today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Εθνική Ομάδα: Η στατιστική πλευρά της νίκης στο Δουβλίνο

Από το 2011, όταν η Εθνική ομάδα νικούσε 1-0 στο Ισραήλ, η Ελλάδα δεν είχε σημειώσει άλλη εκτός έδρας νίκη επί ενός τόσο δυνατού αντιπάλου στα προκριματικά του EURO, όπως αυτή που πέτυχε χθες (13/10) στο Δουβλίνο απέναντι στην Ιρλανδία.

Από τότε και μέχρι το παιχνίδι στο στάδιο «Αβίβα» η ελληνική ομάδα είχε επικρατήσει το 2011 στη Γεωργία, το 2019 στο Λιχτενστάιν και στην Αρμενία και νωρίτερα φέτος στο Γιβραλτάρ.

Με τη νίκη στην Ιρλανδία, η Εθνική διατηρεί ακέραιες ελπίδες για τη δεύτερη θέση στον όμιλο και κατά συνέπεια το παιχνίδι με την Ολλανδία αποκτά τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον, πέρα από το γόητρο που θα έχει μια πρώτη νίκη επί ενός τόσο ισχυρού αντιπάλου στη διοργάνωση.

Να σημειωθεί, ότι αν η Γαλλία δεν χάσει από το Γιβραλτάρ στην έδρα της, πράγμα που ανάγεται στη σφαίρα του απίθανου, θα είναι πρώτη στον Β΄ όμιλο και μαθηματικά.

Στο Δουβλίνο ο Γιώργος Γιακουμάκης πέτυχε το τρίτο του γκολ με την Εθνική αλλά πρώτο εκτός έδρας, από την ασίστ του Κώστα Τσιμίκα, που ήταν η τρίτη του συνολικά με την ομάδα.

Με τη λήξη του ημιχρόνου ο Γιώργος Μασούρας πέτυχε το δεύτερο γκολ κι έφτασε τα πέντε γκολ στα προκριματικά του EURO 2024, σκοράροντας σε τέσσερα από τα έξι παιχνίδια.

Τόσο τα πέντε γκολ του Μασούρα όσο και ο αριθμός των τεσσάρων αγώνων στους οποίους τα έχει πετύχει, αποτελούν ισοφάριση ρεκόρ σε διοργάνωση προκριματικών EURO.

Ειδικότερα, στη διοργάνωση του 1980 ο Θωμάς Μαύρος, του 1984 και του 1988 ο Νίκος Αναστόπουλος και του 2008 ο Φάνης Γκέκας, είχαν επίσης φτάσει τα πέντε γκολ. Αν ο Μασούρας πετύχει ένα ακόμα στα δύο παιχνίδια που απομένουν θα τους ξεπεράσει.

Επίσης, θα γίνει ο πρώτος παίκτης της Εθνικής που θα έχει σκοράρει σε πέντε διαφορετικούς αγώνες μιας διοργάνωσης προκριματικών EURO, αφού σε τέσσερις τα έχει καταφέρει μόνο ο Νίκος Αναστόπουλος.

Οι δύο σκόρερ στην Ιρλανδία (Γιακουμάκης, Μασούρας), καθώς και οι Βλαχοδήμος, Μπακασέτας, είναι οι μοναδικοί διεθνείς που έχουν αγωνιστεί και στα έξι παιχνίδια της διοργάνωσης, ενώ ως τώρα έχουν χρησιμοποιηθεί συνολικά 26 ποδοσφαιριστές.

Ο Τάσος Μπακασέτας δε, έφτασε τους 60 αγώνες με την Εθνική και είναι ο 33ος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που το καταφέρνει. Από κοντά και ο Πέτρος Μάνταλος, που έφτασε τις 56 συμμετοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ