today-is-a-good-day
24.1 C
Athens

Σ.Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης περιορίζει τα ίσα δικαιώματα στον γάμο και την τεκνοθεσία για να ικανοποιήσει το εσωκομματικό του ακροατήριο

Αυστηρή κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, χαρακτηρίζοντας «αναχρονιστική» την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να θέσει περιορισμούς στην ισότητα στον γάμο και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία στο επικείμενο νομοσχέδιο, «προκειμένου να ικανοποιήσει το εσωκομματικό του ακροατήριο και τις πιέσεις των στελεχών του, υποβαθμίζοντας ένα θέμα που είναι στον πυρήνα των δικαιωμάτων και της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας μας».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος: «Συζητάμε για ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, έτσι έχει αναγνωριστεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ισότητα στο δικαίωμα στον γάμο και όσον αφορά τα δικαιώματα του παιδιού. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και δεν μπορεί να υποκύψει ή να φθαρεί από κομματικά παιχνίδια ή ισορροπίες, γιατί αφορά τον πυρήνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει και παλαιότερα το 2022 υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, μία πλήρη πρόταση νόμου για το δικαίωμα γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που δεν έγινε αποδεκτή τότε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή την πρόταση επικαιροποιημένη την επανακαταθέσαμε χθες, όπως είχαμε δεσμευτεί. Η πρότασή μας βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής, έχει αξιολογήσει αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρακτικές και στηρίζεται σε αποφάσεις του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και έχει και τη λογική της συνέχειας και της συνέπειας εφόσον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη νομοθέτηση στο σύμφωνο συμβίωσης, την ταυτότητα φύλου, την αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια, το 2015, το 2017 και το 2018 αντίστοιχα».

Αναφερόμενος στα βασικά σημεία της κριτικής του προς τον κ. Μητσοτάκη υπογράμμισε: «Από τις πληροφορίες προκύπτει ότι θα επιτραπεί η υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως προβλεπόταν ήδη στη χώρα μας η υιοθεσία και για μεμονωμένα άτομα και άρα είναι θέμα ισότητας να αφορά και τα ζευγάρια ίδιου φύλου. Δεν είναι όμως κατανοητό ποια είναι η διαφοροποίηση του κ. Μητσοτάκη στην περίπτωση της παρένθετης μητέρας. Δηλαδή ένα ζευγάρι μπορεί να υιοθετήσει αλλά δεν μπορεί να επιλέξει την περίπτωση παρένθετης μητέρας; Ποιο είναι το χαρακτηριστικό, το κριτήριο, η διαφορά που δεν καλύπτεται; Εδώ υπάρχει μία μεγάλη διάκριση και μία απάντηση που δεν δίνεται από την κυβέρνηση. Το δεύτερο ζήτημα είναι η διάκριση που υπάρχει μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών του αρσενικού ή του θηλυκού φύλου. Δηλαδή στη μία περίπτωση μπορεί να υπάρξει λύση με κύηση αλλά στην άλλη δεν μπορεί να βρεθεί η λύση της παρένθετης μητέρας με δότη από την οικογένεια; Για ποιο λόγο εισάγει αυτή τη διάκριση ο κ. Μητσοτάκης; Δεν επιδιώκουμε μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις, μία κοινωνία ισότητας; Αυτό δεν κατοχυρώνει το Σύνταγμά μας;»

Συμπυκνώνοντας ο κ. Φάμελλος υποστήριξε: «Εξαιτίας δικών του εσωκομματικών προβλημάτων και γιατί στο κόμμα της ΝΔ υπάρχει συνύπαρξη ακροδεξιών, νεοφιλελεύθερων και κεντροδεξιών αντιλήψεων, ο κ. Μητσοτάκης δημιουργεί επιπτώσεις και ελλείμματα στην ισότητα και στη δημοκρατία. Δεν μπορεί όμως να υπάρχουν ελλείμματα στην ισότητα σε ένα τέτοιο θεσμικό βήμα που οφείλει να κάνει η χώρα μας, όταν άλλες χώρες το έχουν κάνει ήδη εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης θέτει όρια και διακρίσεις;»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ψήφισης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ των επικείμενων ρυθμίσεων της κυβέρνησης ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε: «Εδώ ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ο ίδιος τι θα φέρει προς ψήφιση, θα απαντήσουμε εμείς τι θα κάνουμε; Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου, η οποία και μας δεσμεύει. Το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στους βουλευτές της ΝΔ, για το αν πρόκειται να ψηφίσουν την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ετεροκαθοριστούμε εμείς. Εμείς θα ψηφίσουμε με βάση την ισότητα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών, αυτό επιβάλλει το Σύνταγμα και είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή αντίληψη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ