today-is-a-good-day
22.3 C
Athens

«Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα» στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

Ο Γιώργος Σεφέρης είχε γεννηθεί στη Σμύρνη, στις 29 Φεβρουαρίου (13 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο) του 1900. Αφιέρωμα στον νομπελίστα ποιητή θα κάνει σήμερα Πέμπτη, ανήμερα της επετείου, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

«Μέσα στὶς ἁλυσίδες καὶ στὶς προσταγὲς κανεὶς δὲ θυμᾶται». Το Δεύτερο Πρόγραμμα όμως θυμάται και αφιερώνει το πρόγραμμα της 29ης Φεβρουαρίου στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη, που γεννήθηκε μια τέτοια μέρα του 1900.

Οι σπουδαιότεροι Έλληνες συνθέτες έχουν μελοποιήσει την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Δήμος Μούτσης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, Σταύρος Κουγιουμτζής, οι Πάνος & Χάρης Κατσιμίχας, ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Μίλτος Πασχαλίδης και άλλοι πολλοί. Οι κορυφαίοι Έλληνες ερμηνευτές τον έχουν τραγουδήσει.

Ο Γιώργος Σεφέρης είναι ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ, είναι ο διπλωμάτης που συμμετείχε στην ελληνική προσπάθεια σε μια μακρά περίοδο πολέμων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων, είναι ο άνδρας που ερωτεύτηκε.

Ο Γιώργος Σεφέρης δια χειρός Δημήτρη Χαντζόπουλου

Θα ακούσουμε τις πρώτες δηλώσεις του Σεφέρη, όταν ανακοινώθηκε το Νόμπελ, αλλά και την ομιλία του στη Σουηδική Ακαδημία. Ο άνθρωπος που εξέφρασε τον «καημό της ρωμιοσύνης» όπως έλεγε ο ίδιος. Ξεχωριστή αναφορά θα κάνουμε στην κηδεία του Σεφέρη τον Σεπτέμβριο του 1971. Μεσούσης της δικτατορίας το τελευταίο αντίο στον Σεφέρη μετατράπηκε σε λαϊκή διαδήλωση κατά της Χούντας.

Την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου το Δεύτερο Πρόγραμμα θα καλύψει όλες αυτές τις πλευρές του Γιώργου Σεφέρη, ενώ θα διαθέσει στους ακροατές του και τις ποιητικές συλλογές του. Επιπλέον, θα ακούσουμε ειδικές εκπομπές με ανέκδοτο υλικό που θα μεταδοθεί ραδιοφωνικά για πρώτη φορά.

Ειδικότερα:

09:00-10:00 Από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ακούμε ένα υπέροχο ωριαίο αφιέρωμα του Γιώργου Παπαστεφάνου στον Γιώργο Σεφέρη.

11:30-12:00 Ημίωρη ζωντανή ηχογράφηση από το θέατρο «Τζένη Καρέζη», από το Αρχείο της Ραδιοφωνίας με την Αλίκη Καγιαλόγλου να τραγουδά μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη σε μουσική Δήμου Μούτση, Ηλία Ανδριόπουλου, Μίκη Θεοδωράκη και τον Κώστα Γρηγορέα να τη συνοδεύει στην κιθάρα.

12:00-14:00 «Ο Σεφέρης και το Νόμπελ». Ο Μιχάλης Γελασάκης παρουσιάζει στις «Αδέσποτες Νότες» ένα αφιέρωμα με αφορμή και την συμπλήρωση 60 χρόνων από την απονομή του Νόμπελ στον κορυφαίο Έλληνα ποιητή. Ακούγονται αποσπάσματα από την ομιλία του, από δηλώσεις του, από ρεπορτάζ της εποχής και από μια σπάνια ηχογράφηση στο σπίτι του, τη βραδιά της απονομής.

15:00-17:00 «Γιώργος Σεφέρης, Χορηγός Αισιοδοξίας, ξανά». Ένα δίωρο αφιέρωμα που ετοίμασαν για το Δεύτερο η Σύσση Καπλάνη και ο Θοδωρής Γκόνης. Θα ακουστούν σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση αποσπάσματα από το αφιέρωμα του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων, το 2016. Θα μεταδοθούν αποσπάσματα της αλληλογραφίας του Γιώργου Σεφέρη και της Μαρώς Σεφέρη, «Ματζουράνα μου, Γιώργη μου», που διαβάζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και Ελευθερία Μπενοβία καθώς και αποσπάσματα μια ετεροχρονισμένης «συνέντευξης» που πήρε η Μαρία Χούκλη από τον Γιώργο Σεφέρη. Επίσης: Ο Μάνος Χατζιδάκις αναφέρεται στον Γιώργο Σεφέρη. Ο Δημήτρης Καταλειφός και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος διαβάζουν Γιώργο Σεφέρη.

17:00-18:00 «Πορτρέτο Σεφέρη από έναν ποιητή». Ο Κώστας Φασουλάς έχει σχεδιάσει ένα ραδιοφωνικό πορτρέτο του ποιητή, μέσα από σχόλια, μελέτες και αναφορές που συνοδεύουν την πολυσήμαντη πορεία του. Μεταξύ άλλων συναντάμε και τις πρώτες κριτικές για την ποίηση του Σεφέρη, όπως αυτή του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, κριτική που προβάλει ενστάσεις για την παρθενική συλλογή του Σεφέρη «Στροφή».

20:00-21:00 «Ο πολιτικός Γιώργος Σεφέρης». Μια ματιά στην πλευρά του διπλωμάτη Γιώργου Σεφέρη που συνδέεται με μεγάλα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα μέσα από τις καταγραφές του ποιητή στο προσωπικό του ημερολόγιο αλλά και τα δύο πολιτικά του χειρόγραφα του Σεπτεμβρίου του ‘41 και του Οκτωβρίου του ’68. Με την Ελενα Διάκου.

21:00-22:15 Σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση ακούμε μια δοκιμαστική ηχογράφηση του έργου «Ημερολόγιο Καταστρώματος ‘Γ» σε μελοποίηση του Γιώργου Ανδρέου, που παραχώρησε ο συνθέτης από το προσωπικό αρχείο του στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7. Για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Φιλίππων του 2016 ο Γιώργος Ανδρέου ανθολογεί και μελοποιεί “κομμάτια κι αποσπάσματα” από τα ποιήματα της συλλογής «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ Γ’», με ερμηνεύτρια την Κορίνα Λεγάκη. Το αποτέλεσμα είναι ένα έργο για συμφωνική ορχήστρα ορχήστρα και δύο ερμηνευτές: 1) Μια γυναίκα (η “ψυχή” του ποιητή) 2) Ένας άνδρας (η “συνείδηση” του ποιητή)

22:15-00:15 Ένα 90λεπτο αφιέρωμα του αείμνηστου συναδέλφου μας Νίκου Αϊβαλή στον Γιώργο Σεφέρη που παρουσίασε το 2008 στην εκπομπή του “Απ’ την ψυχή ως την ψυχή” για το Τρίτο Πρόγραμμα. Ακούγονται αποσπάσματα από το έργο του Γιώργου Σεφέρη με τον Νίκο Αϊβαλή, αλλά και από ηχογραφήσεις με τη φωνή του ποιητή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ