today-is-a-good-day
32.9 C
Athens

Θ.Κοντογεώργης για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: «Δεν ερχόμαστε να δημιουργήσουμε μια διαιρετική τομή»

Με αποκλειστικό θέμα συζήτησης, την κυβερνητική πρωτοβουλία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης μίλησε -στη ραδιοφωνική συχνότητα των «Παραπολιτικών»- για το νομοσχέδιο και τον χρόνο κατάθεσής του, όπως, φυσικά, και για τις διαφωνίες.

«Δεν θέλω να δεσμευτώ σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έχουμε μπροστά μας Υπουργικά Συμβούλια και στο τέλος Γενάρη και τον Φεβρουάριο», σημείωσε εισαγωγικώς για το χρονοδιάγραμμα και προσέθεσε: «Θεωρώ ότι δεν θα αργήσει, αλλά αυτό είναι απόφαση του πρωθυπουργού». Ενώ, όπως σημείωσε στη συνέχεια, «γίνεται ουσιαστικός διάλογος με αντιρρήσεις και συμφωνίες. Αυτό βοηθά στο να υπάρχει καλύτερη αντίληψη του θέματος».

Ειδικώς για τους υπουργούς που διαφωνούν, παρατήρησε ότι «όσοι υπουργοί συμμετέχουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, συζητάμε για τα θέματα αυτά και συναποφασίζουμε, προφανώς έχουμε μια αυξημένη υποχρέωση ευθύνης, στήριξης αυτών των πρωτοβουλιών. Όλα αυτά θα τα δούμε σε δεύτερο χρόνο […] προφανώς ο πρωθυπουργός αξιολογεί όλα αυτά τα θέματα».

Και, όπως ανέδειξε ο πρωθυπουργός, ανέφερε ο Θ. Κοντογεώργης, «στους βουλευτές υπάρχει ευελιξία». Από την άλλη, όμως, «για τους υπουργούς, οι οποίοι συμμετέχουν στον στενό πυρήνα της εκτελεστικής εξουσίας -που έχει να κάνει με τη διακυβέρνηση και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που επιδιώκουμε να φέρουμε στη Βουλή- υπάρχει μια αυξημένη υποχρέωση σε σχέση με την υποστήριξη αυτών των πρωτοβουλιών».

Κληθείς να πάρει θέση σε όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το «παράθυρο» της αποχής, ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε ότι η αποχή είναι «μια στάση η οποία προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής». Την ίδια ώρα, άλλωστε, προσέθεσε, συζητείται το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, με την οποία ενθαρρύνεται η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην πολιτική διαδικασία. Εξ άλλου, συνέχισε, «οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές».

Όμως, συμπλήρωσε, «η κυβέρνηση είχε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και επί τη βάσει αυτού του προγράμματος εξελέγη πριν κάποιους μήνες […] είναι γνωστή η πλατφόρμα, πάνω σε αυτήν προχωράμε, η στάση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι γνωστή».

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αναφερόταν στην υλοποίηση της στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, η οποία είναι αναρτημένη εδώ και πάρα πολύ καιρό, στο διαδικτυακό τόπο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, δήλωσε ο Θ. Κοντογεώργης με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «στο πόρισμα της επιτροπής Σισιλιάνου υπήρχε αναφορά σε αυτά τα ζητήματα και αυτό ήταν το πλαίσιο στο οποίο είχαμε συμφωνήσει σε σχέση με το προεκλογικό πρόγραμμα».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να είναι αντίθετη με την τεκνοθεσία, υπογράμμισε: «Ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι υπερβαίνει όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία μπορεί να έχουν πολιτικό κόστος». Άλλωστε, «όσο εξηγούμε στους πολίτες την πραγματικότητα που υπάρχει […] νομίζω ότι θα αυξηθεί και η αποδοχή του κόσμου σε σχέση με αυτό. Προφανώς υπάρχουν πλειοψηφικές και μειοψηφικές απόψεις. Δική μας υποχρέωση, ως κυβέρνηση, είναι να προστατεύσουμε και τα δικαιώματα του ενός. Γιατί αυτό απαιτεί το κράτος δικαίου και αποτελεί τον πυρήνα μιας κυβέρνησης που στη λογική της είναι να είναι συμπεριληπτική».

Και, εν κατακλείδι, «δεν ερχόμαστε να δημιουργήσουμε μια διαιρετική τομή, έχουμε υποφέρει πολύ στο παρελθόν από ένα διαιρετικό λόγο […] χρειάζεται μια ηπιότητα γιατί έτσι ο κόσμος κατανοεί περισσότερο τους λόγους. Το αν συμφωνεί ή όχι, είναι κάτι άλλο». Σε κάθε περίπτωση, «τα οργανωμένα κόμματα έχουν μια παραπάνω υποχρέωση να τοποθετούνται στα ζητήματα αυτά συστηματικά», δήλωσε κλείνοντας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ