today-is-a-good-day
36.6 C
Athens

Αμερική: Κατάρρευση που προκαλεί τρόμο – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Εδώ και πάρα πολύ καιρό γινόμαστε μάρτυρες, εμβληματικών γεγονότων υπό την διακυβέρνηση της Αμερικής από τον Τζο Μπάιντεν και την ομάδα του, που αποδεικνύουν την κατάρρευση της μεγάλης αυτής χώρας, η οποία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ανέλαβε το ρόλο της, σχεδόν, μοναδικής υπερδύναμης στον κόσμο. Κανείς όμως δεν περίμενε, το αδιανόητο γεγονός που έλαβε χώρα με την μυστική είσοδο στην εντατική νοσοκομείου του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας, κ. Λόιντ Όστιν. Η αποσύνθεση έχει φτάσει σε πραγματικά απίστευτα επικίνδυνα επίπεδα. 

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Τα σημάδια είναι παντού και καλύπτουν το φάσμα της πολιτικής, της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ζωής, της λαϊκής κουλτούρας, της εξωτερικής πολιτικής και των ενόπλων δυνάμεων.

Δυστυχώς, η αποσύνθεση αυτή, είναι αυτοπροκαλούμενη. Δεν είναι σύμπτωμα ξένης επίθεσης ή τεχνάσματος. Η διάβρωση δεν είναι αποτέλεσμα φτώχειας και ένδειας. Η Αμερική δεν αντιμετωπίζει καταστάσεις δεινής κρίσης, παρόμοιες με αυτές που έχουν υπάρξει στη διάρκεια της ιστορίας του κόσμου, όπως  υπαρξιακές κρίσεις πείνας, πανούκλας ή κατάρρευσης του δικτύου και των πηγών ενέργειας. 

Και είναι ξεκάθαρο ότι, οι προηγούμενες, πολύ φτωχότερες και κατεστραμμένες από τον πόλεμο γενιές φαίνονται τώρα πολύ καλύτερες μπροστά σε αυτό που βιώνει η χώρα που αποτελεί την πυξίδα της Δύσης.

Αυτό που συμβαίνει δεν οφείλεται στην προσκόλληση σε μια υπερβολικά αυστηρή συντηρητική παράδοση. Είναι σχεδόν αποκλειστικά αποτέλεσμα ενός σχεδίου που, προκλητικά, αποκαλείται προοδευτικό.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, οι δύο αξιωματούχοι που κατέχουν εξουσία Εθνικής Αρχής Διοίκησης και την εξουσία να δίνουν στρατιωτικές εντολές, ήταν και οι δύο εκτός γραφείου την Πρωτοχρονιά, εγείροντας ερωτήματα ως προς το ποιος ακριβώς θα ήταν υπεύθυνος σε περίπτωση στρατιωτικής έκτακτης ανάγκης.

Ακόμη πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι για την νοσηλεία του υπουργού Άμυνας, ενημερώθηκαν με καθυστέρηση ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας κ. Τζέικ Σάλιβαν. 

Μέχρι αργά την Κυριακή, ο κ. Όστιν παρέμεινε στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο, Γουόλτερ Ρίντ, όπου «αναρρώνει καλά και με καλή διάθεση», ανέφερε το Πεντάγωνο. Επανήλθε στα καθήκοντά του και είχε πρόσβαση σε ασφαλείς επικοινωνίες στο νοσοκομείο. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την έξοδό του από το νοσοκομείο.

Την Κυριακή, στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η υπ’ αριθμόν 2 αξιωματούχος του Όστιν, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, κ. Κάθι Χικς, δεν έμαθε ότι το αφεντικό της νοσηλεύτηκε την 1η Ιανουαρίου παρά μόνο τέσσερις ημέρες μετά την ανάληψη ορισμένων από τα καθήκοντά του.

Αλλά, δεν ενημερώθηκε μέχρι την Πέμπτη για τη σοβαρότητα της νοσηλείας του κ. Όστιν, η οποία περιλάμβανε κάποιο χρονικό διάστημα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γουόλτερ Ρίντ. Αυτό συνέβη περίπου την ίδια στιγμή που ενημερώθηκε ο κ. Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, και όταν ο κ. Σάλιβαν με τη σειρά του το είπε στον κ. Μπάιντεν. Τα μέλη του Κογκρέσου που έχουν την εποπτεία του Πενταγώνου ενημερώθηκαν την Παρασκευή για την κατάσταση του Όστιν και το Πεντάγωνο το ανακοίνωσε δημόσια. Ο κ. Όστιν μίλησε με τον πρόεδρο το Σάββατο.

Ο κ. Μπάιντεν, όπως συχνά συνηθίζει, ξεκίνησε τις διακοπές του, στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο υπουργός Άμυνας του, είχε ήδη νοσηλευτεί στην εντατική από το προηγούμενο βράδυ. 

Με όλη αυτή την τραγικά επικίνδυνη κατάσταση που βιώνει η Ουάσιγκτον και την πολυεπίπεδη αποσύνθεση της Αμερικής, μπορεί να φανταστεί κανείς τι σκέφτονται σήμερα, το Ιράν, η Ρωσία του Πούτιν, η Κίνα, οι Χούτι, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, και γιατί είναι ανεξέλεγκτος ο Ερντογάν.

Το έθνος που κέρδισε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έφυγε νύχτα από το Αφγανιστάν, δεν το σέβονται, τα οκτώ εκατομμύρια που παραβιάζουν τους νόμους του και απλώς περνούν τα σύνορά του ή μήπως εκτίμησαν οι δολοφόνοι – τρομοκράτες της Χαμάς τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που τους έδωσε η Αμερική ή μήπως το Ιράν ήταν πιο φιλικό μετά την άρση των κυρώσεων; Και γιατί να το παίρνει στα σοβαρά ο πειρατής του διεθνούς δικαίου Ερντογάν;

Τραγικά επικίνδυνη αποσύνθεση, σε όλο της το μεγαλείο. 

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των, πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ