today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Βουλή: Ψηφίστηκε με 176 «ναι» το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Η Ελλάδα είναι εδώ και λίγα λεπτά η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου.

Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».

Α.Σκέρτσος: Κάνουμε την πατρίδα μας πιο δίκαιη, πιο ευρωπαϊκή και πιο ισχυρή

«Η μορφή της οικογένειας δεν αλλάζει, η πυρηνική οικογένεια παραμένει ισχυρή, το συμφέρον των παιδιών προστατεύεται, το σχέδιο νόμου έρχεται να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να δώσει, σε παιδιά και συμπολίτες μας τη μέριμνα και την προστασία που έχουν όλοι οι υπόλοιποι. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Τα παιδιά υπάρχουν, ο νόμος δεν θα τα γεννήσει, ο νόμος θα τα αναγνωρίσει και θα τα προστατεύσει εξίσου με τα υπόλοιπα», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας αποτίμησε τη στάση των κομμάτων, σε αυτή τη συζήτηση και τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ισότητα στο γάμο.

Μάθαμε σήμερα εδώ, ότι παρά τις πολιτικές μας διαφορές, μπορούμε να συμφωνούμε σε ορισμένα πράγματα, χωρίς να αίρονται αυτές οι διαφορές, είπε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Πλεύση Ελευθερίας, που κράτησε σταθερά εποικοδομητική στάση, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, που έθεσαν θέματα, τα οποία όμως δεν είναι της παρούσης, και εν πολλοίς τέθηκαν, κατά τη γνώμη μου ταπεινά, για να συσκοτίσουν την αμηχανία τους που υπερψηφίζουν μια εμβληματική κοινωνική μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα, σαν αντίφαση, ασκούν ακραία κριτική για το κράτος δικαίου – αυτές είναι αντιφάσεις που θα πρέπει να αποφεύγονται για τη δική μας αξιοπιστία. Για το ΚΚΕ έχω να πω κρίμα. Διότι στην πορεία του για την ουτοπία και την πάλη των τάξεων, που όμως όπως δοκιμάστηκε κατέληξε σε δυστοπία, κάπου ξέχασε τους ανθρώπους και αρνείται να συμπράξει σε μια αυτονόητη μεταρρύθμιση. Αποκαλυπτική, και οφείλω να το σημειώσω, ήταν η συμπόρευση της κατά τα λοιπά χριστεπώνυμης Νίκης με ένα κόμμα που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη, ως κόμμα βιτρίνα ενός καταδικασμένου εγκληματία, όπως και ο μισαλλόδοξος λόγος της Ελληνικής Λύσης, που φαντάζεται τη χώρα μας δυστυχώς, εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Πρωτίστως όμως οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτή η μεταρρύθμιση, που δεν στερεί τίποτα από την πλειονότητα των πολιτών, δίνει όμως οξυγόνο, ισότητα και ελευθερία σε μια μειονότητα, γίνεται πράξη υπό την τολμηρή ηγεσία του πρωθυπουργού μας και τη θαρραλέα υποστήριξη της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, της πιο ανθεκτικής και συνεκτικής παράταξης από τη μεταπολίτευση και μετά, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη μαζί και με το ΠΑΣΟΚ, στα δύσκολα χρόνια του διχαστικού λαϊκισμού, και που έχει αναλάβει ως αυτοδύναμη πλέον κυβέρνηση μιας ευρείας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει την πατρίδα μας πιο παραγωγική, πιο δίκαιη, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο ευρωπαϊκή και εν τέλει πιο ισχυρή».

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στη διαχείριση που επέλεξε ο πρωθυπουργός ενόψει της αποψινής ψηφοφορίας. «Είναι διαχείριση συνεπής με τη φιλελεύθερη φιλοσοφία και αντίληψη που τον χαρακτηρίζει ως πολιτικό. Και όχι, δεν δημιουργεί ρήγματα συνοχής στη Νέα Δημοκρατία, γιατί δεν κουνάει το δάχτυλο στην αντίθετη άποψη, ούτε απειλεί αυταρχικά, με κυρώσεις, όποιον διαφωνεί, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, η διαχείριση αυτή ενισχύει τη συνοχή μας ακόμα περισσότερο. Ώστε κλείνοντας, ειρηνικά και αναίμακτα, αυτό το κεφάλαιο, να προχωρήσουμε ενωμένοι στις επόμενες μεγάλες μεταρρυθμιστικές μάχες, που απασχολούν κατά προτεραιότητα την ελληνική κοινωνία», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ