today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

POS: Πρόστιμα έως και 300.000 ευρώ για εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό

Βαριές καμπάνες για για την εγκατάσταση, διασύνδεση και το λογισμό των POS ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να επισπευθεί η ολοκλήρωση του έργου για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Της Γωγώς Κατσέλη

Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί σχετική τροπολογία, η οποία θα προβλέπει τρεις διαφορετικές κατηγορίες προστίμων.

Η πρώτη θα αφορά παλαιούς υπόχρεους που δεν προχωρήσουν στις διασυνδέσεις των ταμειακών μηχανών με τα POS, για την οποία η προθεσμία λήγει στις 29 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόστιμα θα ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ για τους όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 30.000 ευρώ για όσους έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά στους παρόχους που δεν θα αναβαθμίσουν εντός της προθεσμίας το λογισμικό τους, με τα πρόστιμα να είναι ιδιαίτερα τσουχτερά. Για τη μη έγκαιρη αναβάθμιση λογισμικού το πρόστιμο για τους παρόχους ξεκινά από τα 200.000 ευρώ και μπορεί να αγγίξει και τα 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Η τρίτη κατηγορία αφορά στους 35 νέους κλάδους που υποχρεούνται να βάλουν POS, μεταξύ των οποίων περίπτερα, ταξί, λαϊκές κλπ. Η προθεσμία απόκτησης POS παρατάθηκε έως τις 29 Φεβρουαρίου, ωστόσο τα πρόστιμα θα αρχίσουν να πέφτουν από την 1η Απριλίου, καθώς προβλέπεται ότι έως το τέλος Μαρτίου έχουν περιθώριο να τα έχουν προμηθευτεί, αλλά να μην τα έχουν εγκαταστήσει. Το πρόστιμο για τη μη εγκατάσταση POS στους 35 νέους κλάδους διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη διασύνδεσης θα είναι αρκετά υψηλότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ