Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι “δεν θα δεχθεί” τις απαιτήσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε σχέση με τους ομήρους που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου.
“Η Χαμάς έχει απαιτήσεις που δεν θα δεχθούμε”, δήλωσε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνάντησης βουλευτών του κόμματός του, προσθέτοντας ότι οι όροι μιας ενδεχόμενης συμφωνίας “πρέπει να είναι όμοιοι με αυτούς της προηγούμενης” συμφωνίας εκεχειρίας τον Νοέμβριο.
Μια ολοκληρωτική νίκη στη Γάζα θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη Χαμάς
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι μια «ολοκληρωτική νίκη» του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας θα επιφέρει «καίριο πλήγμα» στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, αλλά και στο Ιράν και τους συμμάχους του.
«Η ολοκληρωτική νίκη είναι αναγκαία γιατί αυτή εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ (…). Μια ολοκληρωτική νίκη θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον “άξονα του κακού” που είναι το Ιράν, η Χεζμπολάχ, οι Χούθι και φυσικά η Χαμάς», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνάντηση με στρατιωτικούς, σύμφωνα με το γραφείο του.
Χωρίς μια τέτοια νίκη, ανέφερε, «οι (Ισραηλινοί) που έχουν εκτοπιστεί δεν θα επιστρέψουν (σπίτια τους). Η επόμενη σφαγή θα μπορούσε να είναι απλά θέμα χρόνου και το Ιράν, η Χεζμπολάχ και άλλοι θα αποκτήσουν κέρδη εδώ και θα καταστρέψουν τη Μέση Ανατολή».
Θα αποδείξουμε τους δεσμούς της Urnwa με την τρομοκρατία
Το Ισραήλ «θα καταθέσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τους δεσμούς της Urnwa με την τρομοκρατία», δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, λίγο μετά την ανακοίνωση από τον ΟΗΕ της συγκρότησης μιας ανεξάρτητης επιτροπής που έργο της θα είναι η αξιολόγηση της «ουδετερότητας» της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
«Συγχαρητήρια στα Ηνωμένα Έθνη για τη συγκρότηση αυτής της ερευνητικής επιτροπής», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Ίσραελ Κατς στο X, θεωρώντας «επιτακτική ανάγκη να αποκαλυφθεί η αλήθεια».
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι 12 από τους 30.000 εργαζομένους της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Λίγο νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής, με έργο αυτής την αξιολόγηση της «ουδετερότητας» της Unrwa, και της λειτουργίας της μετά τις κατηγορίες εις βάρος εργαζομένων της υπηρεσίας.
Επικεφαλής της επιτροπής αυτής θα είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά και η επιτροπή θα συνεργαστεί με τρία ερευνητικά κέντρα (Ινστιτούτο Raoul Wallenberg στη Σουηδία, Ινστιτούτο Chr. Michelsen στη Νορβηγία και Δανικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DIHR), τονίζεται σε δελτίο Τύπου.