today-is-a-good-day
18.8 C
Athens

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για ευρωεκλογές, αγροτικό και γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Μήνυμα νέας νίκης της ΝΔ στις επερχόμενες ευρωεκλογές έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του κόμματος αλλά και της συνέντευξης στο τηλεοπτικό σταθμό Star, εν μέσω κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων και στον απόηχο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών…

Του Κώστα Πασίση

Στα 50α γενέθλια της η ΝΔ, ο Πρωθυπουργός άρχισε να ξετυλίγει το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης για την ευρωκάλπη, τονίζοντας ότι το κόμμα δεν θα πάει στην κάλπη χαλαρά…

Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν ξανά τη ΝΔ καθώς είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά και να την εκπροσωπήσει αξιόπιστα στην Ευρωβουλή.

Ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης ο κ. Μητσοτακης πρόταξε τα σημεία ισχύος του κόμματος του, που είναι αδιαμφισβήτητα ο συμπαγής «σκελετός» του, σε αντίθεση με την Αντιπολίτευση, που έχει «μερικά ζητηματάκια», όπως χαρακτηριστικά είπε, υπονοώντας σαφώς τη μεγάλη εσωκομματική περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που φθάνει μέχρι την ευθεία αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη, όπως φάνηκε από τις χθεσινές διεργασίες.

Στην προκειμένη περίπτωση ο αρχηγός της ΝΔ έδειξε ότι επενδύει πολλά και στο γεγονός ότι απέναντι από τη ΝΔ δεν υπάρχει αξιόπιστη πολιτική εναλλακτική λύση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ως μια εθνική κάλπη, προκειμένου να δείξει την κρισιμότητα της για τα πολιτικά συμπεράσματα της επόμενης ημέρας.

Αναφορικά με τον πήχη των ευρωεκλογών για τη κυβέρνηση, ένα θέμα που ανακύπτει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι πάει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δημοσκόπηση Opinion Poll

Η αισιοδοξία του Πρωθυπουργού για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, που θα επαναβεβαιώσει την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό εδράζεται στην καλή δημοσκοπική εικόνα του κόμματος, σε μια δύσκολη συγκυρία, με πολλά ανοικτά μέτωπα για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με μέτρηση της Opinion Poll που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του «Action 24», στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 27,1%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο μονοψήφιο 9,9% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση (7,5%, το το ΚΚΕ (7,4%), η Νίκη με 3%. Εκτός Βουλής μένουν Σπαρτιάτες, Πλεύση, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25 ενώ αναποφάσιστοι εμφανίζονται το 21%.

Στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 34,3%, έχοντας διαφορά 19,7 μονάδων από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που κινείται στο 14,6%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,5%, η Ελληνική Λύση με 9,5% και το ΚΚΕ με 9,4%.

Επίσης ο  Κυριάκος Μητσοτάκης είναι  μακράν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός με 36,9%. Ακολουθεί ο «κανένας» με 29,4%, πολύ πίσω ο Στέφανος Κασσελάκης με 7,2%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,4%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 5,8% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 4,2%.

 Χαμηλοί τόνοι

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο από τη χθεσινή τηλεοπτική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι χαμηλοί τόνοι, που κράτησε για τις συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς αύριο θα υπάρξει συμβολικό κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας, με συγκεκριμένο αριθμό  τρακτέρ.

«…η συγκέντρωση θα γίνει σε συνεννόηση με την αστυνομία, ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιες κινητοποιήσεις δίνουν και σ΄εκείνον μέσο πίεσης προς τις Βρυξέλλες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών έχουν δίκαιη βάση, αλλά ο προϋπολογισμός του κράτους δεν αντέχει νέες εξαγγελίες από αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί κατά τη συνάντηση τους στο Μαξίμου.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την περαιτέρω πόλωση του ζητήματος και την κλιμάκωση της έντασης.

Επίσης δίνει βάση στον διάλογο και τη διαπραγμάτευση ως εναλλακτική λύση σε σχέση με τη σύγκρουση, που δεν επιθυμεί καμία πλευρά.

Στο ίδιο μήκος, χαμηλούς τόνους, χρησιμοποίησε για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που δε στήριξαν 52 βουλευτές της ΝΔ.

«Δεν κουνάμε το δάκτυλο σε κανέναν που καταψήφισε το νομοσχέδιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτακης, θέλοντας να δείξει ότι σέβεται την ελευθερία γνώμης και τη διαφορετική άποψη των κυβερνητικών στελεχών…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ