18.2 C
Athens

Υπουργικό: Τέλος στα «ρουσφέτια» – Μεγάλες αλλαγές και στην Υγεία

Το νέο πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης του, που βασίζεται στην αξιοκρατία, την αποτελεσματικότητα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε μια περίοδο που οι «κρίσεις» από φυσικές καταστροφές και όχι μόνο, τείνουν να γίνουν …κανονικότητα στη χώρα, έδωσε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, τρία μόλις 24ωρα από την εμφάνιση του «φαινομένου Κασσελάκη…

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προλογίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών είπε εν ολίγοις, τέλος στα ρουσφέτια στη διοίκηση του Δημοσίου, με τη δημιουργία ενός νέου συστήματος διορισμού που θα βασίζεται στη διαφάνεια και τις εγνωσμένες – πιστοποιημένες ικανότητες των υποψηφίων που θα είναι υπό διαρκή αξιολόγηση.

Μια αξιολόγηση που προβλέπει μπόνους για όσους πιάσουν τους στόχους αλλά και απόλυση για όσους περάσουν κάτω από τον πήχη…

Όπως υπογράμμισε το εν λόγω νομοσχέδιο είναι η πρώτη μεταρρυθμιστική τομή για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Και η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός στην προκειμένη περίπτωση έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.

Δηλαδή ακούμπησε ένα ζήτημα ταμπού για τη χώρα καθώς μέχρι πρότινος οι επιλογές των κρατικών διοικήσεων, όπως επί παραδείγματι στα νοσοκομεία, οι περισσότερες ήταν …χάρες των υπουργών αλλά και του Μαξίμου σε «κολλητούς» και αποτυχημένους πολιτευτές, αρεστούς στην ηγεσία.

« Έχουμε επεξεργαστεί ένα καινοτόμο, αδιάβλητο σύστημα με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία, προσαρμοσμένο όμως και στις ανάγκες του κάθε φορέα, έτσι ώστε να σταματήσουν όλες οι υποψίες ότι μπορεί κάποιος, παραδείγματος χάρη, να γίνει διοικητής ενός νοσοκομείου μόνο και μόνο επειδή μπορεί να έχει κάποιες κομματικές περγαμηνές ή κομματικές γνωριμίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτακης.

Η δεύτερη μεταρρύθμιση που ανακοινώθηκε στο υπουργικό είναι η πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας. Μια εξίσου αναγκαία και σημαντική κίνηση που στοχεύει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν μια προσωπική προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, που φαίνεται να λαμβάνει «σάρκα και οστά», ως απτά δείγματα γραφής της διακυβέρνησης της ΝΔ η οποία το τελευταίο διάστημα δέχεται πολλές επικρίσεις, με αφορμή τις θεομηνίες…

Πρωτοβουλίες για την Υγεία

«Δεύτερο σημαντικό θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου, μια ακόμα πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, που μετά τη δρομολόγηση του εκσυγχρονισμού του ΕΚΑΒ, τις σημαντικές δράσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, την επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, τώρα στρέφεται σε έναν αθόρυβο αλλά εξαιρετικά οδυνηρό κίνδυνο», ήταν η σχετική αναφορά του Πρωθυπουργού.

Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων, με την εφαρμογή των εξής μέτρων:

– Δημιουργία ενός εθνικού δικτύου νοσοκομείων και κλινικών που θα είναι εξοπλισμένα και εκπαιδευμένα για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

– Εφαρμογή ενός προγράμματος πρόληψης των εγκεφαλικών επεισοδίων, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τους παράγοντες κινδύνου και τους τρόπους πρόληψης.

– Διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Εν κατακλείδι, το πολιτικό συμπέρασμα από την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό είναι ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των μεγάλων και τολμηρών αλλαγών που είχε υποσχεθεί στους πολίτες. Και οι έκτακτες κρίσεις είναι εδώ και θα μείνουν, αλλά δε θα ακυρώσουν το μεταρρυθμιστικό έργο της που είναι η ειδοποιός διαφορά της με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ