today-is-a-good-day
20.5 C
Athens

Ν.Παπανδρέου: Να ενισχύσουμε την ΚΑΠ υποστηρίζοντας τους αγρότες

Αιχμές κατά της κυβέρνησης για απουσία μέτρων στήριξης των αγροτών άφησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου μιλώντας στην Λάρισα σε εκδήλωση, με θέμα: “Ανάπτυξη της Υπαίθρου – Κοινή Αγροτική Πολιτική σήμερα και αύριο”, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Είναι κρίσιμο να ενισχύσουμε την Κοινή Γεωργική Πολιτική και να υποστηρίξουμε τους αγρότες, ιδιαίτερα τους νέους που αποτελούν το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Διαφορετικά θα καταλήξουμε σε ερημοποίηση της υπαίθρου», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τη νέα γενιά να επιλέξει τη γεωργία ως επάγγελμα».

Ειδικότερα είπε ότι θέλουμε να υποστηρίξουμε το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας των αγροτών, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, διασφαλίζοντας δίκαιες τιμές στην αλυσίδα αξίας. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι μπορούν να παρέχουν υγιεινά και προσιτά τρόφιμα για όλους και να βελτιώσουν την παραγωγή τροφίμων υιοθετώντας βιώσιμες πρακτικές γεωργίας και αλιείας.

Στόχος μας τόνισε, είναι η διασφάλιση μιας αγροτικής κοινότητας που ακολουθεί περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους, μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων, βελτίωσης της διαχείρισης του εδάφους και προστασίας της βιοποικιλότητας.

Ειδική αναφορά έκανε στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν «αυξημένες δαπάνες σε ζωοτροφές και αστάθειες στις τιμές των προϊόντων».

Πριν την εκδήλωση, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με αγρότες της περιοχής και συζήτησε μαζί τους, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι «αν θέλουμε την ελληνική γεωργία πρέπει να τη στηρίξουμε. Διαφορετικά η Ελλάδα και η Ευρώπη θα χάσουν τη μοναδική βιοποικιλότητα της χώρας μας. Εμείς τόνισε είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας. Είναι κόκκινη γραμμή για μας το να μείνει ο κόσμος στον τόπο του και τις καλλιέργειες του.»

Η Πρόεδρος της Ομάδας του S&D Ιράτσε Γκαρσία Πέρες στην ομιλία της εξέφρασε την ανησυχία της για τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των αγροτών στην Ευρώπη και ανέλυσε την ανάγκη για «λύσεις που θα εξασφαλίζουν τη δικαιοσύνη στις τιμές των γεωργικών προϊόντων και τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα».

Ο Πάολο ντε Κάστρο, Ευρωβουλευτής του S&D αναφέρθηκε στην αυξημένη πίεση που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες, «λόγω της πράσινης μετάβασης και της οικονομικής ύφεσης που έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων και υψηλή πληθωριστική πίεση». Επίσης, αναφέρθηκε σε εθνικές αποφάσεις που επιδείνωσαν την κατάσταση, όπως η κατάργηση επιδοτήσεων στη Γερμανία και οι επείγουσες ενέργειες στην Ολλανδία.

Στις ιδιαιτερότητες της νέας ΚΑΠ έδωσε έμφαση ο Θανάσης Πετρόπουλος, Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι στη νέα ΚΑΠ η Ε.Ε. θέτει του βασικούς στόχους, ενώ την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα η νέα ΚΑΠ δεν έγινε κατανοητή από τους αγρότες και η έναρξη υλοποίησής της βρήκε τη χώρα εντελώς απροετοίμαστη.»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης και η βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη και οι Μενέλαος Γαρδικιώτης, πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος Συν/σμου Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣΓΗ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ