today-is-a-good-day
14.3 C
Athens

TFTD2023: Η προσαρμογή των πανεπιστημίων στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη

Για τους τρόπους προσαρμογής των πανεπιστημίων στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη συζήτησαν οι ομιλητές στην σχετική ενότητα του 3ο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues» με τίτλο «AI in Action: Transforming Business, Work and Life» (TFTD 2023), το οποίο συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Την αντίθεσή του στην υπερβολική εξειδίκευση στα προπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων εξέφρασε ο διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Μιχάλης Μπλέτσας. Επισήμανε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να παρέχουν εργαλεία για συνεχή μάθηση και όχι να φτιάχνουν εργαζόμενους που θα είναι άμεσα σε θέση να προσληφθούν. Εξάλλου, όπως είπε, το τοπίο στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ρευστό και οι γνώσεις που παρέχουν σήμερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι χρήσιμες τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο ίδιος τόνισε ότι εάν έκανε μάθημα θα έβαζε τους φοιτητές άμεσα να κάνουν μια εργασία χρησιμοποιώντας το ChatGPT και στη συνέχεια να τη διορθώσουν για να μάθουν να το χρησιμοποιούν δημιουργικά.

Αναφερόμενος στον ευρύτερο στόχο που πρέπει να έχει το εκπαιδευτικό σύστημα, σημείωσε ότι παλαιότερα ξεκινούσαμε με την απάντηση στο μυαλό μας, πλέον το ζητούμενο είναι να κάνουμε τη σωστή ερώτηση.

Στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά εργασίας για επιστήμονες στον τομέα της πληροφορικής αναφέρθηκε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Purdue, Πέτρος Δρινέας, προσθέτοντας ότι σύντομα 1 στους 6 ή 7 απόφοιτους του αμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος θα έχει σχετικό πτυχίο.

Συμφώνησε με την άποψη ότι η απαγόρευση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στους φοιτητές δεν θα δουλέψει και πρέπει να ενσωματωθούν στη διδασκαλία.

Στην αναγκαιότητα της τεχνητής νοημοσύνης σε μια εποχή που τα δεδομένα αυξάνονται εκθετικά και όλες οι επιστήμες, ακόμα και οι θεωρητικές, «μαθηματικοποιούνται», στάθηκε ο καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη, Ιωάννης Πίττας.

Επισήμανε, ακόμη, ότι η Πληροφορική είναι «εκκολαπτήριο» άλλων επιστημών, όπως ήταν η Φυσική τον 19ο αιώνα.

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει μέτριες προς χαμηλές επιδόσεις στην «παραγωγή» ανθρώπινου δυναμικού με ταλέντο διατύπωσε το στέλεχος της εταιρείας PwC Greece, Χάρης Τσαβδάρης.

Τόνισε ότι οι εταιρίες δεν αναζητούν προσωπικό που θα είναι σε θέση να παράξει κάτι σε δύο μήνες, αλλά ταλέντα που θα μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Δικτύου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του American College, Κωνσταντίνος Παπαδιάς σημείωσε ότι οι δεξιότητες της πληροφορικής πρέπει να εισαχθούν σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η έρευνα και η καινοτομία στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται στο χώρο των επιχειρήσεων και σε αυτό το περιβάλλον τα πανεπιστήμια θα πρέπει να αναλύουν τις προκλήσεις και να οραματίζονται το μέλλον.

Για τη διάχυση της πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και όλους τους επιστημονικούς κλάδους, μίλησε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, Αναστάσιος Δρόσου.

Ως παράδειγμα, ανέφερε τη στελέχωση του ΕΚΕΤΑ, με επιστήμονες από πεδία όπως η Φιλολογία, η Ιστορία και η Αρχιτεκτονική.

Τη συζήτηση συντόνισαν η επικεφαλής της επιτροπής Παιδείας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Λίτσα Παναγιωτοπούλου και o δημοσιογράφος Ανδρέας Ζαμπούκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ