today-is-a-good-day
23.2 C
Athens

Ιρακινός αξιωματούχος: Τα αμερικανικά πλήγματα «δεν βοηθούν στον κατευνασμό»

Τα αμερικανικά πλήγματα, που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δύο τομείς στο Ιράκ, «δεν βοηθούν στον κατευνασμό», αντέδρασε ο Ιρακινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Κάσεμ αλ-Ααράτζι, εκφράζοντας τη λύπη του για «μια επίθεση και μια κατάφωρη παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας».

«Η αμερικανική πλευρά οφείλει να ασκήσει πίεση για να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα μάλλον, παρά να στοχοθετεί και να βομβαρδίζει τις εγκαταστάσεις ενός εθνικού ιρακινού θεσμού», πρόσθεσε υπαινισσόμενος τους Χασντ αλ-Σαάμπι, τους φιλοϊρανούς πρώην παραστρατιωτικούς που έχουν ενταχθεί επισήμως στις ιρακινές δυνάμεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν την ευθύνη για τα πλήγματα, που πραγματοποιήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Ιράκ εναντίον θέσεων ένοπλων φιλοϊρανικών οργανώσεων και στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, βομβαρδισμούς οι οποίοι ήταν αντίποινα για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με στόχο αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα.

Σύμφωνα με ιρακινές πηγές, τα πλήγματα είχαν στόχο τις Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, οργάνωση που συνδέεται με τους πρώην παραστρατιωτικούς Χασντ αλ-Σαάμπι, στον τομέα του Zουρφ αλ-Σαχρ, σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων νότια της Βαγδάτης, καθώς και στην περιφέρεια Αλ-Κάιμ, στα σύνορα με τη γειτονική Συρία.

Οι βομβαρδισμοί στον τομέα του Αλ-Κάιμ στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων δύο, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που ανακοινώθηκε από αξιωματούχο του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών και από μια πηγή στους κόλπους των Χασντ αλ-Σαάμπι, οι μαχητές των οποίων έχουν ενταχθεί στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα αμερικανικά πλήγματα έγιναν μέσα σε ένα ήδη εκρηκτικό περιφερειακό πλαίσιο, που τροφοδοτείται από τον αντίκτυπο του πολέμου στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ, σύμμαχο της Ουάσινγκτον, και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ