today-is-a-good-day
21.6 C
Athens

Νότια Κορέα: Η Ιαπωνία οφείλει να επιδείξει «διαφάνεια» για τις συνέπειες της απόρριψης στη θάλασσα υδάτων από τη Φουκουσίμα

Η Ιαπωνία οφείλει «να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια» τα δεδομένα για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα «στη διάρκεια των 30 επόμενων ετών», δήλωσε σήμερα ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου, ενώ η νοτιοκορεατική αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε περισσότερους από δέκα διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισέλθουν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Σεούλ στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της απόρριψης των υδάτων αυτών στη θάλασσα.

«Ζητώ από την ιαπωνική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες για την απόρριψη υδάτων με τρόπο διαφανή και υπεύθυνο για τα τριάντα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Χαν, καταγγέλλοντας τις «ψευδείς πληροφορίες» και τη δημαγωγία σχετικά με την απόφαση της Ιαπωνίας, την οποία η Σεούλ έχει δημοσίως υποστηρίξει.

Στο μεταξύ, μια ομάδα περίπου 50 ατόμων, αποτελούμενη κυρίως από νέους ανθρώπους, εισήλθε σήμερα στη Σεούλ στο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται η ιαπωνική πρεσβεία. Έφθασαν στον όγδοο όροφο, όπου βρίσκεται η πρεσβεία, και ανήρτησαν πανό που καταδικάζουν την απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα.

«Η θάλασσα δεν είναι σκουπιδοτενεκές της Ιαπωνίας», έγραφε ένα από τα πανό. «Σταματήστε αμέσως την απόρριψη μολυσμένων υδάτων».

Φωτογράφος του Ρόιτερς είδε αστυνομικούς να σέρνουν βίαια διαδηλωτές για να τους απομακρύνουν από το κτίριο και να τους οδηγήσουν σε ένα αστυνομικό λεωφορείο.

«Περισσότερα από δέκα άτομα συνελήφθησαν επειδή επιχείρησαν να εισέλθουν δια της βίας μέσα στην πρεσβεία», δήλωσε αστυνομικός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οργανωτής της διαμαρτυρίας είπε στο Ρόιτερς πως 14 άτομα συνελήφθησαν. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap έκανε λόγο για 16 συλλήψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ