today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Συνάντηση Κ.Σακελλαροπούλου με τον Μ.Σχοινά – Στο επίκεντρο το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, και δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών, επιτέλους, η Ευρώπη, από τις 20 Δεκεμβρίου, αποκτά μια συνολική, συνεκτική, ολιστική, ρυθμιστική πολιτική για το πλαίσιο της Μετανάστευσης και του Ασύλου, στην οποία ο κανόνας είναι η αλληλεγγύη».

Επισήμανε, επίσης, ότι «για τη χώρα μας, όπως και για όλες τις χώρες πρώτης εισόδου, αυτό είναι μια μεγάλη, ιστορική κατάκτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα δούμε σε βάθος χρόνου» και υπογράμμισε:

«Υπάρχει κι ένα διπλό μήνυμα από αυτή τη μεγάλη Ευρωπαϊκή Συμφωνία. Πρώτα ένα μήνυμα στους διακινητές, όλους αυτούς που τόσα χρόνια προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες της Ευρώπης, πλουτίζοντας σε βάρος των απελπισμένων ανθρώπων, ότι η Ευρώπη βάζει τάξη στα του οίκου της, κι αυτό είναι σημαντικό. Κι ένα δεύτερο μήνυμα, λίγους μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές, είναι προς τους λαϊκιστές, τους ευρωφοβικούς, οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι η Ευρώπη είναι ανίκανη να λύσει τέτοια ζητήματα, τέτοιας σημασίας».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «αποδεικνύεται με αυτή τη Συμφωνία ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι μια Ευρώπη των λύσεων, όχι μια Ευρώπη των κραυγών».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καλωσορίζοντας τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευχήθηκε το 2024 «να δούμε λύσεις και απαντήσεις της ευρωπαϊκής μας οικογένειας σε μια σειρά από προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σε αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες περιστάσεις, για όλο τον πλανήτη θα έλεγα» και προσέθεσε:

«Πράγματι είναι σημαντικό αυτό που μετά από τόσα χρόνια καταφέρνει η Ευρώπη, και ξέρω ότι έχετε δουλέψει και εσείς προσωπικά πολύ προς αυτή την κατεύθυνση, να έχουμε ένα Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που να ισορροπεί και να εξασφαλίζει την αλληλεγγύη, αλλά και τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών ανάμεσα στα κράτη μέλη».

Τέλος, τόνισε την ανάγκη, να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες, γιατί «πράγματι είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον όλων μας αυτό το ζήτημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ