today-is-a-good-day
23.7 C
Athens

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ιταλία για την μεταχείριση Σουδανών μεταναστών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ιταλία για τις συνθήκες σύλληψης και μεταφοράς σουδανών μεταναστών που αφέθηκαν γυμνοί ανάμεσα σε άλλους μετανάστες.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε επί δύο αγωγών που κατατέθηκαν κατά της Ιταλίας από Σουδανούς που έφθασαν στην Ιταλία δια θαλάσσης το καλοκαίρι του 2016.

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις προσφυγόντες της πρώτης υπόθεσης, το Δικαστήριο έκρινε ομοφώνως ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης.

Το Δικαστήριο θεωρεί ότι οι συνθήκες σύλληψης και μεταφοράς τους με λεωφορείο προκάλεσε στους προσφυγόντες οδύνη και ταπείνωση.

Καταδίκασε την Ιταλία σε καταβολή 27.000 ευρώ συνολικά για ηθική βλάβη και 4.000 για δικαστικά έξοδα.

Οι σουδανοί μετανάστες αναγκάσθηκαν να γδυθούν μετά την σύλληψή τους για να περάσουν από ιατρική εξέταση, αλλά το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν δικαιολογείται η παραμονή τους γυμνών ανάμεσα σε πολλούς άλλους μετανάστες σε κοινή θέα και υπό αστυνομική επίβλεψη.

Υποβλήθηκαν επίσης σε πολύωρη μεταφορά με λεωφορείο σε μία πολύ θερμή περίοδο του έτους, χωρίς επαρκές νερό και τροφή και χωρίς να γνωρίζουν που πηγαίνουν και γιατί. Το Δικαστήριο τονίζει ότι παρέμειναν υπό τον συνεχή έλεγχο της αστυνομίας σε κλίμα βίας και απειλών, γεγονός που αποτέλεσε πηγή οδύνης.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 ως προς έναν Σουδανό που κατήγγειλε ότι δάρθηκε όταν προσπάθησε να απομακρυνθεί και τόνισε ότι δεν έχει διεξαχθεί καμία έρευνα για την υπόθεση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αντίθετα δεν αποδέχθηκε οκτώ από τις εννέα προσφυγές όπου οι προσφυγόντες υποστήριξαν ότι οι ιταλικές αρχές δεν έλαβαν υπ’ όψιν τον κίνδυνο απάνθρωπης μεταχείρισης στην οποία θα εκτίθεντο αν στέλνονταν πίσω στο Σουδάν.

Οι τέσσερις Σουδανοί της πρώτης προσφυγής δεν κινδυνεύουν πλέον να απελαθούν και τέσσερις στους πέντε της δεύτερης προσφυγής δεν τεκμηρίωσαν επαρκώς τις καταγγελίες τους, σύμφωνα με το Δικαστήριο.

Στην περίπτωση του Σουδανού η προσφυγή του οποίου δεν έγινε δεκτή, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διότι ο προσφυγών δεν δήλωσε ότι ανήκει σε φυλή που διώκεται από την σουδανική κυβέρνηση παρά μετά την κατάθεση της αγωγής του στο ΕΔΑΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ