today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Σ.Φάμελλος: Η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αποδυναμώνει την πολιτεία και τις δημόσιες υπηρεσίες

«Υπάρχει οξύτατο πρόβλημα στελέχωσης των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών, αλλά και ιδιαίτερα χαμηλών αμοιβών, ευρύ πρόβλημα γήρανσης προσωπικού, έλλειψης εξοπλισμού, όπως και ελλείμματα νομικής κάλυψης και κωδικοποίησης νομοθεσίας που ναρκοθετούν κρίσιμες λειτουργίες αλλά και την ασφάλεια της κοινωνίας. Σήμερα τα έργα υποδομών της χώρας, οι υπηρεσίες δόμησης και οι τεχνικές υπηρεσίες, η τεχνική παραγωγή, η ασφάλεια των υποδομών, των κτιρίων και των πολιτών, τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει αναδειχθεί η κρισιμότητά τους, τίθενται σε αμφισβήτηση, γιατί δεν είναι στελεχωμένες όλες οι δημόσιες/δημοτικές τεχνικές υπηρεσίες και γιατί δεν διατίθενται πόροι και δεν εφαρμόζονται πολιτικές για την ενίσχυσή τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του κόμματος, με τη συμμετοχή των Τομεαρχών Εσωτερικών, Παναγιώτας Πούλου, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μίλτου Ζαμπάρα.

Αφορμή για τη συνάντηση αποτέλεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση, οι με fast track διαδικασίες προώθησης νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη και επηρεάζει και τον κλάδο των μηχανικών του δημοσίου, αλλά και εισάγει αδιαφανείς και κομματικές διατάξεις για την επιλογή προϊσταμένων και διευθυντών, όπως σημείωσε ο Σ. Φάμελλος.

Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιθυμεί να υπάρχει ένας μόνιμος δίαυλος συνεργασίας για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των μηχανικών του δημοσίου.

Ανέφερε επίσης ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει, με κάθε ευκαιρία, τη θέση του υπέρ της ανάγκης μίας ισχυρής πολιτείας, ενός ισχυρού κράτους. Μία ισχυρή πολιτεία είναι προϋπόθεση για τις επενδύσεις και άρα την ανάπτυξη αλλά και για να μπορεί να παρέχει ασφάλεια και προστασία στους πολίτες και στην περιουσία τους».

«Αυτό είναι και το μεγάλο, τραγικό μάθημα των φυσικών καταστροφών που βιώσαμε και πρόσφατα, οι οποίες και θα εντείνονται στο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής κρίσης».

«Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική εδώ και τέσσερα έτη, η οποία αποδυναμώνει αντί να ενδυναμώνει την πολιτεία και τις δημόσιες υπηρεσίες», υπογράμμισε ο κ.Φάμελλος και στάθηκε ειδικότερα στα προβλήματα που δημιουργεί η ακραία έλλειψη στελέχωσης στις τεχνικές υπηρεσίες της Ελλάδας, όπως η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, η μη λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ ή η αδυναμία στελέχωσης των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων και η καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων.

Τόνισε ακόμη τη σημασία προσλήψεων μηχανικών: «Σήμερα χρειάζονται χιλιάδες προσλήψεις μηχανικών, αξιοκρατικά και με διαφάνεια, και όχι μέσω των αναπτυξιακών οργανισμών που είναι ένα νέο εφεύρημα της κυβέρνησης για να μην προχωράει σε προσλήψεις. Παράλληλα απαιτείται νομική κάλυψη των μηχανικών του δημοσίου, κάλυψη των εξόδων εκτός έδρας, κωδικοποίηση της νομοθεσίας, οργανισμοί εσωτερικών υπηρεσιών και περιγράμματα θέσης και πάνω από όλα αύξηση των αποδοχών των Δημοσίων Υπαλλήλων, γιατί το τελευταίο νομοσχέδιο-κοροϊδία της κυβέρνησης έδωσε απλά ένα ακόμα επίδομα μερικών δεκάδων ευρώ, που δεν αλλάζει την κατάσταση».

Εκ μέρους της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη συνάντηση συμμετείχαν οι: Πετρόπουλος Δημήτρης, πρόεδρος, Μητρόπουλος Ιωάννης, αντιπρόεδρος, Τριανταφυλλοπούλου Πλουμίτσα, γεν. γραμματέας, Θεοδωροπούλου Πηνελόπη και Κανελλοπούλου Ευσταθία, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ