today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Οι προκλητικές τουρκικές Navtex και το «φιλειρηνικό» στίγμα με… Μπαρμπαρόσα

Αρχίζει να «ξεθωριάζει» γρήγορα απ ότι φαίνεται το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που υπεγράφη το περασμένο Δεκέμβριο, στην Αθήνα μετά την επαναφορά στο προσκήνιο του γνώριμου προκλητικού αφηγήματος της Άγκυρας περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, με οργανωμένο τρόπο και μεθοδικότητα…

Του Κώστα Πασίση

Μετά από μια  περίοδο νηνεμίας, τα νερά στο Αιγαίο αρχίζουν να φουσκώνουν επικίνδυνα πάλι, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι η «ανακωχή» έχει σύντομη ημερομηνία λήξης και το καλό κλίμα είναι επίπλαστο.

Μια σειρά γεγονότων και πρωτοβουλιών της Άγκυρας, που υπακούν στο γνωστό αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας, επιβεβαιώνουν τις δυσοίωνες προβλέψεις.

Το τελευταίο …κρούσμα ήταν οι δυο navtex που εξέδωσε η Άγκυρα επειδή η Ελλάδα …τόλμησε να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, όπως έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει εντός των θαλάσσιων συνόρων της.

Με την πρώτη navtex η Τουρκία δέσμευσε μια ευρεία περιοχή του Αιγαίου που ξεκινά από τη Σάμο και …καταλήγει στην Τήνο, που απέχει τέσσερις ώρες από την Αθήνα.

Με τη δεύτερη ακόμη πιο προκλητική μας λέει κατάμουτρα ότι τα νησιά όπως η Σάμος, η Λήμνος, η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Ικάριά, η Αστυπάλαια, η Τήλος, η Νίσυρος, η Κάσος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Πάτμος, οι Λειψοί, η Κως, η Σύμη, το Καστελόριζο οφείλουν να είναι αποστρατικοποιημένα και η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ασκήσεις, ούτε στα χωρικά τους ύδατα!

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το επόμενο πιθανό βήμα της Τουρκίας θα είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, με στόχο να δημιουργήσει νέες συνθήκες πίεσης και αβεβαιότητας για την Ελλάδα.

Βασικό σκεπτικό της είναι ότι η Τουρκία είναι υπερδύναμη στην περιοχή και μπορεί να κάνει και να λέει ότι θέλει…

Σημειώνεται ότι η πρόκληση με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, συνέπεσε χρονικά με το «πράσινο φως» που άναψαν οι ΗΠΑ για την πώληση στην Τουρκία των μαχητικών F-16.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας όμως έχουν «βάθος» και προφανώς γίνονται βάσει σχεδίου, και σίγουρα δεν είναι πυροτεχνήματα…

Πριν λίγα 24ωρα ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εκ νέου  το … φιλειρηνικό στίγμα του.

Μιλώντας σε τουρκικό ναυπηγείο δήλωσε μεταξύ άλλων «…ζήσαμε την αγωνία και την χαρά να παραδώσουμε στο Ναυτικό μας πλοία. Παραδώσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πλοίο Derya, την φρεγάτα  Istanbul την οποία ναυπηγήσαμε με εθνικούς πόρους όπως και τα όπλα που ενσωματώθηκαν σε αυτό το πλοίο, πλοίο υποστήριξης Arif Ekmekci, το πρώτο μη επανδρωμένο σκάφος που έχει δυνατότητες ηλεκτρονικού πλοίο το Marlin Sida».

Προχωράμε με οδηγό το ρητό του Μπαρμπαρόσα πως «όποιος κυριαρχεί στις θάλασσες κυριαρχεί και στον κόσμο».

Για όσους δε γνωρίζουν ο «Μπαρμπαρόσα»  ήταν Οθωμανός ναύαρχος και πειρατής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ναυάρχους στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επέκταση της στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η υιοθέτηση από τον Ερντογαν αυτής της εθνικιστικής ρητορικής εκτός από την προβολή ισχύος που θέλει να κάνει, αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιοχής, καθώς αμφισβητεί θαλάσσια σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα.

Εν ολίγοις είναι αποκαλυπτική των προθέσεων του Τούρκου Προέδρου.

Την …εισαγωγή αυτού του επιθετικού αφηγήματος, που αμφισβητεί το status quo της περιοχής βάσει των διεθνών συνθηκών, έγραψε με συνέντευξη του ο πολυτάλαντος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

« …χρόνια ζητήματα μεταξύ μας, κυρίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ζητήματα που αφορούν τους εξοπλισμούς, τους ορισμούς του εναέριου χώρου κ.ο.κ., εδώ μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα από νέα οπτική γωνία. Κάνουμε αναζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλάμε πολύ για αυτό με τον ομόλογό μου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ