Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επαναβεβαιώσαμε την ενότητα και αποφασιστικότητα μας για την στήριξη στην Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη διάσκεψη που διοργάνωσε στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας.
Καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο που δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως να βοηθηθεί η Ουκρανία και να έχει χρήσιμα αποτελέσματα, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη πως για την Ελλάδα και τους περισσότερους ομολόγους του δεν υφίσταται ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων ή του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας υπογραμμίζοντας πως το ζήτημα αποπροσανατολίζει την προσπάθεια στήριξης στην Ουκρανία.
Αναλυτικά, στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε:
Δημοσιογράφος: Πέστε μας λοιπόν ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο Macron και με τους ομολόγους μας έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον, πόσω μάλλον όταν συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πιστεύω ότι επαναβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή. Νομίζω ότι καταλήξαμε και σε ένα πλαίσιο το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια, με πρακτικό τρόπο, να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία.
Από εκεί και πέρα, επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους, ομολόγους μου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας.
Δημοσιογράφος: Τέθηκε θέμα ευρωπαϊκού στρατού;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως σας είπα δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει και από την ουσία της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε έμπρακτα αυτή τη στιγμή την Ουκρανία. Ευχαριστώ πολύ.
Η διεθνής συνάντηση για το ουκρανικό ζήτημα πραγματοποιείται με συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, κυρίως από τις χώρες της ΕΕ, έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν νωρίτερα ότι λόγω της σαφέστατης κλιμάκωσης τον τελευταίο καιρό της ρωσικής επιθετικότητας, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις, στόχος της συνάντησης είναι η επανεξέταση όλων των μέσων αποτελεσματικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και η αποστολή μηνύματος προς την Μόσχα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν είναι «κουρασμένοι», όπως συχνά η ρωσική προπαγάνδα αφήνει να εννοηθεί, αλλά «αποφασισμένοι να αποτρέψουν την επικράτηση της Ρωσίας στην πολεμική σύγκρουση που ίδια ξεκίνησε».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία γίνεται σταδιακά «παράγοντας παγκόσμιας αποσταθεροποίησης», ότι η ευρωπαΐκή κοινή γνώμη θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και ότι η αυριανή συζήτηση θα επικεντρωθεί στο «τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε και πως μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα». Ανέφεραν, ωστόσο, ότι η συνάντηση δεν πρόκειται να καταλήξει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και ότι ο βασικός της στόχος είναι η επιβεβαίωση της κοινής στρατηγικής όλων όσοι έχουν ταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος Μακρόν είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τους στόχους της συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Παρασκευή, όπως άλλωστε και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτζ, ο όποιος είναι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που προσήλθαν στο Παρίσι, όπως, άλλωστε, και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τέλος, από βρετανικής πλευράς, όπως έγινε γνωστό, παρών θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.