today-is-a-good-day
24.1 C
Athens

Έρευνες στα σπίτια τριών δικηγόρων του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Ναβάλνι

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας πραγματοποίησαν έρευνες στα σπίτια τριών δικηγόρων του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου στο Κρεμλίνο Αλεξέι Ναβάλνι, ανακοίνωσε σήμερα ένας από τους στενούς του συμμάχους, στο πλαίσιο υπόθεσης για συμμετοχή σε εξτρεμιστική οργάνωση, κατηγορία για την οποία επιβάλλονται βαριές ποινές.

Ο σύμμαχος του Ναβάλνι Ιβάν Ζντάνοφ, που έχει φύγει στο εξωτερικό, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ότι οι έρευνες διεξάγονται στα σπίτια των Βαντίμ Κόμπζεφ, Ιγκόρ Σεργκούνιν και Αλεξέι Λίπτσερ, όλων δικηγόρων υπεράσπισης του Ναβάλνι.

Σύμφωνα με τον Ζντάνοφ, ένας από τους δικηγόρους αυτούς, ο Ιγκόρ Σεργκούνιν, συνελήφθη.

Οι έρευνες στα σπίτια τους εντάσσονται στο πλαίσιο εκστρατείας για την περαιτέρω απομόνωση του Ναβάλνι, ο οποίος κρατείται σε σωφρονιστική αποικία στην περιφέρεια Βλαντίμιρ, ανατολικά της Μόσχας.

Ο Ναβάλνι προβλέπεται να μεταφερθεί σε άλλη “ειδικού καθεστώτος” σωφρονιστική αποικία ύστερα από την καταδίκη του τον Αύγουστο για σειρά κατηγοριών που σχετίζονται με “εξτρεμιστική” δράση σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης, πέραν της ποινής των 11,5 ετών που εξέτιε ήδη.

Ο αντιπολιτευόμενος αρνείται όλες τις κατηγορίες εναντίον του, δηλώνοντας ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες και ότι αποσκοπούν στη φίμωσή του λόγω της κριτικής που ασκεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο αρνείται να σχολιάσει σχετικά με την υπόθεσή του ή τη μεταχείρισή του από τις σωφρονιστικές αρχές.

Παρά τη φυλάκισή του από το 2021, ο Ναβάλνι μπόρεσε να διατηρήσει ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των δικηγόρων του.

“Προφανώς πρόκειται για μέτρα που αποσκοπούν στην απόλυτη απομόνωση του Ναβάλνι”, κατήγγειλε σήμερα ο Ζντάνοφ, σημειώνοντας ότι οι έρευνες που έγιναν στα σπίτια των τριών δικηγόρων του πιο γνωστού αντιπολιτευόμενου στο Κρεμλίνο συνδέονταν με υπόθεση που έχει αρχίσει να εξετάζεται για συμμετοχή σε εξτρεμιστική οργάνωση.

Άλλος σύμμαχος του Ναβάλνι, ο Λεονίντ Φολκόφ, ανέφερε επίσης σε ανάρτησή του στο X ότι οι τρεις δικηγόροι του επικριτή του Κρεμλίνου αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και έξι ετών αν κριθούν ένοχοι για συμμετοχή σε εξτρεμιστική οργάνωση και ότι αυτό γίνεται “μόνο και μόνο επειδή είναι δικηγόροι του Ναβάλνι”.

“Είναι πράξη εκφοβισμού με σαφή πρόθεση να ενισχυθεί η απομόνωση του Ναβάλνι από τον έξω κόσμο”, πρόσθεσε ο Φολκόφ.

“Ο Ναβάλνι θα μεταφερθεί στις ‘ειδικής ασφαλείας’ σωφρονιστικές εγκαταστάσεις σύντομα λόγω της νέας καταδίκης του σε 19 χρόνια (κάθειρξης) για ‘εξτρεμισμό’. Ωστόσο οι δικηγόροι του δεν θα μπορούν να τον επισκεφθούν εκεί ή ακόμη να μάθουν που βρίσκεται επειδή θα βρίσκονται οι ίδιοι στη φυλακή. Είναι τρομακτικό”, κατέληξε ο Φολκόφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ