Συνολικά μέχρι σήμερα στην περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν καταγραφεί 10.051 κλήσεις, 3.451 αντλήσεις υδάτων, ενώ 3.576 πολίτες έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία, όπως τόνισε νωρίτερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
«Από επιχειρησιακής πλευράς για τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει γίνει πλήρης αποτύπωση των επικρατουσών συνθηκών σε όλες τις περιοχές και βλέπουμε ότι κατά το πλείστον επεμβαίνουμε κυρίως σε απαντλήσεις υδάτων, συνδράμουμε σε μεταφορές τροφίμων, νερού, φαρμακευτικού υλικού, προς υποστήριξη των κατοίκων που επλήγησαν στο πιο ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας στην σύγχρονη ιστορία», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός. Σε ό,τι αφορά τη λίμνη Κάρλα, όπως είπε, παρακολουθούν την εξέλιξη της στάθμης του νερού με drones σε όλες τις παραλίμνιες περιοχές και προσέθεσε ότι βρίσκονται εκεί με πλωτά μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας καθώς και ερπυστριοφόρα οχήματα της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών.
Συνεχίζεται το έργο της απόδοσης της κρατικής αρωγής – Πάνω από 15.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις στην πλατφόρμα arogi.gov.gr
Συνεχίζονται αδιάκοπα οι ενέργειες για την ανακούφιση των πληγέντων στη Θεσσαλία από όλους τους εμπλεκόμενους και τα σημεία των επιχειρήσεων, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα. Όπως είπε ο κ. Καμπούρης, μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα arogi.gov.gr παραπάνω από 15.000 αιτήσεις οι οποίες είναι οριστικοποιημένες και 4.671 προσωρινές αιτήσεις. «Συνεχίζεται ταυτόχρονα το έργο της απόδοσης της κρατικής αρωγής με βάση το πλαίσιο της κρατικής αρωγής το οποίο έχουμε θεσπίσει. Βασικό εργαλείο για την κρατική αγωγή και την απόδοση της είναι η πλατφόρμα arogi.gov.gr η οποία έχει τεράστια αποδοχή από τους πληγέντες συμπολίτες μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν υποβληθεί παραπάνω από 15.000 αιτήσεις οι οποίες είναι οριστικοποιημένες και 4.671 προσωρινές αιτήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπούρης και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα συνεχίζεται και το έργο της περιφέρειας, η οποία έχει την αρμοδιότητα της καταγραφής των ζημιών στις επιχειρήσεις και ειδικά στο ενεργητικό των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, όπως τόνισε, έχουν υποβληθεί στην περιφέρεια 3.811 αιτήσεις και έχουν υλοποιηθεί πάνω από 1.500 αυτοψίες.
Ακόμη, επισήμανε ότι «ταυτόχρονα, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την ενημέρωση των συμπολιτών μας, έχουν ενεργοποιήσει ένα τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131331300, το οποίο λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδος από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι» και συμπλήρωσε ότι η λειτουργία του κέντρου έχει επεκταθεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.
«Στο τηλεφωνικό αυτό κέντρο εργάζονται έμπειρα στελέχη της γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και της Κρατικής Αρωγής, δίνοντας οδηγίες ακόμη και για πρακτικά θέματα στους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί για την υποβολή των αιτήσεων, αλλά και γενικότερα για το πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Ταυτόχρονα συνεχίζεται το έργο της καταγραφής των ζημιών από τα ειδικά συνεργεία της γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν υλοποιηθεί πάνω από 10.200 αυτοψίες σε 6 περιφερειακές ενότητες της χώρας», σημείωσε ο κ. Καμπούρης.