today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Το Μεσανατολικό επισκιάζει τη σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο

Η σημερινή, πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία από το 2020, θα διαρκέσει μόνο λίγες ώρες, ενώ αναμένεται να επιβεβαιώσει το «δόγμα» του Βερολίνου περί «δύσκολου, αλλά αναγκαίου εταίρου». Οι συνομιλίες του κ. Ερντογάν, πρώτα με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ακολούθως με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, επισκιάζονται από τη στάση που έχει τηρήσει στην κρίση της Μέσης Ανατολής, στηρίζοντας την Χαμάς και την δράση της.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ αργότερα θα έχει δείπνο εργασίας με τον Όλαφ Σολτς, στην καγκελαρία. Οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο, σύμφωνα ωστόσο με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα δεχθούν ερωτήσεις.

Στο Βερολίνο λαμβάνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με μεγάλο τμήμα του κέντρου της πόλης, του λεγόμενου «κυβερνητικού τετραγώνου» να έχει αποκλειστεί για διέλευση ή στάθμευση αυτοκινήτων και ποδηλάτων. Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν ταυτότητα, ενώ διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή του τούρκου προέδρου. Η αστυνομία του Βερολίνου εφαρμόζει «πρωτόκολλο ασφαλείας 1», το αυστηρότερο δυνατό και θα απασχολήσει για τον σκοπό αυτό περισσότερους από 1.500 αστυνομικούς. «Πονοκέφαλο» προκαλούν στις αρχές και οι δεκάδες φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις, αλλά και η διαδήλωση που έχει προγραμματίσει εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν η κουρδική κοινότητα. Εκτιμάται ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν θα διανυκτερεύσει στο Βερολίνο και θα αποφύγει οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση εκτός του επίσημου προγράμματος.

Αύριο διεξάγεται στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Τουρκίας. Από την πλευρά της καγκελαρίας έχει εδώ και μέρες διευκρινιστεί ότι ο Όλαφ Σολτς δεν θα βρίσκεται στις κερκίδες.

Μιλώντας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ο καγκελάριος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν θα περιλαμβάνουν «συζήτηση διαφορετικών απόψεων» και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σαφήνεια και να καταστήσουμε απολύτως ξεκάθαρη τη θέση μας». Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Σολτς είχε χαρακτηρίσει «παράλογα» τα σχόλια του κ. Ερντογάν περί «φασιστικού» Ισραήλ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει από την αρχή εκφράσει την πλήρη στήριξή της στο Ισραήλ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, ενώ θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση την Χαμάς και έχει απαγορεύσει την δράση της στην Γερμανία.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκονται όμως πολλά ακόμη θέματα, από το μεταναστευτικό, όπου η Γερμανία επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας της Τουρκίας με την ΕΕ, την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία καθυστερεί περαιτέρω λόγω της τουρκικής στάσης, τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ, έως και το αίτημα της ‘Αγκυρας για αγορά Eurofighter. Ο προγραμματισμός της επίσκεψης είχε αρχίσει ήδη από το καλοκαίρι, πολύ πριν από τη νέα κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και από τη γερμανική πλευρά κρίθηκε τελικά προτιμότερο να πραγματοποιηθεί κανονικά, παρόλη την κριτική που δέχεται τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την εβραϊκή και την κουρδική κοινότητα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αρχικά επρόκειτο για διήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο ηγέτες θα παρακολουθούσαν από κοινού και τον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών τους συγκροτημάτων. Οι εξελίξεις στο Ισραήλ άλλαξαν τελικά τον προγραμματισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ