today-is-a-good-day
28.3 C
Athens

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυο χρόνια μετά –  Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Πριν από δυο χρόνια, μετά την παράνομη εισβολή του Πούτιν, η σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας στην αρχή του πολέμου δημιούργησε ελπίδες ότι ένας στρατός μικρότερος αριθμητικά και με λιγότερα όπλα θα μπορούσε να νικήσει τις δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας. Δύο χρόνια μετά, η Ρωσία απολαμβάνει τα πρόσφατα κέρδη στο πεδίο της μάχης, έχει αυξήσει την παραγωγή όπλων στο εσωτερικό και θα μπορούσε να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερους άνδρες εάν χρειαστεί. Και την ίδια στιγμή, η Δύση και κυρίως η Αμερική, στερείται ουσιαστικής στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδηγώντας την Ευρώπη σε πολυεπίπεδη κρίση.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Σήμερα, οι ελπίδες για μια ουκρανική νίκη φαίνονται μειωμένες και όλο και πιο κούφιες, όπως και οι δυτικές υποσχέσεις να υποστηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί.

Όπως έχουν τα πράγματα, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει μπλοκαρισμένη στο Κογκρέσο, καθώς ο πόλεμος και η κόπωση χρηματοδότησης αυξάνονται στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, εν τω μεταξύ, οι γραμμές του μετώπου είναι σε γενικές γραμμές στατικές εδώ και μήνες, εκτός από τα πρόσφατα κέρδη που έχουν σημειώσει οι ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας.

Το Κίεβο συνεχίζει να επιμένει ότι δεν του παρέχονται τα κατάλληλα εργαλεία για να πολεμήσει τη Ρωσία όσο αποτελεσματικά θα μπορούσε να κάνει, και υπήρξαν αναφορές για πτώση του ηθικού μεταξύ των δυνάμεων της πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζουν ελλείψεις πυρομαχικών και προσωπικού. Οι εσωτερικές πολιτικές τριβές και η αντικατάσταση του δημοφιλούς στρατιωτικού αρχηγού στρατηγού Valerii Zaluzhnyi έχουν επίσης τροφοδοτήσει ανησυχίες σχετικά με τη στρατιωτική στρατηγική.

Η Ρωσία σίγουρα φαίνεται αισιόδοξη καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του.

Η αυτοπεποίθησή της ενισχύεται από τις πρόσφατες προόδους, όπως η κατάληψη της Avdiivka την περασμένη εβδομάδα, η οποία αποτελεί την πιο σημαντική νίκη σε εννέα μήνες, ακολουθούμενη από μικρότερα εδαφικά κέρδη αυτή την εβδομάδα, και την εκκαθάριση από τον Πούτιν, των πολιτικών αντιπάλων στο εσωτερικό πριν από τις προεδρικές εκλογές τον επόμενο μήνα.

Περιττό να πούμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, αναμένεται να κερδίσει εύκολα τις εκλογές, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι επικριτές του βρίσκονται σε αυτοεξορία, τους απαγορεύεται η πολιτική συμμετοχή, είναι φυλακισμένοι ή νεκροί, με πιο πρόσφατο τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος δολοφονήθηκε σε μια απομακρυσμένη σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ οι τύχες του πολέμου είναι απρόβλεπτες, πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η Μόσχα κρατά πλέον τα χαρτιά για το τι συμβαίνει στον πόλεμο.

Τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία την άνοιξη του 2022, η στρατιωτική στρατηγική και τακτική της Ρωσίας επικρίθηκε και συχνά γελοιοποιήθηκε, ιδιαίτερα όταν οι ρωσικές δυνάμεις έπρεπε να προχωρήσουν σε βιαστική υποχώρηση στο βόρειο μέτωπο μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να φτάσουν στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Στη συνέχεια, οι ρωσικές δυνάμεις θεωρήθηκαν ευρέως ως ανεπαρκώς εξοπλισμένες, ανεπαρκώς εκπαιδευμένες και ανοργάνωτες, αλλά σήμερα, οι αμυντικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο στρατός της Ρωσίας προσαρμόστηκε και σήμερα υπάρχει μια πιο δομημένη, συντονισμένη και αντιδραστική ένοπλη δύναμη.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό που έχει σημασία για τη Μόσχα είναι πώς μοιάζει η νίκη της Avdiivka στο ρωσικό κοινό πριν από τις εκλογές και τι μήνυμα στέλνει στη Δύση.

Δηλαδή, ότι η Ρωσία βρίσκεται στον πόλεμο για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από το τίμημα.

Η Ρωσία κατέχει σχεδόν το ένα πέμπτο του εδάφους της Ουκρανίας και έχει δείξει ότι μπορεί να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες για να πολεμήσουν κατά βούληση, υπογραμμίζοντας ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει έναντι της Ουκρανίας, η οποία ήταν επιφυλακτική σχετικά με την ανάγκη κινητοποίησης περισσότερων αμάχων για να πολεμήσουν.

Προς το παρόν, υπάρχουν λίγες πιθανότητες πολιτικής διευθέτησης του πολέμου, με καμία πλευρά να μην βρίσκεται σε ένα σημείο στο πεδίο της μάχης όπου θα ένιωθε ότι είχε το πάνω χέρι σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες. Αν και πλέον η Ρωσία , βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιτύχει να αποκτήσει το πάνω χέρι.

Σε κάθε περίπτωση, η Αμερική και η Ευρώπη έχουν εισέλθει σε ένα κρίσιμο διάστημα πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες, εάν παγιωθούν οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα, θα οδηγήσουν στο τέλος του χρόνου, με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, σε συστημική πολιτική αλλαγή και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Η κόπωση σε συνδυασμό με την οργή των πολιτών, που αυξάνεται ημέρα με την ημέρα, στις κοινωνίες Αμερικής και Ευρώπης, έναντι πολιτικών ηγεσιών και κυβερνήσεων, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τις ανησυχίες και δε δίνουν ουσιαστικές λύσεις στα δομικά πλέον προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δύση, είναι βέβαιο ότι θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Πούτιν στην Ουκρανία. Μια συνέχεια της πολιτικής να πετιούνται στον κουβά, δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, χωρίς ουσιαστική στρατηγική, ενώ την ίδια στιγμή, η καθημερινότητα των Αμερικανών και κυρίως των Ευρωπαίων πολιτών, γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όχι μόνο νίκη στην Ουκρανία δεν πρόκειται να φέρει, αλλά θα οδηγήσει σε γενικευμένη έκρηξη σε όλο του εύρος του δυτικού κόσμου.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ