today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ποιοι και γιατί «ξίνισαν» με τη Μακεδονία, τον Φίλιππο και τον Κ.Μητσοτάκη; – Γράφει η Αγγελική Κώττη

Πρόκειται για αρχαιολογικό θαύμα και δικαίως η αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου Β’ στις Αιγές έκανε αίσθηση και θραύση ως προς τα δημοσιεύματα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινίασε χθες την αναστήλωση και συντήρηση του σπουδαίου αυτού μνημείου, το οποίο παραδίδεται στο κοινό από την Κυριακή. Μέχρι τώρα, η επίσκεψη δεν ήταν εφικτή. Για να μην πούμε ότι πριν από 17 χρόνια, ούτε ίχνος από την τρίτη διάσταση του σπουδαίου αρχιτεκτονήματος δεν υπήρχε και ο επισκέπτης ήταν αδύνατον να φανταστεί τη μεγαλοπρέπεια του βασιλικού καθιδρύματος.

Επαινετέα η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με πρώτη – πρώτη την μόλις αφυπηρετήσασα έφορο αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, επίτιμη έφορο πλέον. Επαινετέα και η κυβέρνηση, επί των ημερών της οποίας το έργο ολοκληρώθηκε σε αυτή τη φάση.

Υπάρχει όμως και το φαντασιακό των ανθρώπων, που το προβάλλουν επάνω σε μια επιτυχία, και επειδή δεν είναι δική τους, την μικραίνουν. Ετσι, ένα έργο άξιο για διεθνή προβολή και ανανέωση, έγινε ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Αντί να ακουστούν διθυραμβικοί έπαινοι, αφού η Ελλάδα απέκτησε έναν ακόμα σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο και ειδικά στη Μακεδονία, ακούστηκαν μεμψιμοιρίες δια στόματος Κυριακής Μάλαμα.

«Ο κύριος Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά την ολοκλήρωση των αναστηλωτικών έργων στο Ανάκτορο των Αιγών. Μοναδικός του στόχος να θωπεύσει την ακροδεξιά συνιστώσα του κόμματος του, η οποία εσχάτως φαίνεται να δυσφορεί. Θυμήθηκε ο κύριος Πρωθυπουργός την ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας, επί τη ευκαιρία, όμως ξέχασε σημαντικά πράγματα και για το Ανάκτορο των Αιγών και για τον αρχαιολογικό πλούτο της Μακεδονίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής και υπεύθυνη πολιτισμού του κόμματος.

Τι ξέχασε κατά την  άποψή της; Ότι η αναστήλωση διήρκεσε 16 χρόνια (όχι) και σε καμία περίπτωση «δεν μπορεί να πιστώνεται το αναστηλωτικό έργο αυτός περισσότερο από άλλους.»

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, σημειώνουμε ότι η μελέτη πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2014, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά και ύστερα ξεκίνησαν τα έργα. Πρόκειται λοιπόν για δέκα χρόνια, γιατί προηγούμενως συντάσσονταν οι μελέτες (και έτσι έπρεπε να γίνει). Το έργο άρχισε να δείχνει, ουσιαστικά, από το 2018. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλυσε στην μελετήτρια κανένα πρόβλημα, δεν τη βοήθησε σε τίποτα. Είναι τυχαίο άραγε πως η Αγγελική Κοτταρίδη ενώ είπε τόσα καλά για τη Λίνα Μενδώνη, δεν είπε τίποτα για άλλους πολιτικούς που πέρασαν επί ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το υπουργείο;

Αν το φαντασιακό της κ. Μάλαμα ήταν πως η ολοκλήρωση ή έστω η μεγάλη προώθηση του έργου έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η φαντασία της δεν συναντά την πραγματικότητα. Οποιος διαφωνεί, παραθέτει αποδείξεις…

Ας μη σχολιάσουμε τα περί «ακροδεξιάς» και Μακεδονίας, δεν αξίζει τον κόπο. Μόνο «ντροπή» πρέπει να πούμε.

Συνεχίζει όμως μιλώντας για τους «εκατοντάδες συμβασιούχους αρχαιολόγους και τεχνίτες που εργάστηκαν άοκνα, σε συνθήκες επισφάλειας για να λάμψει και πάλι το ανάκτορο, κι οι οποίοι σήμερα όμως είναι πολύ πιθανόν να παλεύουν με την ανεργία». Σημαντικό στοιχείο, αλλά πρέπει πρώτα κανείς να μιλήσει για τον άθλο που επιτελέστηκε. Μα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν…

«Τρίτον» λέει, «θα μπορούσε να αναφερθεί στα τεράστια οργανικά κενά της αρχαιολογικής υπηρεσίας, τα οποία έχουν οδηγήσει πάρα πολλούς αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, λαμπρές άλλοτε πόλεις, στην εγκατάλειψη.»

Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, με το μηδενικό αρχαιολογικό έργο όσο ήταν στην κυβέρνηση, πρέπει για να πανηγυρίσουμε για μια αναστήλωση όπως του ανακτόρου, να έχουμε αναστηλώσει και συντηρήσει τα πάντα! Λίγο λαϊκίστικη η άποψη, αλλά ποιος νοιάζεται;

Τέλος, κοντεύει να μας πει πως δεν ήταν και πολύ… κομ-ιλ-φο που έκανε τα εγκαίνια ο πρωθυπουργός. Αν παραδεχτώ ότι δεν θυμάμαι τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαινιάζει ανάλογο έργο;

Δεν είναι η μόνη που μυρμιρίζει για τα χθεσινά εγκαίνια. Οι επαγγελματίες συνδικαλιστές των αρχαιολόγων, την συνοδεύουν – έχουν μάλιστα προηγηθεί.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – δεν εννοούμε αυτόν μιλώντας περί επαγγελματιών συνδικαλιστών – δεν βρήκε μισή κουβέντα να πει για τον άθλο της Αγγελικής Κοτταρίδη. Η οποία υπήρξε, μάλιστα, όχι απλώς μέλος του, αλλά και στέλεχος, εκλεγμένη, δηλαδή, στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σιγή ιχθύος από τη μια πλευρά, γκρίνια και κακό από την άλλη, την ανεπίσημη. Δεν άρεσε, λέει, η αναστήλωση γιατί έχει πολύ νέο υλικό (δεν ισχύει) γιατί από τις φωτογραφίες δεν φαίνεται να έγινε τίποτα σημαντικό (να πάτε να το δείτε, αδέρφια) γιατί… για χίλιους δυο λόγους.

Εννοείται πως γράφτηκε ότι χρειάζονται  προσλήψεις προσωπικού και διάφορα άλλα. Εχουν απόλυτο δίκιο. Σε τέτοια σημαδιακή ημέρα, όμως, πρώτα συγχαίρεις όσους εργάστηκαν για το έργο και μετά παραθέτεις τα συνδικαλιστικά σου αιτήματα. Στο τέλος- τέλος, οι συμβασιούχοι που  δούλεψαν,  έδωσαν την ψυχή τους όπως όλοι. Δεν γίνεται να τους υποβιβάζεις σε απλούς εργαζόμενους, χωρίς καμιά περηφάνια για τον άθλο τους.

Ναι στις προσλήψεις. Όχι, (μονίμως) στον λαϊκισμό.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ