today-is-a-good-day
31.7 C
Athens

Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Πως είδε το Μαξίμου το θυελλώδες  συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αιχμές Κασσελάκη κατά Τσίπρα

Ως μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για ανασύνταξη και επανεκκίνηση, είδαν στο Μαξίμου το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο κυριάρχησαν οι προσωπικές στρατηγικές, με αποτέλεσμα η Αξιωματική Αντιπολίτευση να οδηγείται σε νέο αδιέξοδο, ενόψει των ευρωεκλογών.

Του Κώστα Πασίση 

Την επίσημη γραμμή για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κουμουνδούρου εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας συνοπτικά αλλά και σκωπτικά: «Σίγουρα η εικόνα μιλάει από μόνη της»…

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης εστίασε σε δυο σημεία.

Όπως είπε: «Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι νομίζω περισσότερο σημαντική από τη συζήτηση για τα πρόσωπα είναι η συζήτηση για τις πολιτικές. Γιατί νομίζω αυτό το οποίο είδαμε αυτές τις δυόμιση ημέρες στο κλειστό Γυμναστήριο του Ταεκβοντό, στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αποτέλεσμα όσων ζήσαμε και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλήθη να διαδραματίσει τον πολύ σημαντικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρομαι περισσότερο στο 2019 – 2023. Τότε, δηλαδή, που είδαμε να κάνει τα αντίθετα από αυτά τα οποία είχε υποσχεθεί…».

«Και το δεύτερο που θέλω να εντοπίσω είναι ότι για τους πολίτες εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι η εναλλακτική πρόταση. Και αυτή τη στιγμή δυστυχώς, περιμένουμε εναλλακτική πρόταση και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Αυτό είναι το επίσημο «κομμάτι» των όσων δημοσίως λέει η κυβέρνηση. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι το ανεπίσημο. Η ανάλυση που έγινε στις συσκέψεις που έγιναν καθώς το εν λόγω  συνέδριο ήταν στο «μικροσκόπιο» του Μαξίμου.

Μια …γεύση από την γαλάζια ανάλυση έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο συνέδριο, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι θαύμα που μείναμε στο ευρώ με αυτούς που μας κυβέρνησαν πέντε χρόνια», ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, τόνισε ότι «ήταν το απόλυτο άδειασμα απ όλους σε όλους…», υπονοώντας σαφώς ότι από τη διαδικασία βγήκαν όλοι χαμένοι…

Αυτή είναι και το βασικό συμπέρασμα της γαλάζιας ανάλυσης.

Όπως προέκυψε από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας υπέστη δεινή ήττα καθώς δεν «περπάτησε» η πρόταση του για επαναβεβαίωση της ηγεσίας Κασσελάκη, μέσα από εσωκομματικές εκλογές.

Αντίθετα η πρωτοβουλία των κ.κ Παππά, Φάμελλου και Γιώργου Τσίπρα, για να μη στηθούν κάλπες, επικράτησε αυτής του πρώην πρωθυπουργού.

Έχοντας χάσει την ευκαιρία της αναβάθμισης του από τα μέλη του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει πρόεδρος αλλά υπό «επιτήρηση» της προαναφερθείσας ισχυρής τριανδρίας και ενδεχομένως να είναι υπό προθεσμία. Δηλαδή μέχρι τις ευρωεκλογές.

Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα κρίνει και το πολιτικό μέλλον του στην Κουμουνδούρου, αν και η εκτίμηση είναι ότι δεν είναι εύκολος αντίπαλος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχασε τις εντυπώσεις γιατί ως πρόεδρος έθεσε ζήτημα εμπιστοσύνης, λέγοντας: «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», αλλά έπεσε στο κενό…

Σε περίπτωση νέας εσωκομματικής νίκης όλα θα ήταν πιο εύκολα γι αυτόν και τα σχέδια επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα το όλο εγχείρημα γίνεται πιο δύσκολο, καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι η εσωστρέφεια πιθανότατα θα συνεχιστεί και το ξεκαθάρισμα θα γίνει στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο ο ίδιος σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ είδε τις διεργασίες, του συνεδρίου από άλλη οπτική γωνία…

«Προφανώς έχω βγει ενισχυμένος, έχω ξεκάθαρη εντολή, δεν υπάρχει αμφισβήτηση» τόνισε ο κ. Κασσελάκης προσθέτοντας ότι όλο το στάδιο του Ταε Κβον Ντο σείονταν από το σύνθημα «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη».

Ενώ σχολιάζοντας τις κινήσεις Τσίπρα, ανέφερε: «Σέβομαι την πρωτοβουλία του τέως προέδρου, ήταν λάθος να μην εμφανιστεί στο Συνέδριο. Μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο τον Αλέξη τι ακριβώς σκεφτόταν και τι θέλει να κάνει από εδώ και πέρα. Πάντως εγώ είμαι αποφασισμένος να αναδιαμορφώσω των ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία μου»…

Ταυτόχρονα η «εσωκομματική αντιπολίτευση», αν και απέτρεψε τις άμεσες εκλογές, εμφανίζεται διχασμένη και αδύναμη να ηγηθεί στην Κουμουνδούρου

Η Όλγα Γεροβασίλη με την «πλάτη» του Αλέξη Τσίπρα και παλαιών προεδρικών σήκωσε το γάντι, αλλά στη συνεχεία το άφησε στην άκρη, καθώς ο έλεγχος του συνεδρίου ήταν στον Νίκο Παππά.

Η ματαίωση των εκλογών, μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, τραυμάτισε σοβαρά την δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των κορυφαίων στελεχών του.

Η εσωστρέφεια, τα γιουχαΐσματα, οι προσωποκεντρικές λογικές δημιούργησαν ένα θλιβερό θέαμα, πλήττοντας την αξιοπιστία του κόμματος ως υπεύθυνης Αξιωματικής Αντιπολίτευσης…

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς τις ευρωεκλογές με αρχηγό τον Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς όμως ηγετική νομιμοποίηση και με βαριά φθορά.

Η πιθανότητα νέας διάσπασης δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς η εσωτερική κρίση παραμένει άλυτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ