today-is-a-good-day
18.4 C
Athens

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: «Πυγμαχία» στο Tae Kwon Do. «Βυζαντινές» διεργασίες στο παρασκήνιο

Το «Tae Kwon Do», είναι μια  παλαιά  κορεατική πολεμική τέχνη, όπου οι «αθλητές» δίνουν μάχη με ελεύθερα λακτίσματα και γροθιές στον αντίπαλο, πολλές φορές με βαναυσότητα. 

Του Κώστα Πασίση

 Ίσως ο τίτλος του σταδίου (Tae Kwon Do), που διεξάγεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να μην ανταποκρίνεται πλήρως στο κλίμα που επικρατεί στην αρένα του σταδίου και στην Κουμουνδούρου, αλλά σίγουρα είναι «πολεμικό», μετά την παρέμβαση Τσίπρα και την προτροπή του για επαναβεβαίωση της εκλογής Κασσελάκη από τη βάση του κόμματος, λόγω των τελευταίων δραματικών γεγονότων.

Πλέον, ο  ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών, με στόχο την «αναγέννηση» του, μέσα από τις στάχτες του, με δεδομένο ότι οι  δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα να βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση, με καθοδική πορεία…

«Βυζαντινό» είναι και το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς άρχισαν οι διεργασίες και οι ζυμώσεις για τον υποψήφιο ή τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν το θρόνο της Κουμουνδούρου, που έχει σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης, διόλου ευκαταφρόνητος αντίπαλος, παρά τις γκέλες του στο πεδίο…

Μέχρι στιγμής εκτός του Στεφανου Κασσελάκη ο οποίος ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα του, με επικοινωνιακή αμερικανιά, του τύπου, «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», δεν υπάρχει κάτι άλλο επίσημο και χειροπιαστό, ως αντίπαλο δέος στη σημερινή ηγεσία.

Η «εικόνα» αυτή βεβαια θα αλλάξει τις επόμενες ώρες, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά και οι ευρωεκλογές είναι προ των πυλών…

Ήδη ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε στον ΑΝΤ1 ότι «φυσικά θα υπάρξει αντιπαραθετική υποψηφιότητα στον Κασσελάκη». 

Στο ερώτημα αν η Όλγα Γεροβασίλη είναι το πρόσωπο που μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο απάντησε «κατά τη γνώμη μου ναι αλλά αυτό είναι κάτι που θα πουν πρώτα οι ίδιοι μέσα στο συνέδριο, δεν θα τους το υποδείξω εγώ».

Εκτός της Όλγας Γεροβασίλη η οποία ανήκει στο κύκλο των συνομιλητών του πρώην Πρωθυπουργού και φέρεται να είναι ένα από τα ονόματα που παίζουν δυνατά για την ηγεσία, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεχωρίσει κάποιο άλλο στέλεχος.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής ήδη έχει ξεκινήσει τις συνομιλίες με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως τον Διον. Τεμπονέρα, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιάννη Ραγκοουση και άλλους βουλευτές.

Λέγεται ότι γύρο  από την Όλγα Γεροβασιλη θα συσπειρωθεί το αντι-Κασσελακικο «μπλοκ» 

Πρόσωπα- κλειδιά στο  παρασκήνιο της εσωκομματικής κούρσας είναι ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης που έχουν ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό. 

Ωστόσο το πιθανά διευρυμένο εκλογικό σώμα που μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο σε περίπτωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κάνει την εκλογική διαδικασία ακόμη πιο ανεξιχνίαστη και  γριφώδη…

Δυο σενάρια για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως είναι διαμορφωμένο το τοπίο, που παραμένει ρευστό και ευμετάβλητο, τα σενάρια είναι δυο, αναφορικά με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο σχετίζεται με την επανεκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν συμβεί αυτό, το βέβαιο είναι ότι ο Κασσελάκης θα τα αλλάξει όλα στο ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει το κόμμα, όπως το οραματίζεται…

Μια μπροσούρα της νέας «εικόνας» του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόσφατο  το ερωτηματολόγιο που είχε αναρτηθεί στο iSYRIZA και φαίνεται ότι οι  προθέσεις του ξεκινούν από την αλλαγή του λογότυπου μέχρι την πολιτική ταυτότητα του κόμματος. 

Το είπε άλλωστε και ο ίδιος στην ομιλία του στο συνέδριο. Ο Συριζα χρειάζεται επανίδρυση, που απαιτεί ενότητα και έναν πρόεδρο που δεν αμφισβητείται»

Σε αυτή την περίπτωση ο «αναβαπτισμένος» από τη βάση  πρόεδρος θα επιχειρήσει να τελειώσει οριστικά με το παλαιό σύστημα και καθεστώς στην Κουμουνδούρου.

Στη βάση αυτή, «χαμένος» αναμένεται να βγει και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος «χρεώνεται» το γεγονός ότι μετά από πέντε μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται εκ νέου σε εσωκομματικές εκλογές.

Επισημαίνεται ότι με τη δήλωση του ο πρώην Πρωθυπουργός έριξε την ευθύνη για το δημοσκοπικο κατάντημα του ΣΥΡΖΑ σε όλους, πλην βεβαίως του εαυτού του…

Το δεύτερο σενάριο, προϋποθέτει την εκλογή  κάποιου άλλου στελέχους, που θα σηματοδοτεί τη συνέχεια της ηγεσίας Τσίπρα και ενδεχομένως να ανοίξει εκ νέου το κεφάλαιο της επανένωσης της Αριστεράς, και των πολιτικών συνεργασιών, μετά τις ευρωεκλογές αν και το εγχείρημα είναι δύσκολο…

Αυτό τουλάχιστον έδειξε η πρόσφατη πολιτική εκδήλωση με θέμα  «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;», και τη συμμετοχή των Τεμπονερα-Χριστοδουλακη-Αχτσιόγλου, όπου δεν υπήρξε απάντηση…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ