today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Ο απόηχος από την ενημέρωση βουλευτών της ΝΔ για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σε καλό, «συντροφικό» και ανοικτής επικοινωνίας κλίμα διεξήχθη η «επιχείρηση πειθούς» του Μαξίμου στους βουλευτές αναφορικά με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τη πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών να κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους…

Του Κώστα Πασίση

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη ήταν μια ζωντανή συζήτηση με επιχειρήματα. «…Είδα ανθρώπους που ήδη δημοσίως έχουν εκφραστεί με επιφυλάξεις κατά αυτού του νομοσχεδίου, να εκφράζονται και στη συνάντηση αυτή. Και, μάλιστα, οι περισσότερες φορές που εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις ήταν μεταφορά πραγμάτων, συζητήσεων, επιχειρημάτων που τους έλεγαν οι πολίτες στις περιφέρειές τους…», ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα των ενημερωτικών σεμιναρίων…

Στο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι μετά τις απαντήσεις που δοθήκαν θα μειωθεί αισθητά ο αριθμός των βουλευτών που έχουν εκφράσει ενστάσεις.

«Η ΝΔ θα βγει πιο ισχυρή από αυτή τη διαδικασία», τόνισε λίγο πριν εισέλθει στα γραφεία της Πειραιώς ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος ανήκει στους βουλευτές που έχουν εκφράσει δημοσίως τις επιφυλάξεις τους και παραμένει σε αυτές…

Ενώ ο βουλευτής Καβάλας, Μακάριος Λαζαρίδης δήλωσε ότι πείστηκε και θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Στόχος αυτής της ενημερωτικής πρωτοβουλίας ήταν η αποφόρτιση του κλίματος και οι διευκρινίσεις για κάποιες διατάξεις, του επίμαχου νομοσχεδίου, καθώς είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της πενταετούς θητείας της κυβέρνησης που υπήρξαν φαινόμενα ασυμφωνίας …

Ενώ ενδιαφέρον έχει ότι η ενημερωτική συζήτηση των βουλευτών της ΝΔ δεν έγινε στην Κ.Ο, παρουσία του Πρωθυπουργού, αλλά προτιμήθηκε το «φροντιστήριο» στα κομματικά γραφεία. Ίσως λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος.

Το πρώτο συμπέρασμα που βγήκε από τις διήμερες «ζυμώσεις» είναι ότι επιβεβαιώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν εντός της κυβερνώσας παράταξης, για ζητήματα συνείδησης.

Οι περισσότεροι βουλευτές με κριτική διάθεση για το νομοσχέδιο, έγιναν ναι μεν σοφότεροι όπως είπαν οι ίδιοι μόλις βγήκαν έξω από την Πειραιώς, αλλά εξακολουθούν να έχουν τις αρχικές ενστάσεις τους.

Ερωτηματικό παραμένουν οι λεγόμενοι «αμφιταλαντευόμενοι» οι οποίοι έφυγαν από τη συνεδρίαση χωρίς να έχουν πάρει την οριστική απόφαση τους.

Οι τελευταίοι που είναι μια κρίσιμη κατηγορία για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, πιστεύουν ότι η παραδοσιακή άποψη για την οικογένεια ως ένωση άνδρα και γυναίκας, δεν πρέπει να αλλάξει.

Επίσης εγείρουν ζητήματα που σχετίζονται με θρησκευτικούς λόγους.

Επισημαίνεται ότι η Εκκλησία έχει ταχθεί κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Σε αυτή τη βάση οι αμφιταλαντευόμενοι είναι μια κατηγορία που δέχεται ισχυρές πιέσεις από την τοπική τους κοινωνία, που δεν μπορούν εύκολα να παραβλέψουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (Interview) οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα στην τεκνοθεσία με το 51% να διαφωνεί, το 45% να συμφωνεί και ένα 4% να μην παίρνει θέση.

Κάθετα αρνητικοί σε ποσοστό 70% είναι οι πολίτες στην εισαγωγή του όρου «Γονέας Ι» και «Γονέας ΙΙ», θέση που προβλέπεται στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιχείρηση πειθούς του Μάξιμου φαίνεται ότι δεν εξαντλείται μόνο στα ενημερωτικά σεμινάρια, αλλά θα υπάρχει και συνέχεια.

Είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες, με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Νταβός, να αρχίσουν και οι κατ ιδίαν επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με βουλευτές οι οποίοι εμφανίζονται να επιμένουν στην καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως θα συνεχίσει να προωθεί την ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική ατζέντα, ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αντιδράσεις.

Τέλος, το Μαξίμου επιχειρεί να κλείσει το «μέτωπο» που άνοιξε με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ύστερα από την ηχηρή παρέμβαση – διαφωνία του για τη διέξοδο της αποχής.

Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χθες ότι δεν απάντησε στον κ. Σαμαρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ