today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ μεταφέρουν τη μονομαχία τους στα σύνορα με το Μεξικό

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο νυν και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, τα φαβορί αντίστοιχα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, θα μεταβούν σήμερα στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών για να μιλήσουν για τη μετανάστευση, φλέγον ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο 81χρονος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Μπράουνσβιλ, στο Τέξας, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της μεθοριακής αστυνομίας και τοπικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο, ο 77χρονος Τραμπ, θα επισκεφθεί την πόλη Ιγκλ Πας, 500 χιλιόμετρα πιο μακριά, επίσης στο Τέξας. Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών δεν παύει να υποστηρίζει με σθένος ότι ο αντίπαλός του ευθύνεται για τη μεταναστευτική κρίση.

Ο Μπάιντεν θέλει «να δείξει ότι είναι σημαντικό γι’αυτόν να πάει εκεί για να ακούσει από το στόμα των μελών της συνοριακής αστυνομίας (…) τι συμβαίνει εκεί», δήλωσε χθες, Τετάρτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Επίσης θα εκφωνήσει ομιλία «για να υπογραμμίσει την ανάγκη το Κογκρέσο να υιοθετήσει» νόμο για τη μετανάστευση ο οποίος τελεί υπό διαπραγμάτευση από τα μέλη των δύο κομμάτων, και τον οποίο «οι Ρεπουμπλικανοί έχουν απορρίψει για πολιτικούς λόγους», σημείωσε η ίδια.

Σε ερώτηση προσφάτως στον ίδιο για την επίσκεψή του στο Τέξας, ο Μπάιντεν απάντησε ότι δεν γνώριζε ότι «ο καλός (του) φίλος θα πήγαινε» εκεί επίσης, αναφερόμενος σαρκαστικά στον αντίπαλό του.

Το στρατόπεδο Τραμπ τον κατηγορεί αντιθέτως ότι μιμείται τον θυελλώδη επιχειρηματία.

Τα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου «τον στέλνουν τώρα εκεί την ίδια ημέρα» με τον Τραμπ «όχι επειδή θέλουν πραγματικά να λυθεί το πρόβλημα, αλλά επειδή γνωρίζουν ότι ο Μπάιντεν πρόκειται να χάσει παταγωδώς», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γραφείου της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου, η Κάρολιν Λίβιτ.

«Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι ο Μπάιντεν ευθύνεται για την χειρότερη μεταναστευτική κρίση και την επακόλουθη κρίση εγκληματικότητας που σχετίζεται με τους μετανάστες», υπογράμμισε.

«Πολιτική νίκη»

Το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο κατηγορεί τον Μπάιντεν και την κυβέρνησή του για ενισχύει το κύμα μεταναστών με τις πολιτικές τους του δικαιώματος ασύλου.

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει από την πλευρά του ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σαμποτάρει σκοπίμως οποιαδήποτε προσπάθεια συμβιβασμού για το ζήτημα και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σκοπεύει να χαρίσει μια πολιτική νίκη στον Μπάιντεν εν μέσω προεκλογικής χρονιάς.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος, ο οποίος έχτισε τη δημοτικότητά του κατά την πρώτη, νικηφόρα προεκλογική του εκστρατεία υποσχόμενος να χτίσει τείχος ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό, έκανε προσφάτως χρήση όλης του της επιρροής στους Ρεπουμπλικανούς που έχουν εκλεγεί στο Κογκρέσο για να μπλοκάρει σχέδιο νόμου για τη μετανάστευση.

Η συμφωνία προέβλεπε, πέραν της μεταναστευτικής μεταρρύθμισης, επιπλέον πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βεβαιώνει ότι η απέλαση μεταναστών θα αποτελέσει μια από τις προτεραιότητές του αν επανεκλεγεί. «Σκοτώνουν τους δικούς μας, σκοτώνουν τη χώρα μας», δήλωσε προσφάτως.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πολιτεία του Τέξας έχει επιδοθεί σε πραγματικό μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, με τον κυβερνήτη της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ, ένθερμο υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ, να κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση ότι επιτρέπει την «εισβολή» παράτυπων μεταναστών στα νότια σύνορα της χώρας.

Ο έλεγχος των συνόρων ανήκει στη δικαιοδοσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, ωστόσο η πολιτεία του Τέξας έχει πολλαπλασιάσει τα μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης, με αρκετές δικαστικές αντιδικίες να βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω στο ζήτημα αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ