότι έχει δοθεί κατεύθυνση όλα τα μέλη του ΚΚΕ να συνυπογράψουν στο κείμενο της κ. Μαρίας Καρυστιανού, υπενθυμίζοντας ότι το κείμενο θέτει ένα πάρα πολύ καίριο ζήτημα «που μόνο το ΚΚΕ είχε προτείνει στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και στην προηγούμενη, επί ΣΥΡΙΖΑ, για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».
«Οι υπουργοί δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, πρέπει να ελέγχονται από τη δικαιοσύνη και να κάθονται στο σκαμνί του δικαστηρίου, όπως κάθεται και ο Έλληνας πολίτης, όταν κάνει ένα ποινικό αδίκημα» πρόσθεσε.
Σχετικά με την «οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου» και το πρόσφατο πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι «ο καθένας σε αυτόν τον τόπο γνωρίζει ότι δεν πάνε όλα καλά στον τομέα του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης. Αντίθετα, εμείς θεωρούμε, ως ΚΚΕ, ότι έχει ενισχυθεί αυτό που ονομάζουμε κράτος μέσα στο σύστημα που είναι στυγνή δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων και όσων το εκπροσωπούν. Αυτή είναι η επιστημονική ορολογία».
Είπε ότι «οι Έλληνες ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν το πόρισμα δεν είναι, βέβαια, ανθέλληνες», αλλά ψήφισαν με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση, «αποκρύπτοντας τις ευθύνες της Κομισιόν και της ΕΕ για συγκεκριμένες Οδηγίες και κατευθύνσεις που γίνονται νόμοι, Δίκαιο και στην Ελλάδα το οποίο υλοποίησε ο κύριος Μητσοτάκης» ενώ «αποκρύπτουν και τις δικές τους ευθύνες και τι ψήφο οι ίδιοι έδωσαν σε νόμους του κυρίου Μητσοτάκη».
«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Ούτε μπορούμε να αθωώνουμε την ΕΕ, την πολιτική της οποίας υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι’ αυτό κι εμείς ψηφίσαμε “παρών”. Δεν εμποδίσαμε το ψήφισμα, αλλά ψηφίσαμε “παρών” κάνοντας αυτές τις κριτικές παρατηρήσεις. Χώρια που τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δίνουν στον κύριο Μητσοτάκη το άλλοθι μιας επίπλαστης προοδευτικότητας» πρόσθεσε.
Σε σχέση με τον στόχο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, απάντησε επιγραμματικά «όσο πιο ψηλά γίνεται», συμπληρώνοντας ότι το ΚΚΕ «απευθύνεται στο περίπου 35%-40%, σε αυτόν που λέει ότι “είμαι αρνητικός για την ΕΕ”».
«Απευθυνόμαστε σε όλους να αποφασίσουν πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ και στις Ευρωεκλογές για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση, για να σπάσουμε αυτή τη φυλακή, τα δεσμά της ΕΕ, για να έχουμε κατακτήσεις και να ανοίξουμε τον δρόμο για μία Ευρώπη πραγματικά των εργαζομένων, των λαών της ΕΕ και όχι κάποιων που έχουν μεγάλα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα και εκμεταλλεύονται τους λαούς».
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση που δείχνει και που οδηγείται με τον πολιτικό και οργανωτικό εκφυλισμό ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».
Χαρακτήρισε «ένα ακόμα δείγμα κυνικού αυταρχισμού, μια δικτατορική άποψη για τη λειτουργία του δημοσίου πανεπιστημίου και της συμπεριφοράς του κυρίου Μητσοτάκη απέναντι στους φοιτητές», την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για «διαγραφή από τα μητρώα των Πανεπιστημίων όσων φοιτητών συμμετέχουν σε καταλήψεις».
Ερωτηθείς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις είπε ότι «πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των αγροτών», προσθέτοντας και εξηγώντας ότι «ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι έχουν δίκιο οι αγρότες».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός «δεν έδωσε “λευκή επιταγή” στον κ. Μητσοτάκη», ενώ τόνισε ότι «η συνείδηση της πλειοψηφίας του κόσμου, αλλάζει μέσα από την χειραφέτηση που γίνεται απ’ τους ίδιους τους αγώνες».
Κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ ώστε «να ανέβει αυτή η δύναμη της καθαρής λαϊκής αντιπολίτευσης, που μπορεί να πιέσει και τους κυβερνώντες και αυτούς που έχουν την εξουσία σήμερα και φυσικά να ανοίξει ένας δρόμος για συνολικές ριζικές αλλαγές στην πατρίδα μας».
«Να γίνει πραγματικά ο λαός στην εξουσία. Και αυτό το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει, με τις επεξεργασίες του σήμερα, με όλες τις σύγχρονες επεξεργασίες του για όλα τα θέματα, όπως για την υγεία, όπως για την παιδεία, όπως για τα εργασιακά δικαιώματα, όπως για άλλες λαϊκές ελευθερίες, για το κράτος» κατέληξε στη συνέντευξή του ο Δ. Κουτσούμπας.