today-is-a-good-day
32.9 C
Athens

Παπαστράτος: Νέα μεγάλη «πράσινη» επένδυση 10 εκ. Ευρώ στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου

Επένδυση 10 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της. Στόχος ο περιορισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30%

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη «πράσινη» επένδυση στην ιστορία της Παπαστράτος, συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο ετήσιο Οικονομικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η στρατηγική αυτή επένδυση, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους πρώτους μήνες του 2025, εντάσσεται στο πρόγραμμα Zero Carbon Tech της μητρικής εταιρείας Philip Morris International (PMI) και στοχεύει στη μείωση κατά 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του εργοστασίου της Παπαστράτος μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, μέχρι τις αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές του εργοστασίου, αντλιών θερμότητας, καθώς και – βιομηχανικού τύπου – ηλεκτρικού μπόιλερ. Με την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της, η Παπαστράτος θα επιτύχει μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και κάλυψη σημαντικού μέρους των ενεργειακών της αναγκών χωρίς την απαίτηση ορυκτών καυσίμων ως πρώτες ύλες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Carbon Tech η Philip Morris International θα επενδύσει συνολικά 120 εκατομμύρια ευρώ στα εργοστάσιά της, προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο την πραγμάτωση του στρατηγικού της οράματος για τη βιώσιμη Βιομηχανία του Μέλλοντος (Manufacturing of the Future). Το εργοστάσιο της Παπαστράτος είναι ένα από τα πρώτα που θα υλοποιήσουν αυτή την επένδυση, πιστοποιώντας τον κομβικής σημασίας ρόλο της Παπαστράτος στον στρατηγικό σχεδιασμό της PMI.

Σημαντική συνεισφορά στην υλοποίηση της νέας «πράσινης» επένδυσης έχει η ομάδα του Εργαστηρίου Θερμικών Διεργασιών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με την τεχνογνωσία και την υψηλού επιπέδου τεχνική καθοδήγηση που παρείχε.

Ο Γιώργος Μαργώνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο ετήσιο Οικονομικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέδειξε τη σημασία της νέας μεγάλης «πράσινης» επένδυσης για την στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα, η Παπαστράτος κάνει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στη διαδρομή της προς την υλοποίηση της “Βιομηχανίας του Μέλλοντος”. Σε συνέχεια της μεγάλων επενδύσεων των τελευταίων ετών, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ανακοινώνουμε τη μεγαλύτερη πράσινη επένδυση στην ιστορία μας, που στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου μας. Η «έξυπνη» βιομηχανία είναι εξ ορισμού άμεσα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα. Για εμάς στην Παπαστράτος, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι ούτε εναλλακτική λύση ούτε ζήτημα επιβολής. Είναι μονόδρομος και δική μας συνειδητή επιλογή. Είναι η ίδια η στρατηγική μας. Με την επένδυση αυτή θα επιτύχουμε ταυτόχρονα ριζική ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συνεχίζουμε την πορεία μας προς το καλύτερο, με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζουμε: με πράξεις και αποτελέσματα.»

Ο μετασχηματισμός της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ με στόχο το σύγχρονο “έξυπνο εργοστάσιο”

Ο μεγάλος εταιρικός μετασχηματισμός της Παπαστράτος έχει ξεκινήσει το 2017, και συνεχίζει να εξελίσσεται με δυναμικό τρόπο, με στόχο την ανάπτυξη του σύγχρονου «έξυπνου» εργοστασίου, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Μαργώνη, ο οποίος έδωσε έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη ως μοναδικής στρατηγικής της εταιρίας.

Ο κ. Μαργώνης ανέπτυξε το σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρίας στην Ελληνική κοινωνία αναφέροντας χαρακτηριστικά

  • τις Επενδύσεις ύψους 700 εκατομμυρίων που έχει ήδη πραγματοποιήσει,
  • την Καινοτομία που χαρακτηρίζει τις πρωτοβουλίες της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ως της μόνης εταιρείας στη χώρα που παράγει στο εργοστάσιο της εναλλακτικά προϊόντα καπνού μειωμένου κινδύνου δημιουργώντας μέσα σε 6 χρόνια ένα δυναμικό εξαγωγών 300 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα.
  • τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε το τελευταίο διάστημα, προχωρώντας σε  περισσότερες από 1000 προσλήψεις

Επικαλούμενος τις επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τις προηγμένες εγκαταστάσεις, ο κ. Μαργώνης υποσχέθηκε την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου megaplant το οποίο:

  • στοχεύει στην επίτευξη του στόχου μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% μέχρι το 2025
  • Στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού ανά μονάδα προϊόντος κατά 20% σε βάθος 5ετίας, στόχος που ήδη έχει επιτευχθεί σε μόλις 2,5 χρόνια

“Οι στόχοι βιωσιμότητάς μας δεν είναι κρυφοί. Θα τους βρείτε όλους στην Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης την οποία δημοσιεύουμε την επόμενη εβδομάδα για 3η συνεχή χρονιά. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο το χρησιμοποιούμε ΚΑΙ για να κάνουμε τη δημόσια αυτοκριτική μας” δήλωσε ο Μαργώνης.

 

Η ΝΕΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, ανέπτυξε επίσης το πλάνο του για τη νέα μεγάλη πράσινη επένδυση της Εταιρίας, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «πράσινη» επένδυση στην ιστορία της Εταιρίας, που θα την  βοηθήσει να επιτύχει τη ριζική ενεργειακή αναβάθμισή του εργοστασίου της καθώς και τη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του.

• Τι είναι όμως αυτή «πράσινη» επένδυση:

“Είμαστε ένα από τα πρώτα (16 συνολικά) εργοστάσια διεθνώς στα οποία η μητρική μας εταιρεία, Philip Morris International υλοποιεί το επενδυτικό πρόγραμμα, “Zero Carbon Tech”. που υπερβαίνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Η δική μας επένδυση περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες του εργοστασίου και των γραφείων της Παπαστράτος (11.000 τμ) την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, καθώς και την εγκατάσταση ηλεκτρικού boiler, βιομηχανικού τύπου, για την παραγωγή ατμού.

Χάρη σε όλα αυτά, μέχρι τις αρχές του 2025 που θα έχει γίνει η εγκατάσταση των καινούργιων υποδομών, φιλοδοξούμε να έχουμε επιτύχει τον στρατηγικό στόχο μείωσης κατά 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα” δήλωσε ο κ. Μαργώνης προσθέτοντας ότι “η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης θα είναι μια σημαντική νίκη της Παπαστράτος, και αποδεικνύουμε στην πράξη και με αυτήν την επένδυση ότι βιωσιμότητα και κερδοφορία μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικότατα. Γιατί χάρη στην επένδυσή μας αυτή, εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, θα εξοικονομήσουμε σημαντικά παραγωγικά κόστη που αφορούν την ενεργειακή τροφοδοσία του εργοστασίου μας. Τα φωτοβολταϊκά που θα τοποθετήσουμε θα μας βοηθήσουν, κατά βάση, να μειώσουμε κι άλλο τις ενεργειακές μας δαπάνες, ενώ οι αντλίες θερμότητας και τα ηλεκτρικά μπόιλερ, θα βελτιώσουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα”.

Ο κ. Μαργώνης επιβεβαίωσε ότι η επένδυση αυτή δεν πραγματοποιείται εξαιτίας κάποιας επιβεβλημένης νομοθετικής υποχρέωσης ή δέσμευσης, αλλά αποτελεί αποκλειστικά πρωτοβουλία της εταιρίας τονίζοντας χαρακτηριστικά “ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ζήτημα πρωτοβουλίας και όχι επιβολής”.

Ολοκληρώνοντας τις σημαντικές του ανακοινώσεις ο κ. Μαργώνης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την την ομάδα του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την οποία συνεργαζεται η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ