18.5 C
Athens

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στη «σκιά» των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά

Παρότι η κυβέρνηση δεν …σχολιάζει τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στο χώρο της κεντροαριστεράς, που βρίσκεται σε κινητικότητα, και αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται να σχεδιάζει νέες εξορμήσεις στην περιφέρεια, έχοντας το βλέμμα του στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Αυτό έγινε ορατό από τις τελευταίες τοποθετήσεις του στην Πολιτική Επιτροπή, τη Βουλή αλλά και τις δηλώσεις του, με …άρωμα ευρωεκλογών κατά την περιοδεία του στη Φθιώτιδα, όπου επισκέφθηκε έργα χρηματοδοτούμενα και από κοινοτικούς πόρους.

Με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να «τρώγονται» σαν τα κοκόρια ή επιεικέστερα να «μάχονται» για την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά, η  ΝΔ επικεντρώνεται στην προβολή της ως υπεύθυνης δύναμης που εγγυάται τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου και των πολιτών,  ενόψει ευρωεκλογών.

Του Κώστα Πασίση

Ένα διακύβευμα που πρόταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στις εθνικές εκλογές και έλαβε καθαρή εντολή διακυβέρνησης από το λαό.

Εξού και το «καρφί» του Πρωθυπουργού στη Βουλή όπου παρουσίασε ένα συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ρεαλιστικές προτάσεις, ενώ  η ΝΔ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά.

Στην παρούσα συγκυρία η ΝΔ κυβερνά χωρίς ουσιαστικά  αντιπολίτευση, λόγω του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βυθισμένος στην εσωστρέφεια και το ΠΑΣΟΚ να μην αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση, όπως λένε στην κυβέρνηση.

Σε αυτό το ρευστό πολιτικό τοπίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας ότι τα «κενά» δεν θα παραμείνουν επ …άπειρον, ζητά από τους υπουργούς και τους βουλευτές του να μη σχολιάζουν τα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να εστιάσουν στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών που είναι και η πραγματική αντιπολίτευση για την κυβέρνηση.

Φυσικά πρώτο μέλημα είναι η ακρίβεια στην αγορά  με την οποία ασχολείται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συχνά κάνει αυτοψίες σε σούπερ μάρκετ.

Δεύτερο στοίχημα είναι οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κρίνουν και τη μελλοντική πορεία της κυβέρνησης. Το αφήγημα για τις επιτυχίες της κυβέρνησης  στην οικονομία, την πανδημία και την εξωτερική πολιτική είναι καλό, αλλά πρέπει να «φρεσκαριστεί» ενόψει των νέων προκλήσεων.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομίας «τρέχει» το φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για το περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Το εν λόγω νομοθέτημα προκαλεί αντιδράσεις στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, που «ανθίζει» το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αλλά φαίνεται ότι έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης.

Στη μέτρηση της PULSE για τον ΣΚΑΪ, σχεδόν 6 στους 10 πολίτες αξιολόγησαν ότι η εν λόγω ρύθμιση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ειδικότερα το 19% έκρινε ότι η κυβερνητική πρόταση για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει και το 40% ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζεται κάποιες διορθώσεις, έναντι ποσοστού 30% που την αξιολόγησε προς τη λάθος κατεύθυνση.

Μετά το φορολογικό η «σκυτάλη» θα περάσει, από ότι διαρρέεται, στη νομοθετική πρωτοβουλία για την ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα, που ήδη προκαλεί «μουρμούρα» εντός της ΝΔ

Ο  πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο πρώην  υπουργός  Θάνος Πλεύρης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για το σχετικό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου.

Ο Μάκης Βορίδης έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ το Μαξίμου προσανατολίζεται να μη θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, των αντιρρήσεων και των ιδιαιτεροτήτων του ζητήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ