19.1 C
Athens

Ανοίγει «αυλαία» το Roadshow του Λονδίνου- Στο «ραντάρ» διεθνών επενδυτών μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις

Με εχέγγυα τις συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προσέρχονται οι εκπρόσωποι 37 ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων στο Roadshow που συνδιοργανώνουν σήμερα και αύριο στο Λονδίνο η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στόχος να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, περίπου 100 funds που διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 30 τρισ. Δολαρίων. 

Γωγώ Κατσέλη

Το παρών στο Roadshow θα δώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά και οι  επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, μετά την εξαγορά του 9% των μετοχών της Αlpha Bank από τον ιταλικό κολοσσό Unicredit και τις προσφορές άνω των 8 δισ. ευρώ που υπεβλήθησαν για το 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα, οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Εurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική) και Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) θα βρεθούν σε κοινό πάνελ την Τρίτη το πρωί για να συζητήσουν για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της S&P Global Ratings το outlook για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει θετικό και αναμένουν την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για τη διανομή μερισμάτων από το 2024, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, γεγονός που θα αποτελέσει μια ακόμα ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα. 

Στο ραντάρ των επενδυτών αναμένεται να βρεθούν και οι ενεργειακοί όμιλοι, με εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών να ταξιδεύουν στο Λονδίνο. Μεταξύ αυτών ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από τον όμιλο MYTILINAIOS, ο Πέτρος Τζανννετάκης από τη Motor Oil, ο Aλέξανδρος Εξάρχου από την INTRAKAT και ο Κωνσταντίνος Μαύρος από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. 

Οι εισηγμένες που θα δώσουν το παρών στο «ραντεβού» του Λονδίνου είναι οι εξής: ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha, ΕΧΑΕ, EYΔΑΠ, Αustrian Card, Autohellas, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Ideal, Intrakat, Intralot, Lamda, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, Noval, Optima, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν και Βιοχάλκο και η Τράπεζα Κύπρου.

Με τον «αέρα» της επενδυτικής βαθμίδας 

«Αέρα» στην ελληνική αποστολή για την προσέλκυση επενδύσεων δίνει αναμφίβολα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I, τον καναδικό DBRS, τον γερμανικό Scope – ο οποίος πριν από περίπου δύο εβδομάδες ανγνωρίστηκε κι επίσημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Standard & Poors ενώ την ερχόμενη Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου αναμένεται και η θετική αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, ολοκληρώνοντας τον φετινό κύκλο αναβαθμίσεων. 

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ανοίγει τον δρόμο για την την προσέλκυση νέων κεφαλαίων από μεγάλους μακροπρόθεσμους επενδυτές, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν επένδυαν στο ελληνικό Χρηματιστήριο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αποστολή θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους υπερδιπλάσιους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και στη θετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Στο επίκεντρο όμως αναμένεται να βρεθούν και οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις της τράπεζας Πειραιώς, του «Ελευθέριου Βενιζέλος», αλλά και των ΕΛΠΕ. 

Τέλος, δέλεαρ για τους διεθνείς επενδυτές εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και το γεγονός ότι στην Ελλάδα θα κατευθυνθεί μεγάλο μέρος από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που ευνοεί τις επενδύσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ