today-is-a-good-day
22.3 C
Athens

Μ.Βορίδης: Ο πρωθυπουργός μάχεται ώστε να μην υπάρχει πολίτης που θα αισθάνεται μόνος του

Σε μία συνέντευξη με τα θέματα της επικαιρότητας (πλημμύρες και πυρκαγιές), αλλά και άλλα, αμιγώς πολιτικά και μη, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επισημαίνει, μέσω της εφημερίδας «Μακεδονίας της Κυριακής» ότι «ο πρωθυπουργός μάχεται και θα συνεχίσει να μάχεται, ώστε να μην υπάρχει πολίτης που θα αισθάνεται μόνος του, να μην υπάρχει πολίτης που θα μείνει πίσω»

Ξεκινώντας από τις φονικές πλημμύρες, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει πως «διαχειριζόμαστε τις καταστροφικές συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων, κυριολεκτικά πρωτοφανέρωτων. […] Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου, που ξεπερνά κατά πολύ τις αντοχές και τις δυνατότητες των αντιπλημμυρικών υποδομών μας».

Στο ζήτημα των πυρκαγιών, υπογραμμίζοντας τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες («ο ακραίος καιρός, η ξηρασία, οι υψηλότατες θερμοκρασίες επί μακρόν και οι σφοδροί άνεμοι»), αναφέρει ότι «σε αυτές τις συνθήκες, οι πυρκαγιές είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ειδικά στην Δαδιά, το δίδαγμα είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, ότι εκτός από την περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, για την οποία έχουμε δεσμεύσει το άνευ προηγουμένου ποσό των 1,8 δισ. ευρώ, υπάρχει πια ανάγκη και για μία άλλη διαχείριση των δασών μας, που θα τα εντάσσει στον παραγωγικό ιστό. Είναι κάτι που μελετά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο οποίο θα προχωρήσει», προαναγγέλλει εξ άλλου.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη, επισημαίνει ότι «στρατηγικός στόχος (είναι) η βελτίωση της αντεγκληματικής μας πολιτικής, η ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών, η επιτάχυνση κυρίως της Πολιτικής Δικαιοσύνης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Φλωρίδης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα εξαιρετικό νομοσχέδιο που αυστηροποιεί την ποινική μεταχείριση και κυρίως που θέτει σοβαρές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της απόλυσης υπό όρους, διότι αυξάνει την περίοδο πραγματικής έκτισης της ποινής, καταργεί τον ευεργετικό υπολογισμό των ημερομισθίων και εισάγει ουσιαστικά κριτήρια αναμορφώσεως στην χορήγηση του ευεργετήματος αυτού».

Επιπροσθέτως, «γίνονται και παρεμβάσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που στοχεύουν στην επιτάχυνση της Ποινικής Δικαιοσύνης, αφού βασικό στοιχείο αντεγκληματικής πολιτικής είναι η χρονική εγγύτητα της επιβολής της ποινής με τον χρόνο τελέσεων του εγκλήματος. Όλα αυτά είναι ώριμα και θα εξεταστούν και θα υλοποιηθούν άμεσα», δεσμεύεται επίσης.

Στο ερώτημα για τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας, ο Μ. Βορίδης τονίζει ότι «η δέσμευση της Kυβέρνησης για την πρόσληψη νέων εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, ισχύει στο ακέραιο. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών, το 2024 ο αριθμός των προσλήψεων με την αναλογία 1:1 θα φτάσει τις 16.000, γεγονός που επιτρέπει στην Kυβέρνηση να προχωρήσει σε ισάριθμες προσλήψεις. Από αυτές, η μερίδα του λέοντος θα δοθεί στην υγεία, η οποία έχει διαπιστωμένες ανάγκες. Η διαδικασία πρόσληψης και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα», αναφέρει.

Και εξειδικεύει εν συνεχεία, «εξάλλου έχουν εγκριθεί από το 2018 μέχρι σήμερα 13.250 προσλήψεις, εκ των οποίων 3.810 ιατροί, εκ των οποίων μέχρι τον 4/2023 είχαν αναλάβει οι 2.285 και 9.710 λοιπού προσωπικού εκ των οποίων έχουν αναλάβει οι 2.403».

Στο πρόβλημα της ακρίβειας, παραπέμπει ως «πρώτο βήμα για την ανακούφιση των νοικοκυριών», στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο «περιλαμβάνει την αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου για το Δημόσιο με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, τη θεσμοθέτηση του youth pass, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, την αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς και τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν δωρεάν φάρμακα».

Συμπερασματικώς, «πρόκειται για μέτρα συνολικής δημοσιονομικής δαπάνης 4,4 δισεκ. ευρώ, επιτυγχάνοντας μεγάλα και ουσιώδη βήματα προς την έμπρακτη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων πάντοτε στα πλαίσια των τιθέμενων δημοσιονομικών ορίων».

Σε ερώτημα για την αύξηση των ποσοστών των κομμάτων που βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως στο Βορρά, ο υπουργός Επικρατείας απαντά πως «η αντιπολίτευση σε αυτή την Βουλή είναι κατακερματισμένη. Οι κοινοβουλευτικοί και εκλογικοί συσχετισμοί διαμορφώνουν μία καθαρή πλειοψηφική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που λέτε “κόμματα δεξιά της Ν.Δ.” είναι ένα λαϊκίστικο συνονθύλευμα χωρίς πραγματική πολιτική ατζέντα, χωρίς ουσιαστικές θέσεις, χωρίς καν συγκροτημένες θέσεις διαμαρτυρίας. Ο πραγματικός αντίπαλος της Κυβέρνησης δεν είναι η “δεξιά” ή η αριστερή αντιπολίτευση, αλλά τα προβλήματα των πολιτών. Με αυτά μάχεται η Κυβέρνηση. Και όχι με τα “κόμματα της δεξιάς”», ξεκαθαρίζει.

Ενώ στο θέμα με τις νέες ταυτότητες, αφού εξηγεί τους λόγους ασφάλειας του δημοσίου εγγράφου, κάνει λόγο για «βαθιά ανορθολογική» συζήτηση. Και, συνεχίζει: «Η ευθύνη μας είναι σε αυτούς τους πολίτες να εξηγήσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων από αυτές τις ταυτότητες, οι οποίες εκδίδονται με έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να άρουμε και να αντικρούσουμε τις όποιες επιφυλάξεις έχουν και να τελειώνει αυτή η ιστορία. Η μάχη με το λαϊκισμό δεν έχει τελειώσει επειδή γίνανε εκλογές, είναι μια διαρκής μάχη», επισημαίνει εν κατακλείδι.

Ενώ στον πρώτο απολογισμό του δε, ως υπουργού Επικρατείας, ο Μ. Βορίδης εξηγεί πως «είναι διαφορετική η εργασία μου τώρα. Πιο κοινοβουλευτική, αφού εκπροσωπώ τον πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο, όταν αυτό χρειαστεί, πιο πολιτική και με διευρυμένη πολιτική ατζέντα. Καταλαβαίνω την εργασία μου ως συμβολή στην αποτελεσματικότερη λειτουργία και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Προεδρίας της Κυβερνήσεως. Η διακυβέρνηση πάντα έχει προκλήσεις και αντιξοότητες, αυτοί οι δύο πρώτοι μήνες ήταν εξαιρετικά δύσκολοι αφού χαρακτηρίστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τώρα από αυτές τις μεγάλες πλημμύρες. Ωστόσο ο πρωθυπουργός μάχεται και θα συνεχίσει να μάχεται, ώστε να μην υπάρχει πολίτης που θα αισθάνεται μόνος του, να μην υπάρχει πολίτης που θα μείνει πίσω», υπογραμμίζει ακόμη.

Κλείνοντας με τα έργα στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζει ότι ουδέποτε η πόλη είχε βιώσει «μια τέτοια πολυδιάστατη παρέμβαση ως προς τα έργα. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι η κατασκευή ενός τέτοιου εμβληματικού έργου για την πόλη, όπως το Flyover πιθανόν να δημιουργήσει κάποιες πρόσκαιρες αναστατώσεις, όσον αφορά στη λειτουργία της Θεσσαλονίκης και για αυτό σκοπεύουμε – όπως τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός – να κάνουμε μία σειρά από παρεμβάσεις, υπό τον συντονισμό του αρμόδιου υφυπουργού, έτσι ώστε η ζωή και η κίνηση στην πόλη να είναι όσο το δυνατό πιο εύκολη στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που είναι εφικτές να γίνουν. Στο έργο του Μετρό πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό “Βενιζέλου”, παρά ταύτα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση του. Είμαστε κοντά, χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμα», ζητά, τέλος, από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ