today-is-a-good-day
16.4 C
Athens

Τα τρία «καυτά» μέτωπα της Κυβέρνησης μέχρι τέλη Φεβρουαρίου

Τρία «καυτά» μέτωπα, αγροτικές κινητοποιήσεις, ομόφυλα ζευγάρια και μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ, με πολιτικές και κοινωνικές παρενέργειες, καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα και δη μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. «Εκκρεμότητες», που πρέπει να κλείσουν τάχιστα με όσο το δυνατό μικρότερο πολιτικό κόστος, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Του Κώστα Πασίση

Η πιο δύσκολη «εξίσωση» είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών και η κλιμάκωση τους με μπλόκα στους δρόμους και κάθοδο στην Αθήνα, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών οι οποίοι βγήκαν έξω με …άγριες διαθέσεις.

Από πλευράς κυβέρνησης το πρόβλημα έγκειται στα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια, για πρόσθετες οικονομικές ενισχύσεις.

«Ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με τους αγρότες μέσα στο πλαίσιο, όμως, κάποιων ορίων που προσδιορίζονται από την οικονομία» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Την ίδια στιγμή το Μαξίμου εξυφαίνει σχέδια αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης, που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει αρχίσει να αφήνει ένα πολιτικό αποτύπωμα, έστω και μικρό.

Στη μέτρηση της Pulse, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ κινείται στο 30,5%, από 31,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Επισημαίνεται ότι στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, το 68% διάκειται σίγουρα και μάλλον θετικά, έναντι 13% που τις αντιμετωπίζει αρνητικά.

Ο Πρωθυπουργός, έχοντας τη μεγάλη «εικόνα» μπροστά του, δεν αποκλείει συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών, όπως φάνηκε από τη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση να μη κλείσουν οι δρόμοι, που αποτελούν «κόκκινη γραμμή» στη στρατηγική της.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει και κάποια καλά νέα, οικονομικής φύσεως, από τις Βρυξέλλες, με δεδομένα ότι το αγροτικό αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα, που έχει γίνει …βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς, που ανεβαίνει επικίνδυνα και των πάσης φύσεως λαϊκιστών.

Μετά τη σκλήρυνση της στάσης των αγροτών, κυβερνητικές αναφέρουν ότι είμαστε είναι ανοικτοί στο διάλογο και τα μπλόκα δεν είναι η λύση…

Σε κάθε περίπτωση πάντως το επιτελείο του Μαξίμου αναζητεί τη «χρυσή» τομή λαμβάνοντας υπόψη από τη μια πλευρά τις δημοσιονομικές αντοχές και τη κυβερνητική γραμμή «άμυνας» και από την άλλη το γεγονός ότι οι αγρότες είναι μια εκλογική κατηγορία φιλική προς την κυβέρνηση και κανείς δεν επιθυμεί να φύγουν από το πεδίο εξουθενωμένοι και με κατεβασμένο το κεφάλι, παρότι τα  αιτήματα τους είναι δίκαια.

Υπενθυμίζεται ότι στα βασικά  των αγροτών περιλαμβάνονται: Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα, επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα, όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις και  αλλαγή της ΚΑΠ, που είναι και αίτημα της κυβέρνησης προς την Ευρώπη.

Έρχονται πολιτικός γάμος και μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ

Παρότι έχει υποχωρήσει ελαφρώς από την επικαιρότητα, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων και των καταλήψεων στα ΑΕΙ, μεγάλο «αγκάθι» παραμένει και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα «περάσει» από τη Βουλή, αλλά περίπου 40 βουλευτές της ΝΔ, όπως εκτίμησε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Αγγελος Συρίγος αναμένεται να προτιμήσουν την ασφαλή διέξοδο της αποχής. Κάτι που δεν κάνει …χαρούμενο τον Πρωθυπουργό.

Η διαχείριση είναι σχεδόν ίδια. Χαμηλοί τόνοι, «μασάζ» προς εξευμενισμό των διαφωνούντων βουλευτών και επίσπευση της ψήφισης του νομοσχεδίου για να κλείσει το ζήτημα, που έχει διχάσει την κοινωνία και εξοργίσει την Εκκλησία, με τους Μητροπολίτες και τους ιερείς να βγάζουν …καπνούς από Αμβωνος.

Η είδηση για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ πυροδότησε αυτόματα και καταλήψεις από τους φοιτητές, όπως γινόταν στο παρελθόν, χωρίς καμία παρέκκλιση.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι σταδιακά οι καταλήψεις θα «ξεφουσκώνουν» και το εν λόγω νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ