today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Mytilineos: Πήρε άδεια για εξόρυξη βωξίτη στην Γκάνα – Εξετάζεται η δημιουργία μονάδας αλουμίνας

Άδεια Έρευνας και Εκμετάλλευσης (Prospecting License) από την Ghana Integrated Aluminium Development Corporation (GIADEC) για την έρευνα και μετέπειτα εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη στην περιοχή Ninayhin – Mpasaaso έλαβε η MYTILINEOS Energy & Metals.

Η τελετή  υπογραφής του έργου της παραχώρησης πραγματοποιήθηκε στην Άκκρα στις 26 Ιανουαρίου, παρουσία του Προέδρου της Γκάνας Nana Akufo-Addo.

Αναδεικνύοντας το επιτυχημένο μοντέλο Energy & Metals και τις συνέργειες που προκύπτουν από αυτό, η MYTILINEOS επιδιώκει να εφαρμόσει αντίστοιχο τρόπο λειτουργίας και στην Γκάνα, έχοντας ήδη εις βάθος κατανόηση του ενεργειακού τομέα της χώρας, μέσω εκτέλεσης πληθώρας ενεργειακών έργων.

Κατά το αρχικό στάδιο υλοποίησης του έργου, που εκτιμάται σε 18 μήνες, η εταιρεία θα προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες για την επιβεβαίωση των αποθεμάτων και την ανάπτυξη των μεταλλείων, ενώ θα πραγματοποιηθεί η συνολική μελέτη σκοπιμότητας του έργου.

Η περιοχή που περιλαμβάνει τα υπό παραχώρηση κοιτάσματα ορίζεται ως NinayhinBlock C εκτιμάται ότι διαθέτει γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνους βωξίτη και αναμένεται να παράγει έως και περίπου 10 εκατ. τόνους βωξίτη ετησίως, ή αντιστοίχως ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 500 εκατ. δολαρίων (σε σημερινές τιμές αγοράς).

Παράλληλα, η Mytilineos, από κοινού με την GIADEC, θα αξιολογήσουν ενδεχόμενη κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα έως 1,5 εκατ. τόνων. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα παραγωγή aλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ανέρχεται σε 865.000 τόνους ετησίως.

Μέσω της παραχώρησης αυτής, η Mytilineos ως η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη εταιρία παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει πιστή στη στρατηγική της να διασφαλίζει ποικίλες πηγές εφοδιασμού σε παγκόσμια κλίμακα, ενισχύοντας τη θέση της σε όλη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας αλουμινίου.

Σημειώνεται ότι ο βωξίτης έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική πρώτη ύλη, κρίσιμη για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία αυτής της συμφωνίας, καθώς συμβάλλει σε πλήθος έργων που προάγουν παγκοσμίως την προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ομίλου, «το επιχειρηματικό μοντέλο της Mytilineos εδράζεται στη δημιουργία αξίας για όλους τους stakeholders, με ισχυρή δέσμευση στα κριτήρια ESG. Υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Γκάνας για αξιοποίηση των εγχώριων φυσικών πόρων της, η Mytilineos στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, ενδυναμώνοντας τις τοπικές κοινωνίες, εμπλέκοντας τοπικούς υπεργολάβους, παρέχοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργώντας περισσότερες από 1.500 ποιοτικές νέες ευκαιρίες απασχόλησης με την πάροδο του χρόνου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ