today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Πορτογαλία – Δημοσκόπηση: Οι Σοσιαλιστές διευρύνουν το προβάδισμά τους – Η ακροδεξιά ενισχύεται

Το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) στην Πορτογαλία διεύρυνε το προβάδισμά του ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 10ης Μαρτίου, αν και παραμένει μακράν του να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης σημαντική αύξηση στην πρόθεση ψήφου για το τρίτο κόμμα, το ακροδεξιό Chega (“Αρκετά”) που μπορεί να είναι το ‘κλειδί’ για την ευρύτερη δεξιά πτέρυγα προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Intercampus για τις εφημερίδες Correio da Manha και Jornal de Negocios.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου έπειτα από έρευνα για φερόμενες παρανομίες στη διαχείριση από την κυβέρνησή του μεγάλων επενδυτικών σχεδίων. Ο Κόστα αρνήθηκε ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο και παραμένει επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Το PS, του οποίου ηγείται τώρα ο 46χρονος πρώην υπουργός Υποδομών Πέντρο Νούνο Σάντος, εξασφαλίζει την υποστήριξη του 26,4% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Intercampus, από 25,4% πριν από ένα μήνα.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, που περιλαμβάνει το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το συντηρητικό CDS-PP και το μοναρχικό κόμμα, ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 20,8% αν και τον Δεκέμβριο το PSD μόνο του κατέγραφε ποσοστό 22,5%.

Το Chega, που είναι ήδη τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη και πρόσφατα μετρίασε τη λαϊκιστική, κατά του κατεστημένου ρητορική του, αυξάνει το ποσοστό του στο 16,6% από 11,6%. Η δεξιά Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία συγκεντρώνει το 5,4%.

Το Αριστερό Μπλοκ (Bloco de Esquerda) και οι Κομμουνιστές συγκεντρώνουν το 7,4% και το 3,9%, αντίστοχα, με το σύνολο της Αριστεράς να φθάνει το 37,7% πίσω από τη δεξιά που συγκεντρώνει αθροιστικά το 42,8%.

Ο ηγέτης του PSD Λουίς Μοντενέγκρο απέκλεισε οποιαδήποτε μορφή εξάρτησης από το Chega προκειμένου να κυβερνήσει και πολλοί αναλυτές λένε πως το μετεκλογικό αδιέξοδο που θα ακολουθήσει χωρίς αυτήν την υποστήριξη μπορεί να οδηγήσει σε νέες εκλογές.

Η δημοσκόπηση του Intercampus διεξήχθη σε δείγμα 637 ανθρώπων από τις 16-20 Ιανουαρίου και το περιθώριο λάθους κυμαίνεται στο 4%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ