today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Υπουργικό: Στο στόχαστρο η ακρίβεια και καινοτόμες αλλαγές στην Υγεία και στο στράτευμα

Η οικονομία, η υγεία και η ασφάλεια, με έμφαση στην υλοποίηση των κυβερνητικών  αποφάσεων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Του Κώστα Πασίση

Κατά …σύμπτωση τα προαναφερθέντα ζητήματα απασχολούν και τους πολίτες, βάσει των ευρημάτων της τελευταίας δημοσκόπησης της MRB, που επιβεβαιώνει ταυτόχρονα και την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό.

Στα πιο σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας, η ακρίβεια είναι το υπ’ αριθμόν ένα με 53,5%, ενώ ακολουθεί η υγεία με 31,3% και το ύψος των εισοδημάτων με 20,6%.

Στη βάση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε να πιάνει το παλμό της κοινωνίας και να γνωρίζει  τα προβλήματα και τις δυσκολίες των πολιτών στην καθημερινότητα τους.

Ταυτόχρονα έδωσε σαφείς οδηγίες σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Στην εισήγησή του ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η υποστήριξη των αγροτικών προϊόντων και η αναβάθμιση της υγείας.

Εξήγησε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την ακρίβεια και τόνισε ότι αναμένει περαιτέρω μείωση των τιμών, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην κοινωνία και τους οικονομικά ασθενέστερους που βιώνουν με σκληρό τρόπο τις ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται πως από σήμερα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας  θα υλοποιηθούν σε όλο το εύρος τους και σύμφωνα με πληροφορίες τα δελτία τιμών που έχουν φτάσει στο αρμόδιο υπουργείο περιέχουν μειώσεις τιμών που κυμαίνονται από 10% έως 15%.

Το μεγάλο στοίχημα για το αρμόδιο υπουργείο  είναι να μειωθούν οι τιμές σε 1500 κωδικούς προϊόντων, με δεδομένο ότι ανατιμήσεις σε αυτές τις κατηγορίες, όπως είναι τα τυριά, τα γαλακτοκομικά, απορρυπαντικά, λάδια είναι αδικαιολόγητες και σε πολλές περιπτώσεις προκλητικές, όπως στο βρεφικό γάλα, επί παραδείγματι.

Το βασικό «όπλο» της κυβέρνησης, όμως στη μάχη κατά ακρίβειας είναι οι μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Αυτή την περίοδο επικεντρώνεται στη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2024.

Το ποσό της αύξησης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 40 έως 50 ευρώ, ανεβάζοντας τον κατώτατο μισθό στα 820 έως 830 ευρώ μεικτά.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η  υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για κατώτατο μισθό 950 ευρώ έως το 2027.

Μια κίνηση που ταυτόχρονα είναι και ένα σημαντικό βήμα προς την κοινωνική δικαιοσύνη και τη στήριξη των χαμηλόμισθων εργαζομένων.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η όποια αύξηση λαμβάνει υπόψη της τόσο τις οικονομικές συνθήκες αλλά και τις δυνατότητες της αγοράς

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτακης στην ομιλία του εστίασε  στα σχέδια για περαιτέρω στήριξη των αγροτών, όπως η επιστροφή του ΕΦΚ, μείωση ηλεκτρικού ρεύματος και προτάσεις για την ΚΑΠ.

Περιέγραψε τις αλλαγές στο σύστημα υγείας όπως ανακαινίσεις νοσοκομείων – κέντρων υγείας, απογευματινά χειρουργεία και νέα μέτρα.

Επισήμανε  τα σχέδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις με έμφαση στην καινοτομία και συντονισμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας παρουσίασε «ένα πολύ ενδιαφέρον, καινοτόμο, τολμώ να πω, νομοσχέδιο. Δεν συνδέουμε – τόνισε- συχνά τις Ένοπλες Δυνάμεις με την καινοτομία, αλλά έχει έρθει η ώρα να το κάνουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ