today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ευρωεκλογές 2024: Οι πρώτες «μεταγραφές» και οι διεργασίες στα κόμματα

Αν και οι ευρωεκλογές έχουν χρονικό ορίζοντα πέντε μηνών ακόμη, ξεκίνησαν οι διεργασίες, οι εσωκομματικές «ζυμώσεις», αλλά και οι «μεταγραφές» στελεχών, με ηχηρά μηνύματα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει ατζέντα και ευρωπαϊκό πολιτικό αφήγημα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στοχεύουν στην αμφισβήτηση της παντοδυναμίας της ΝΔ.

Του Κώστα Πασίση

«Οι ευρωεκλογές είναι μια αυτοτελής αναμέτρηση. Ψηφίζουμε για τους ευρωβουλευτές μας και για την εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρώπη. Και η Νέα Δημοκρατία πιστεύω ότι προσέρχεται σε αυτές τις εκλογές με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, που δεν είναι η πολιτική της ισχύ.

Είναι ότι εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης. Και εμείς αποδείξαμε σε μια σειρά από δύσκολες διαπραγματεύσεις ότι όταν πηγαίνουμε στην Ευρώπη μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ελλάδα στην Ευρώπη με τρόπο πάρα πολύ αποτελεσματικό. Πάρτε, για παράδειγμα, το Ταμείο Ανάκαμψης. Εγώ ο ίδιος διαπραγματεύτηκα προσωπικά, φέραμε πίσω για τη χώρα 36 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άρα, αυτά πρέπει να σκεφτούν οι πολίτες όταν θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές».

Μέσα σε αυτές τις λίγες αράδες ο Πρωθυπουργός έθεσε το διακύβευμα των ευρωεκλογών και έστειλε πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας.

Με βασικότερο, ότι η ΝΔ είναι ένα αμιγώς ευρωπαϊκό κόμμα, που μπορεί να υπερασπίσει καλύτερα τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη απευθύνεται:

Πρώτον στους ψηφοφόρους που ανήκουν στο ευρύτερο κέντρο και που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Και δεύτερον στο παραδοσιακό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, με το επιχείρημα ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που έχει αποδείξει ότι μπορεί να εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Η κίνηση, όμως, που συζητήθηκε περισσότερο ήταν η προσχώρηση στη ΝΔ  της πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου η οποία πιθανότατα θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Μια μεταγραφή που υποδηλώνει ευθέως ότι τα πολιτικά ανοίγματα σε άλλους ιδεολογικούς χώρους θα συνεχιστούν…

Ήδη στην πολιτικο-δημοσιογραφική πιάτσα παίζει και το όνομα του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, ο οποίος το 2012 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Μια «είδηση» που κυκλοφορεί εδώ και μήνες, χωρίς να έχει διαψευστεί…

Προεκλογικό άρωμα

Εκτός όμως των διεργασιών στο παρασκήνιο, με επαφές για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτιού, έχουν ξεκινήσει και οι περιοδείες του Πρωθυπουργού εντός και εκτός Αττικής, με …άρωμα ευρωεκλογών.

Ήδη χθες επισκέφθηκε τη Βόνιτσα και εγκαινίασε το δρόμο Αμβρακία-Ακτιο, ενώ συνομιλώντας με κατοίκους της περιοχής ανέφερε: Και τους αγρότες θα βοηθήσουμε και όσους δοκιμάζονται από την ακρίβεια θα στηρίξουμε και οι μισθοί θα αυξηθούν.

Δεσμεύσεις με προεκλογικό άρωμα…

Για το Μαξίμου πάντως η νέα εκλογική κούρσα ξεκινά με πλεονέκτημα την καθαρή υπεροχή και προβάδισμα της ΝΔ, σε σύγκριση με τους αντιπάλους της, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, παρά τα «καυτά» μέτωπα με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, και τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Στις «ζυμώσεις» παρασκηνίου ενόψει των ευρωεκλογών εντάσσεται και η ανακοίνωση δια στόματος του Ανδρέα Λοβέρδου, περί ίδρυσης νέου κόμματος, με …έδρα τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Επι της ουσίας ο πρώην υπουργός στοχεύει να εκμεταλλευτεί την όποια δυσαρέσκεια προκύψει από τις τυχόν  λαθεμένες επιλογές της Πειραιώς και τις Χαρ. Τρικούπη και να καταγράψει το δικό αποτύπωμα στις ευρωεκλογές, που θα κρίνουν και το μέλλον του κόμματος του…

Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν …ενθουσιάστηκαν, από τις κινήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου και της Εύης Χριστοφιλοπούλου και αυτό φάνηκε από τις ευθείες βολές που εξαπέλυσε εναντίον τους ο  Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τόνισε με νόημα ότι ο κ. Λοβέρδος δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κόμμα, ενώ συνέστησε στην κυρία Χριστοφιλοπούλου να είναι πιο φειδωλή στις δηλώσεις της.

Το πολιτικό στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές και εφόσον επιτευχθεί ο στόχος, όπως είπε,  θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό.

Φιλόδοξα σχέδια για τις ευρωεκλογές έχει και ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος με τη σειρά του έχει ξεκινήσει για τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ