today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Ο θάνατος του Πριγκόζιν επιβεβαιώθηκε από το τεστ DNA, ανακοίνωσε η ρωσική επιτροπή έρευνας

Ο θάνατος του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του επικεφαλής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, κατά τη συντριβή την Τετάρτη του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε επιβεβαιώθηκε από τα τεστ DNA, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας.

Τα αποτελέσματα των γενετικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαίωσαν ότι οι ταυτότητες των 10 θυμάτων, τα πτώματα των οποίων εντοπίστηκαν μετά τη συντριβή του αεροπλάνου, «αντιστοιχούν στον κατάλογο» επιβατών και μελών του πληρώματος. Ανάμεσά τους ήταν και ο Πριγκόζιν, επεσήμανε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Το ιδιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τον επικεφαλής της Wagner και στενούς του συνεργάτες συνετρίβη αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Τβερ, βορειοδυτικά της Μόσχας.

Ο Πριγκόζιν και το δεξί του χέρι, ο Ντμίτρι Ούτκιν πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας Πληροφοριών του ρωσικού στρατού και επιχειρησιακός διευθυντής της Wagner, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβατών.

Προς το παρόν οι ερευνητές δεν έχουν αναφερθεί στα ενδεχόμενα της συντριβής, την ώρα που κυκλοφορούν διάφορες εικασίες: ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους- αέρα, ότι είχε τοποθετηθεί σε αυτό βόμβα, ότι σημειώθηκε ατύχημα ή ότι ο πιλότος έκανε ένα μοιραίο λάθος.

Από την πλευρά τους οι Δυτικοί φαίνεται να επιρρίπτουν την ευθύνη για το δυστύχημα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς η συντριβή σημειώθηκε δύο μήνες μετά την αποτυχημένη εξέγερση της Wagner.

Το Κρεμλίνο διέψευσε ότι ο Πούτιν ζήτησε τη δολοφονία του Πριγκόζιν, χαρακτηρίζοντας τους υπαινιγμούς αυτούς «εικασίες».

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, στενός σύμμαχος της Μόσχας, υποστήριξε το Κρεμλίνο δηλώνοντας ότι «δεν μπορώ να φανταστώ» πως ο Πούτιν θα έδινε εντολή να δολοφονηθεί ο Πριγκόζιν.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύθηκε την Πέμπτη ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για το περιστατικό και ότι αυτή θα καταλήξει σε συμπεράσματα.

Μετά τη συντριβή του αεροσκάφους κάτοικοι από διάφορες ρωσικές πόλεις όπου η Wagner είχε κέντρα στρατολόγησης – από το Νοβοσιμπίρσκ ως την Αγία Πετρούπολη—καταθέτουν λουλούδια σε αυτοσχέδια μνημεία προς τιμή του Πριγκόζιν.

«Οι εχθροί τον σκότωσαν (…) αλλά ελπίζουμε ότι θα υπάρξει εκδίκηση εναντίον όσων διέπραξαν αυτό το έγκλημα», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ένας υποστηρικτής του επικεφαλής της Wagner που κατέθεσε λουλούδια σε αυτοσχέδιο μνημείο στη Μόσχα.

Ο Πριγκόζιν και ο Ούτκιν «θα μείνουν στην ιστορία μας σαν πραγματικοί ήρωες, σαν ένα παράδειγμα του τι είδους των ανθρώπων που πρέπει να είμαστε», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ