today-is-a-good-day
21.5 C
Athens

«Γλώσσα μυστική» των Βαρώτσου, Πανιάρα, Σόρογκα, σε μια μοναδική έκθεση

Αυτή η ομαδική έκθεση δεν είναι οποιαδήποτε, ούτε και συνηθισμένη. Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση πολύ σημαντική, καθώς φιλοξενείς έργα των Κώστα Βαρώτσου, Κώστα Πανιάρα και Σωτήρη Σόρογκα. Ο τίτλος της είναι «Γλώσσα Μυστική»,

Καθώς τα έργα των τριών καλλιτεχνών «συνομιλούν» μεταξύ τους και εγκαινιάζεται στη  Sianti Gallery, Βασ. Αλεξάνδρου 2, πίσω από Εθνική Πινακοθήκη, σήμερα Παρασκευή στις 19.30.

Την επιμέλεια έχει ο εξαιρετικά ταλαντούχος ιστορικός τέχνης, Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος υπογραμμίζει πως η παρέα αυτή των εικαστικών αναμφίβολα επηρεάζει την καλλιτεχνική παιδεία του τόπου, καθώς αποτελούν ξεχωριστά κεφάλαια στη σύγχρονη εικαστική μας παράδοση. Οι τρεις καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες παρουσιάζονται σε έναν απρόβλεπτο, όμως ουσιαστικό διάλογο: Ο αείμνηστος Κώστας Πανιάρας με την ηφαιστειακή χρωματικά και εκρηκτική κινητικά ζωγραφική του, ο λυρικός της οπτικής ανάμνησης και της σιωπηλής υποβολής των εικόνων, Σωτήρης Σόρογκας και, τέλος, ο Κώστας Βαρώτσος, ένας δημιουργός που συνδυάζει στις γλυπτικές του μορφές την τεχνολογία και την ποιητική αύρα των πραγμάτων, των διαφορετικών υλικών, την διαφάνεια αλλά και συγχρόνως την δυναμική επιβολή που μπορεί να διακρίνει μίαν γλυπτική κατασκευή.

Ο απρόβλεπτος αυτός συνδυασμός των τριών εικαστικών είναι η αιτία που ο επιμέλητης της έκθεσης τους υπερασπίζεται με θέρμη: «…Στο έργο του Κώστα Πανιάρα ο χρόνος κυλάει πλατύ ποτάμι μέσα σε όσα φτιάχνουμε πηγαίνοντας μακριά από τη χρησιμότητα. Το χρώμα πρωταγωνιστεί σε όλες σχεδόν τις φάσεις της δουλειάς του, είτε σε εκρηκτικές μονοχρωμίες είτε σε απροσδόκητους συνδυασμούς. Με αυτή την πλημμυρίδα των χρωμάτων βλέπω τα έργα του Πανιάρα να μας συνεπαίρνουν, να μας γίνονται λάβαρα. Καλλιτέχνης του κόσμου είναι κι ο Κώστας Βαρώτσος, ένας δρομέας που σπέρνει το έργο του σε πυκνοκατοικημένα κέντρα ή απάτητα μέρη. Αλλά και στα μικρά σε διάσταση έργα του ο Βαρώτσος νιώθει εραστής της στιγμής, κοιτάζει μέσα στα μάτια της∙ εκεί όπου φτερουγίζει το φευγαλέο. Από την άλλη ο Σόρογκας εξεγείρεται απέναντι στον χρόνο. Όλα σχεδόν τα έργα του φέρουν το ίχνος της αλλοτινής χρήσης των πραγμάτων, του ανθρώπινου μόχθου, του χρόνου αυτοπροσώπως. Μετατρέπει τα στοιχεία, όπως η πέτρα και η ξερολιθιά, σε σύμβολα, που παράγουν με τη σειρά τους την άλλη ζωή».

Τελικά, τα έργα και των τριών καλλιτεχνών λειτουργούν μαγικά. Μάλιστα αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός, όταν καταπιάνονται αφενός με την απαθανάτιση του διαχρονικού Μύθου αφετέρου με την έκφραση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος αλλά πάντα η τέχνη είναι μία σταθερά, καταφύγιο και διέξοδος μαζί. Πρόκειται για μία πρωτότυπη έκθεση η οποία, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι συμπυκνώνει καίρια επιτεύγματα και ανατρεπτικές, αισθητικές προτάσεις στο κρίσιμο πέρασμα από τον εικοστό στον εικοστό πρώτο  αιώνα.

Πρόκειται για καλλιτέχνες που δεν αντικαθίστανται, ενώ όλοι μας προσπαθούμε να δομηθούμε με την διδαχή τους. Το ζήτημα είναι να νιώθουμε και να τιμούμε αυτά τα μεγέθη, για τα οποία ο Γιώργος Μυλωνάς σημειώνει : «… Η μόνη τιμή γι’ αυτά τα ιερά τέρατα είναι ο καθένας μας να φτιάχνει τον δικό του κόσμο με γνώμονα πρωτίστως το χρώμα του κόσμου, που διδάσκει ο Πανιάρας, την πνοή που έχουν τα γλυπτά του Βαρώτσου αλλά και την εμμονή του Σόρογκα να ακινητοποιήσει την χρονική στιγμή. Ιδιαίτερα εκείνη της απώλειας. Άλλωστε, η ματιά, λέει ο Ηράκλειτος, είναι η σπουδαιότερη από όλες τις αισθήσεις. Και το βλέπω σημαίνει νιώθω, καταλαβαίνω. Κι όμως, η όραση, η κορυφαία του χορού, δεν είναι μόνη. Για να υπάρξει, χρειάζεται το φως. Το φως, δεν είναι μόνο στήριγμα της ύπαρξης, είναι και ερμηνεία. Ερμηνεία, γιατί μας φανερώνει τις κρυφές σκιές. Γιατί μας δείχνει την δύναμη της σκιάς μέσα στη διαβάθμιση».

Άλλωστε, ο Κώστας Πανιάρας με την εκρηκτική κινητικά ζωγραφική του ισορροπεί με τον λυρικό της σιωπηλής υποβολής των εικόνων, Σωτήρη Σόρογκα ενώ ο Κώστας Βαρώτσος ρέει ήρεμα σαν νερό ανάμεσά τους επιβάλλοντας την γλυπτική κατασκευή με τον συνδυασμό της τεχνολογίας και των διαφορετικών υλικών.

Γι’ αυτό και ο επιμελητής, όντας ένθερμος υποστηρικτής τους σημειώνει : «… Μεγάλοι καλλιτέχνες είναι αυτοί που δεν μας δείχνουν κάτι που δεν ξέραμε, αλλά αυτοί που μας λένε «μη το προσπερνάς! Σκύψε και δες το!». Τα έργα και των τριών διακρίνονται από μια σταθερή διέπουσα: την συνεχή και αξεπέραστη εμμονή του να ακινητοποιήσουν μια χρονική στιγμή, κάτι ακατόρθωτο αφού ο χρόνος συνδέεται με την σκληρή γνώση της απώλειας. Τελικά, είναι και οι τρεις εραστές της στιγμής κοιτάζουν μέσα στα μάτια της∙ εκεί όπου φτερουγίζει το φευγαλέο. Στη στιγμή βλέπεις αυτό που δεν παρίσταται, παρατηρείς αυτό που θέλει να κρύβεται – κρύπτεσθαι φιλεί ».

Συνοδεύεται από τον ομότιτλο κατάλογο.

Στο πλαίσιο της μοναδικής αυτής έκθεσης, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 12:30 θα γίνει ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης, Γιώργο Μυλωνά παρουσία των Βαρώτσου και Σόρογκα. Η συζήτηση με την παρέα των καλλιτεχνών θα αποκαλύψει πως επηρεάζουν μέσω των έργων τους την σύγχρονη εικαστική σκηνή.

Sianti Gallery

Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)

Τηλ: 210 7245432, 210 3648335

Email: [email protected]

Ώρες λειτουργίας Sianti Gallery :

Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή  10:00-20:00

Τετάρτη 10:00-15:00

Σάββατο 10:00-16:00

Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ