today-is-a-good-day
16.7 C
Athens

Φρένο στη φοροδιαφυγή σε εταιρείες διοργάνωσης γάμων και κοινωνικών εκδηλώσεων με το ηλεκτρονικό πελατολόγιο

Αυτόματα η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους 

Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο, το ηλεκτρονικό πελατολόγιο, ενεργοποιεί πιλοτικά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να βάλει φρένο στα εκτεταμένα φαινόμενα φοροδιαφυγής, ειδικά σε επιχειρήσεις διοργάνωσης γάμων και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων.

Της Γωγώς Κατσέλη 

Στην νέα εφαρμογή οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώνουν τον αριθμό των πελατών τους -στις περιπτώσεις κοινωνικών εκδηλώσεων των καλεσμένων- και στη συνέχεια θα γίνεται σύγκριση με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται. Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, θα γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι για να εξακριβωθεί κατά πόσο τα δεδομένα είναι πραγματικά.

Άλλωστε, με αφορμή το «πάρτι» φοροδιαφυγής που αποκάλυψαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε κοσμικό γάμο, ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε χθες ότι «παρακολουθούμε τα πάντα. Παρακολουθούμε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπουμε κι εμείς τι γίνεται, έχουμε ειδικά ψηφιακά εργαλεία ελέγχου για την παρακολούθηση» και πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να προβληματίζει είναι η αναντιστοιχία της εικόνας στα social media με τη φορολογική εικόνα σημειώνοντας ότι «οι εικόνες πολυτέλειας δε συνάδουν με τα πολύ χαμηλά δηλούμενα κέρδη ή τις συσσωρευμένες ζημιές ετών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ηλεκτρονικό πελατολόγιο, πέραν από τους διοργανωτές εκδηλώσεων, θα αφορά και άλλες υπηρεσίες, όπως πάρκινγκ, κάμπινγκ, τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιωτικά σχολεία, κλινικές και θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς, δικηγόρους κλπ.

Το Σχέδιο Δράσης της ΑΑΔΕ για το 2024 προβλέπει και τη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποία θα παρέχονται όλες οι φορολογικές υπηρεσίες, από την πληρωμή φόρων, εξατομικευμένες ενημερώσεις και wallet με σημαντικά φορολογικά έγγραφα μέχρι τη ρύθμιση οφειλών.

Παράλληλα, αναπτύσσεται ένα νέο σύστημα που θα ξεμπλοκάρει άμεσα την έκδοση φορολογικής ενημερότητας για πολίτες, που πληρώνουν ή ρυθμίζουν τα χρέη τους προς τους δήμους. Σημειώνεται ότι σήμερα, αν κάποιος φορολογούμενος έχει οφειλή σε  δήμο, ο δήμος δεσμεύει τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και ο πολίτης θα πρέπει είτε να πληρώσει είτε να ρυθμίσει το χρέος του και στη συνέχεια ο δήμος εκδίδει σχετικό έγγραφο που διαβιβάζει στην εφορία και μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται αποδέσμευση της φορολογικής ενημερότητας.

Επιπλέον, όπως προανήγγειλε ο κ. Πιτσιλής, από το 2024 αρχικά για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν μεταβολές στα εισοδήματά τους, η ΑΑΔΕ θα υποβάλλει αυτόματα τις φορολογικές τους δηλώσεις, ενώ από το 2025 το μέτρο θα ισχύσει για όλους τους φορολογούμενους.

Μάλιστα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των συμβολαίων που έχουν αναρτήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες ώστε στη συνέχεια να υπολογιστεί η έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, στο β’ εξάμηνο του 2024 θα ξεκινήσει η αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 12 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ