18.9 C
Athens

Το τέλος μιας εποχής; Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά ταυτότητα χωρίς την Αριστερή τάση του

Σε  φάση βαθιάς κρίσης και αναζήτησης νέων ισορροπιών, μετά την αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου μαζί με την ομάδα της και της «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που «σφράγισαν» τη διάσπαση του κόμματος,  εισέρχεται o  ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα ο χώρος της Αριστεράς,  με τον Στέφανο Κασσελάκη  να είναι αναγκασμένος να προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό του πολιτικού προφίλ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.  

Του Κώστα Πασίση

Ο χρόνος πλέον θα δείξει  ποιο θα είναι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της αριστερής συνιστώσας (Αχτσιόγλου-Τσακαλώτος), που κινείται στην κατεύθυνση συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας  με 11 βουλευτές και σε δεύτερο χρόνο στη δημιουργία νέου κόμματος, ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος δεν αιφνιδιάστηκε από τη νέα αποχώρηση, τόνισε στην εισήγηση του στην Πολιτική Γραμματεία ότι κλείνει ένα κύκλος εσωστρέφειας, λόγω της άρνησης όσων έφυγαν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών.

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν από την Έφη Αχτσιόγλου, βασική αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη στην πρόσφατη εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις δραματικές και συνάμα καταιγιστικές εξελίξεις είναι ότι η  κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ρευστή και αβέβαιη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ένα μεγάλο «κομμάτι» των στελεχών του, 12 πρώην υπουργούς για την ακρίβεια, ένα σημαντικό μέρος της βάσης του αλλά και της αριστερής ιδεολογικής του ταυτότητας. 

Γεγονός που έχει επιπτώσεις στις δημοσκοπικές του επιδόσεις, όπως φάνηκε στις τελευταίες μετρήσει όπου το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να είναι δεύτερο κόμμα.

Η πρώτη ανάγνωση της αποχώρησης των εννέα βουλευτών και των 57 στελεχών της ομάδας Αχτσιόγλου συν την ανεξαρτητοποίηση του ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη και παραίτηση του από το κόμμα, δείχνει ότι καθένας τραβάει το δρόμο του. 

Επίσης  αποδεικνύεται ότι μέχρι χθες η «συγκολλητική» ουσία, που κρατούσε ενωμένες τις τάσεις ήταν η Εξουσία αλλά και ο Τσίπρας που είχε βρει τα «κουμπιά» τους, ως άριστος γνώστης των παρασκηνιακών  διεργασιών στην Αριστερά και κυρίως παιδί του κομματικού «σωλήνα».

Φαίνεται ακόμη ότι η Αριστερά δεν έχει αποκτήσει Παραταξιακή συνείδηση. Αντίθετα στο DNA της υπάρχει η κουλτούρα της διάσπασης, όπως αποδεικνύεται από το παρελθόν της.

Η μεγάλη «απόδραση» από την Κουμουνδούρου 

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στο κόμμα  ξεκίνησε επίσημα όταν οι  7 βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου και οι δυο μουσουλμάνοι αποχώρησαν σύμφωνα με τη γραμμή…

Ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι αναμένεται να σχηματιστεί νέα, ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα απαρτίζεται από τους «εννέα», συν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα. 

Οι 9 βουλευτές που έφυγαν είναι η Σία Αναγνωστοπούλου, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη, ο Οζγκιούρ Φερχάτ η Θεανώ Φωτίου και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Η αποχώρηση συνοδεύθηκε και από ένα κείμενο στο οποίο καταγγέλλεται η  ιδεολογική μετατόπιση του κόμματος, η  αντιδημοκρατική ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη και η απουσία ενός σύγχρονου πολιτικού προγράμματος.

Σύμφωνα με όσα λένε όσοι έφυγαν  η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή και προγραμματικά οραματική προοδευτική αντιπολίτευση, η οποία θα αμφισβητήσει την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας.

Ενώ φιλοδοξούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών, που αποτελεί και προαναγγελία του νέου κόμματος. 

Για «υπονόμευση» από τους «ηττημένους της δημοκρατικότατης εσωκομματικής διαδικασίας εκλογής προέδρου» έκανε λόγο ο Παύλος Πολάκης

 «Βάζουν το λιθαράκι τους στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που έχει φτιαχτεί εδώ και χρόνια, ως κόμμα μίας χρήσης που θα περάσει στη λήθη της ιστορίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη γραμμή Πολάκη ήταν και η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η αποχώρηση γίνεται «χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία», ενώ μιλά για «περιφρόνηση της λαϊκής εντολής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ