today-is-a-good-day
20.5 C
Athens

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, σε περισσότερες από 550 εταιρείες και πρόσωπα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον θάνατο Ναβάλνι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα νέες, σαρωτικές κυρώσεις, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο περισσότερα από 500 άτομα και οντότητες, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να εντείνει την πίεση στη Μόσχα.

Τα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων το σύστημα πληρωμών Mir, ρωσικούς οικονομικούς θεσμούς και την αμυντική βιομηχανία, τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας, την απόπειρα παράκαμψης των κυρώσεων και άλλους τομείς. Περιλαμβάνουν επίσης αξιωματούχους που σχετίζονται με τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε περίπου 300 πρόσωπα και οντότητες ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σε 250. Το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε στον κατάλογο των κυρώσεων 93 εταιρείες από τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κιργιστάν, την Ινδία και τη Νότια Κορέα επειδή στηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορευτούν οι αποστολές αμερικανικών προϊόντων προς αυτές τις εταιρείες.

Από τις εταιρείες αυτές, οι 63 είναι ρώσικες, 16 τουρκικές, οκτώ κινεζικές και τέσσερις από τα ΗΑΕ.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία, καθώς θα αποδυναμώνουμε την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Είναι κρίσιμης σημασίας να παρέμβει το Κογκρέσο και να ενωθεί με τους συμμάχους μας σε όλον τον κόσμο, δίνοντας στην Ουκρανία τα μέσα για να αμυνθεί και την ελευθερία της απέναντι στη βάρβαρη επίθεση του Πούτιν», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στην ανακοίνωσή της. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει εξαντλήσει τους πόρους που είχαν εγκριθεί για την Ουκρανία και το αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση βαλτώνει στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το σύστημα πληρωμών Mir

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι επέβαλε κυρώσεις στο κρατικό Εθνικό Σύστημα Πληρωμών μέσω Καρτών, στο οποίο υπάγεται το σύστημα πληρωμών Mir. Οι κάρτες Mir έχουν γίνει εξαιρετικά σημαντικές για τη Ρωσία αφότου οι αμερικανικές αντίπαλες εταιρείες διέκοψαν τη λειτουργία τους στη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι κάρτες που είχαν εκδώσει στη Ρωσία δεν λειτουργούν πλέον στο εξωτερικό.

«Η εξάπλωση του Mir από τη ρωσική κυβέρνηση επέτρεψε στη Ρωσία να οικοδομήσει μια οικονομική υποδομή που διευκολύνει την προσπάθεια της Μόσχας να αποφύγει τις κυρώσεις και να αποκαταστήσει την διακοπείσα σύνδεση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα» ανέφερε το υπουργείο.

Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης περισσότερες από 12 ρωσικές τράπεζες, εταιρείες επενδύσεων, κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου και όμιλοι χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, όπως η SPB Bank, που ανήκει στο SPB Exchange, το δεύτερο σε μέγεθος χρηματιστήριο της Ρωσίας που ειδικεύεται στις ξένες μετοχές.

Μελλοντική ενέργεια, αποφυγή κυρώσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχοποιούν επίσης τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας και τις εξαγωγές της Ρωσίας, κυρίως στο πρόγραμμα υγροποιημένου φυσικού αερίου Arctic-2 στη Σιβηρία. Κυρώσεις επιβλήθηκαν σε μια μεγάλη εταιρεία που εμπλέκεται στην ανάπτυξη, λειτουργία και ιδιοκτησία του σχεδίου αυτού.

Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι στοχοποιεί τη ρωσική ναυπηγική εταιρεία Zvezda, που λέει ότι εμπλέκεται στην κατασκευή έως και 15 ειδικών τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιηθούν στο σχέδιο Arctic-2.

Άλλες εταιρείες από την Κίνα, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Καζακστάν και το Λιχτενστάιν, μπήκαν στο στόχαστρο γιατί παραβίασαν τις δυτικές κυρώσεις, στέλνοντας στη Ρωσία υλικό στο οποίο βασίζεται η Μόσχα για τα οπλικά συστήματά της.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γουόλι Αντεγέμο είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ανακοινώσουν αργότερα σήμερα πρόσθετες κυρώσεις που σχετίζονται με το ανώτατο όριο της τιμής των 60 δολαρίων που έχει θέσει η G7 στο ρωσικό πετρέλαιο. Εξήγησε ότι έτσι θα αυξηθεί το κόστος της Ρωσίας για τη χρήση ενός γερασμένου «σκιώδους στόλου» δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν το πετρέλαιο σε αγορές, ιδίως στην Ινδία και την Κίνα.

Άλλες κυρώσεις αφορούν το δίκτυο μέσω του οποίου η Ρωσία, σε συνεργασία με το Ιράν, απόκτησε και κατασκεύασε μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στις εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι και η Crynofist Aviation, που εδρεύει στα ΗΑΕ και παρέχει ανταλλακτικά αεροσκαφών. Τα τελευταία δύο χρόνια η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρές κυρώσεις όσον αφορά τον στόλο των επιβατικών αεροσκαφών της και αγωνίζεται να τα συντηρήσει και να τα διατηρήσει εν λειτουργία.

Κυρώσεις για τον θάνατο του Ναβάλνι

Οι ΗΠΑ στόχευσαν επίσης τρεις αξιωματούχους της ομοσπονδιακής σωφρονιστικής υπηρεσίας κατηγορώντας τους ότι συνδέονται με τον θάνατο του Ναβάλνι. Μεταξύ αυτών είναι και ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας που φέρεται ότι διέταξε το προσωπικό της φυλακής να συμπεριφέρεται πιο σκληρά στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Ο 47χρονος Ναβάλνι έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε την περασμένη εβδομάδα, αφού έκανε έναν περίπατο στη σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος» της Αρκτικής, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τον θάνατό του.

Άλλοι αξιωματούχοι στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις φέρεται ότι εμπλέκονται στην εξαναγκαστική μεταφορά ή την εκτόπιση παιδιών από την Ουκρανία σε στρατόπεδο «εκρωσισμού» στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κριμαία.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη 13η δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο σχεδόν 200 οντότητες και πρόσωπα που κατηγορούνται ότι βοήθησαν τη Μόσχα να αποκτήσει όπλα ή ότι ενέχονται στην απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία.

Με τα μέτρα επιδιώκεται να βρεθεί η Ρωσία αντιμέτωπη με συνέπειες για τον πόλεμο που διεξάγει, καθώς και για το θάνατο του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφερε ο Μπάιντεν.

«Θα εξασφαλίσουν ότι ο Πούτιν θα πληρώσει ακόμη μεγαλύτερο τίμημα για την επίθεσή του στο εξωτερικό και για την καταπίεση στη χώρα του», ανέφερε ο Μπάιντεν για τις κυρώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ