today-is-a-good-day
25.6 C
Athens

Η Σεούλ ενισχύει την επιτήρηση μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου από τον Βορρά

Η Νότια Κορέα ανέστειλε σήμερα ένα μέρος στρατιωτικής συμφωνίας που υπέγραψε με την Πιονγκγιάνγκ το 2018 αφού ο Βορράς αψήφισε προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες της και προχώρησε στην εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου.

Η αναστολή μιας ρήτρας στη συμφωνία σημαίνει πως η Νότια Κορέα θα εντείνει τη στρατιωτική επιχείρηση κατά μήκος των βαριά οχυρωμένων συνόρων με τη Βόρεια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι έθεσε σε τροχιά χθες, Τρίτη, τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο της. Φωτογραφίες βορειοκορεατικών κρατικών ΜΜΕ δείχνουν όπως τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να παρακολουθεί την εκτόξευση πυραύλου από μία βάση.

Ο Κιμ ενημερώθηκε για τις αρχικές επιχειρήσεις στο κέντρο ελέγχου της διαστημικής υπηρεσίας στην Πιονγκγιάνγκ και είδε εικόνες που ελήφθησαν πάνω από το Γκουάμ, έδαφος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης ‘Αντερσεν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Βορρά, KCNA.

Ο Κιμ τόνισε την ανάγκη για περισσότερους αναγνωριστικούς δορυφόρους σε διαφορετικές τροχιές προκειμένου να δίνουν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας “άφθονες πολύτιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον εχθρό και να προωθήσουν περαιτέρω την αποκριτική τους θέση”, ανέφερε το πρακτορείο.

Ο δορυφόρος θα ξεκινήσει την επίσημη αναγνωριστική αποστολή του την 1η Δεκεμβρίου, έπειτα από προσαρμογές, σύμφωνα με το KCNA.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανέφερε πως ο στρατιωτικός αναγνωριστικός δορυφόρος της Βόρειας Κορέας εκτιμάται πως εισήλθε σε τροχιά, όμως θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να εκτιμηθεί αν λειτουργεί κανονικά.

Νωρίτερα το Πεντάγωνο ανέφερε πως ο στρατός των ΗΠΑ ερευνά αν η εκτόξευση ήταν επιτυχής. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, η Αντριέν Γουάτσον, αποκάλεσε την εκτόξευση “θρασεία παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστρονόμος και αστροφυσικός στο Harvard–Smithsonian Center for Astrophysics δήλωσε στο Reuters πως τα δεδομένα της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ κατέγραψαν δύο νέα αντικείμενα σε τροχιακή πτήση που συνάδουν με την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα τη στιγμή που άρχισε από τον Βορρά.

“Συμπεραίνω πως τα αντικείμενα είναι ο κατασκοπευτικός δορυφόρος και το πάνω τμήμα του πυραύλου”, είπε.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Σιν Γουόν-σικ δήλωσε πως ο Βορράς “υπερέβαλλε” λέγοντας πως η Κιμ είδε εικόνες στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στο Γκουάμ και πως ο δορυφόρος δεν πρόκειται να ξεκινήσει την αναγνώριση πριν από την 1η Δεκεμβρίου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα.

“Ακόμη κι αν εισέλθει σε κανονική τροχιά, θα χρειαστεί σημαντικό χρόνο προκειμένου να πραγματοποιήσει κανονική αναγνώριση. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν τόσο χαρούμενος ώστε φαίνεται πως πήγε λίγο πολύ μακριά… Η λήψη φωτογραφιών του Γκουάμ δεν μπορεί να γίνει την πρώτη ημέρα, αυτό είναι γνωστό σε οποιονδήποτε γνωρίζει από δορυφόρους”, είπε ο Σιν, σύμφωνα με το Yonhap.

Ο Σιν είπε πως θα χρειαστεί να περάσουν οι ημέρες και να φθάσει το Σαββατοκύριακο ώστε να ειπωθεί αν ο δορυφόρος λειτουργεί.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γουν Σουκ Γεόλ, που βρίσκεται στη Βρετανία για επίσημη επίσκεψη, ενέκρινε την απόφαση να ανασταλεί ένα μέρος της διακορεατικής συμφωνίας. Ο Γουν προήδρευσε νωρίτερα μέσω βιντεοσύνδεσης σύσκεψης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με υπουργούς και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η συμφωνία ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, γνωστή ως Συνολική Στρατιωτική Συμφωνία με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ τους, υπογράφτηκε σε μια συνάντηση κορυφής το 2018 ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν και τον Κιν Γιονγκ Ουν.

Επικριτές λένε πως αποδυνάμωσε την ικανότητα της Σεούλ να παρακολουθεί τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας κοντά στα σύνορα, ενώ η η Πιονγκγιάνγκ παραβίασε τη συμφωνία.

Η Νότια Κορέα δήλωσε πως αναστέλλει μια ρήτρα στη συμφωνία και επαναλαμβάνει την εναέρια επιτήρηση κοντά στα σύνορα.

 

Επίδειξη δύναμης

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ USS Sanata Fe έδεσε σε νοτιοκορεατικό λιμάνι σήμερα, μία ημέρα μετά την άφιξη του αεροπλανοφόρου Carl Vinson σε μια επίδειξη δύναμης απέναντι στο πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Επισκεπτόμενος το αεροπλανοφόρο, ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Σιν-Γουόν-σικ δήλωσε πως κοινά θαλάσσια γυμνάσια με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία σχεδιάζονται προκειμένου να δείξουν την “ισχυρή βούλησή” τους να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση από τον Βορρά, ανέφερε το γραφείο του.

Το KCNA ανέφερε πως ο δορυφόρος Malligyong-1 εκτοξεύθηκε με πύραυλο Chollima-1 από τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης δορυφόρων Σοχάε στις 10:42 μ.μ. (15:42 ώρα Ελλάδας) χθες, Τρίτη, και εισήλθε σε τροχιά στις 10:54 μ.μ. (15:54 ώρα Ελλάδας).

Η Βόρεια Κορέα είχε ενημερώσει την Ιαπωνία για μία εκτόξευση δορυφόρου έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες να θέσει σε τροχιά κατασκοπευτικούς δορυφόρους, όπως τους αποκάλεσε, φέτος.

 

Ρωσική διασύνδεση

Η χθεσινή εκτόξευση ήταν η πρώτη αφότου ο Κιμ συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε ρωσικές διαστημικές εγκαταστάσεις τον Σεπτέμβριο, όπου ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε να βοηθήσει τον Βορρά να κατασκευάσει δορυφόρους.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν πως η εκτόξευση κατά πάσα πιθανότητα περιελάμβανε ρωσική τεχνική βοήθεια βάσει μιας αυξανόμενης σύμπραξης στο πλαίσιο της οποίας η Βόρεια Κορέα προμήθευσε τη Ρωσία με εκατομμύρια οβίδες πυροβολικού.

Ορισμένοι ειδικοί στους πυραύλους, ωστόσο, δήλωσαν πως είναι πως πολύ νωρίς ώστε η ρωσική τεχνική βοήθεια να έχει ενσωματωθεί πλήρως στον δορυφόρο ή στον πύραυλο και πως η Ρωσία δεν θα μοιραζόταν πολύ ευαίσθητη και ιδιόκτητη τεχνολογία.

“Αυτή η διαβούλευση μπορεί να μην ήταν μία σε βάθος ανάμιξη στο σχέδιο αλλά πιθανόν είχε στόχο ειδικές απαιτητικές πλευρές στο προγραμματισμένο σχέδιο της Βόρειας Κορέας”, δήλωσε ο Χονγκ Μιν, ειδικός στα όπλα του Βορρά στο Ινστιτούτο Εθνικής Ενοποίησης της Κορέας.

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν αρνηθεί αμυντικές συμφωνίες αλλά έχουν υποσχεθεί βαθύτερη συνεργασία.

Η εκτόξευση έρχεται λίγο πάνω από μία εβδομάδα πριν από τα σχέδια της Νότιας Κορέας να εκτοξεύσει στο διάστημα τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο της με έναν πύραυλο της αμερικανικής εταιρίας Space X.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ