today-is-a-good-day
17.8 C
Athens

Νέες πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο από την Κυβέρνηση – Τι αποκαλύπτει η δημοσκόπηση της GPO

Έμφαση στο κυβερνητικό έργο και στη δρομολόγηση πρωτοβουλιών που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων, δίνει το Μαξίμου στον απόηχο των αυτοδιoικητικών εκλογών, αλλά και της πρώτης δημοσκόπησης που δείχνει τη ΝΔ να έχει ισχυρό προβάδισμα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Του Κώστα Πασίση 

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» στις γυναίκες 45-74 ετών, από 50-69 ετών που ήταν μέχρι σήμερα, ύστερα από συζήτηση που είχε με γυναίκες στο Μαξίμου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλεί το σωτήριο sms και στις νέες δικαιούχους, της ομάδας 45 έως 74 ετών.

«Η πρόσβαση σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις είναι ένα σημαντικό κοινωνικό αγαθό που συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση επικίνδυνων ασθενειών και στην καλύτερη ποιότητα ζωής για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού», σχολίασε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, προβάλλοντας το κοινωνικό πρόσημο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που στρέφει την προσοχή στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Απ ότι προκύπτει από τις τελευταίες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε συνέχεια των προεκλογικών δεσμεύσεων της, ο τομέας της Υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο των εμβληματικών μεταρρυθμίσεων της τρέχουσας 4ετιας.

Εξού και η πρόσφατη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω TikTok, για την αλλαγή στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων στα νοσοκομεία.

Μια καινοτόμος μεταρρύθμιση, που φιλοδοξεί να βάλει ένα τέλος στα πολιτικά «ρουσφέτια» όσον αφορά την επιλογή διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και ταυτόχρονα να εξωραΐσει την «εικόνα» τους και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας.

Το Μαξίμου προβάλλει κοινωνική ατζέντα και αντίστοιχες δράσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ελλάδας για όλους τους πολίτες.

Πρόβλημα για την κυβέρνηση παραμένει η ακρίβεια η οποία ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά και τους οικονομικά ασθενέστερους αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ένα αποτελεσματικό αντίδοτο.

Ωστόσο η κυβέρνηση  φαίνεται ότι έχει επίγνωση της κατάστασης και «παλεύει» το μεγάλο πρόβλημα. Το market pass, το καλάθι της νοικοκυράς και οι καθημερινοί έλεγχοι της αγοράς για αισχροκέρδεια δείχνουν τη διάθεση της κυβέρνησης να μπει ένα φρένο τουλάχιστον.

Τελευταία κίνηση της στο μέτωπο της ακρίβειας είναι η «Μόνιμη Μείωση Τιμής», με μειώσεις που ξεκινούν από 5% και φτάνουν έως και 23%. Μια πρωτοβουλία που αφορά 223 προϊόντα, που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης  Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις του διευκρίνισε ότι έχουν μειωθεί οι τιμές 300 προϊόντων ενώ είπε πως σε κάποια από τα αγαθά αυτά η μείωση φτάνει το 15 ή και 20%.

Ο στόχος είναι – πρόσθεσε – τα προϊόντα να ξεπεράσουν τα 500 και ότι αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Επιπλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τη συνέχιση των μέτρων στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.  Άλλο ένα πρόβλημα που τρομάζει όλα τα νοικοκυριά…

Στο οπλοστάσιο της υπάρχουν και μόνιμα μέτρα για την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών (για παράδειγμα νέο μισθολόγιο στο δημόσιο το 2024, ξεπάγωμα τριετιών στον ιδιωτικό τομέα), τα οποία όμως θα χρειαστούν χρόνο για να αφήσουν ορατό αποτύπωμα, που θα εκτιμηθεί από την κοινή γνώμη.

Δημοσκόπηση GPO

Η ΝΔ διατηρεί σαφή πρωτιά της στην πρόθεση ψήφου, στο πολιτικό σκηνικό στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς συνεχίζει να προηγείται με χαοτική διαφορά από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει την πτωτική πορεία του, παρά την αλλαγή ηγεσίας.

Στη δημοσκόπηση της GPO, για λογαριασμό του Star, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,6% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 12,9%, ΠΑΣΟΚ 11,9%, ΚΚΕ 8,5%, Σπαρτιάτες 3,5%, Ελληνική Λύση 5,4%, Νίκη 2,5% και Πλεύση Ελευθερίας 2,3%.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 48%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 13,8% ο Στέφανος Κασσελάκης λαμβάνει 12,1%.

Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης  μπορούν να εξαχθούν τα εξής πολιτικά συμπεράσματα:

Η ΝΔ συνεχίζει να εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες και να παίζει χωρίς αντίπαλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει περαιτέρω πτώση στην πρόθεση ψήφου και η εκλογή Κασσελάκη δεν φαίνεται να έχει βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στάσιμο, χωρίς να ωφελείται ουσιαστικά από τις απώλειες της Κουμουνδούρου, αλλά η «ψαλίδα» κλείνει λόγω της πτωτικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ