today-is-a-good-day
17.7 C
Athens

«Σκληρό ροκ» και Βυζαντινό παρασκήνιο στη μάχη διαδοχής στο ΣΥΡΙΖΑ

Κλίμα ακραίας πόλωσης επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ, δυο μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες εκλογής νέου αρχηγού, που υπονομεύει την ενότητα του κόμματος την επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου.

Οι δυο «μονομάχοι» Στέφανος Κασσελάκης και Εφη Αχτσιόγλου, αφήνουν δηλητηριώδεις αιχμές ο ένας για τον άλλον, προσπαθώντας ο εξ Αμερικής υποψήφιος να διατηρήσει και να αυξήσει το προβάδισμα του.

Του Κώστα Πασίση 

Και η πρώην υπουργός να κάνει τη μεγάλη ανατροπή-έκπληξη το βραδύ της Κυριακής, επενδύοντας στην αποκαθήλωση της εξωραϊσμένης «εικόνας» του αντιπάλου της αλλά και στους 7.500 παλαιούς ψηφοφόρους οι οποίοι δήλωσαν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο.

Η «εικόνα» που βγάζουν προς τα έξω τα δυο «στρατόπεδα» είναι ότι ο ψυχισμός των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρραγεί και το φάντασμα της διάσπασης ήδη πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου, παρά τις εκατέρωθεν χλιαρές διαψεύσεις.

Σε αυτό το πολεμικό κλίμα οι δυο υποψήφιοι παίζουν τα τελευταία δυνατά χαρτιά τους, εμπλέκοντας στο εσωκομματικό «Βυζαντινό» παρασκήνιο και τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τουλάχιστον στο προσκήνιο τήρησε απαρέγκλιτα στάση ουδετερότητας…

Η Έφη Αχτσιόγλου, το μέχρι …χθες απόλυτο φαβορί, με το χαμογελαστό και συναινετικό προφίλ, σήκωσε κατακόρυφα τους τόνους, μετά την ήττα της πρώτης Κυριακής που έδειξε ότι δεν την περίμενε…

Ζήτησε debate, όπως κάνει πάντοτε ο δεύτερος έναντι του πρώτου, με τον Στέφανο Κασσελάκη να το αρνείται, για ευνόητους λόγους.

Κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη για υποτιμητική συμπεριφορά, λέγοντας ότι η αναφορά του στην ίδια με το μικρό της όνομα, έναντι της αναφοράς στον κ. Τσακαλώτο με το ονοματεπώνυμό του, δείχνει «υποτιμητικό “στυλάκι” ακριβώς γιατί είμαι γυναίκα».

Δεν πήρε θέση για τις συκοφαντικές επιθέσεις στο πρόσωπο της, για τη δήθεν υπονομευτική πολιτικής της στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα  μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα το βραδύ των εκλογών.

Ενώ τις τελευταίες ημέρες τόσο η ίδια όσο και τα στελέχη που τη στηρίζουν προβάλλουν τη μη κατάθεση πολιτικού σχεδίου και προτάσεων για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Αυτό είναι και το δυνατό χαρτί τους γιατί μέχρι σήμερα ο κ. Κασσελάκης δεν έχει μιλήσει πολιτικά και κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς πρεσβεύει σε πολιτικό επίπεδο, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο…

Αυτό φάνηκε και στο μέγα φάουλ που υπέπεσε όταν χαρακτήρισε τα κατεχόμενα στην Κύπρο κρατίδιο. Γεγονός που προκάλεσε σάλο. Αν και ανασκεύασε η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Από την άλλη πλευρά ο Στέφανος Κασσέλακης τράβηξε όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του επικεντρώνοντας την έξυπνη ομολογουμένως στρατηγική του στην επικοινωνία, στο life story και ελάχιστα (περιοδείες προς άγραν ψήφων) έως καθόλου στις πολιτικές – ιδεολογικές θέσεις του.

Η μόνη γνωστή πρόταση του, πέρα από τα γενικόλογα περί τέλους των προνομίων για λίγους και εκλεκτούς, είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στο στρατό, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Μια θέση που έσπευσε να μαζέψει άρον-άρον ο πρώην ναύαρχος και συνεργάτης του Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο Στεφανος Κασσελάκης στις κατηγορίες Αχτσιόγλου, απάντησε αρχικά ότι δεν γνωρίζει τίποτε για τα περιβόητα sms, αλλά στη συνέχεια ανασκεύασε λέγοντας ότι πιστεύει την κυρία Αχτσιόγλου.

Μια κίνηση που έδειξε ότι ακόμη δε διαθέτει την απαραίτητη πολιτική εμπειρία για χειρισμό  τέτοιων παιχνιδιών…

Στην κούρσα διαδοχής από την πρώτη στιγμή ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι έχει τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα και γενικότερα πέρασε στη βάση του κόμματος ότι ο ίδιος είναι ο νέος Τσίπρα που έχει ανάγκη το κόμμα για να ξυπνήσει από το λήθαργο και να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την εξουσία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, ελάχιστοι από το «στρατόπεδο» της Αχτσιόγλου – Τσακαλώτου – Παππά ασχολήθηκαν δημοσίως τουλάχιστον με το ρόλο που διαδραματίζει στην εκλογική διαδικασία ο πρώην αρχηγός τους Αλέξης Τσίπρας

Τα τελευταία 24ωρα όμως, Σκουρλέτης και Φίλης επιχείρησαν να εργαλειοποήσουν τον πρώην Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση να μιλήσει για τα τεκταινόμενα.

Ωστόσο τέτοια παρέμβαση δε διαφαίνεται στον ορίζοντα, ενδεχομένως γιατί η μεγάλη αναταραχή, μπορεί να αποτελεί θαυμάσια κατάσταση για τον Αλέξη Τσίπρα και τα μελλοντικά σχέδια του…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ